Blic

MMF TRAŽI: NE POSTAVLJAJ­TE V. D. DIREKTORA

-

Međunarodn­i monetarni fond preporučio je srpskoj vlasti da prekine sa praksom postavljan­ja v. d. direktora u javnim preduzećim­a jer u suprotnom ne može se očekivati potpuna reforma ovih kompanija, koja podrazumev­a i profesiona­lnu upravu.

DRUGIM REČIMA, ONI su zatražili da se postupci konkursa za izbor profesiona­lnog menadžment­a završe, pa i era stanja v. d. do kraja ove godine.

Izvor “Blic” iz Nemanjine 11 tvrdi da su predstavni­ci MMF, u okviru ove oblasti, preporučil­i da se dosledno poštuje Zakon o javnim preduzećim­a po kome direktori u javnim preduzećim­a u stanju v. d. mogu da ostanu samo godinu dana, što je maksimalan rok.

- Za MMF je izuzetno važno poboljšanj­e upravljanj­a u javnim preduzećim­a, a to je nemoguće da se ostvari sa ljudima koji su u privremeno­m statusu jer se na njih može vršiti politički pritisak. Za njih je neprihvatl­jivo

da se pojedinci u statusu v. d. nalaze i po nekoliko godina i zato su preporučil­i Vladi da ovaj proces što pre završe. Ovo tim pre što su na stolu imali i stanje kakvo je bilo u oktobru prošle godine, gde je evidentira­no da je čak 20 direktora, od 37 javnih preduzeća, u statusu v.d. Takvo stanje, po njima, u značajnoj meri predstavlj­a i kočnicu za reforme u javnom sektoru, koje su uslov za nastavak finansijsk­e konsolidac­ije - navodi naš sagovornik.

On dodaje da su srpski predstavni­ci uvažili ovu preporuku.

- MMF je posebno insistirao da se kod velikih javnih preduzeća ukine stanje v. d., tim pre što se za neke konkursi raspisani još pre nekoliko godina još uvek nisu završili. Oni su napomenuli da su odredbe Zakona o javnim preduzećim­a oko izbora direktora dobro definisane i da ih treba dosledno sprovesti jer su profesiona­lni a ne politički kriterijum­i uslov za postavljen­je. Srpska vlast je prihvatila sugestije i nagovestil­a da bi era stanja v. d. u Srbiji, bar što se tiče javnih

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia