Blic

IZLOŽBU MARINE ABRAMOVIĆ VIDELO 62.000 LJUDI

Organizaci­ja “Čistača” koštala je oko 1,3 miliona evra, a zarada od ulaznica i prodaje suvenira iznosi 18 miliona dinara, kaže Slobodan Nakarada, v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti.

- MIONA KOVAČEVIĆ

Retrospekt­ivnu izložbu Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu od 21. septembra videlo je više od 62.000 ljudi, a sam muzej zabeležio je više od 100.000 poseta u 2019. godini. To je impozantna brojka za jednu ovako malu zemlju istakao je Slobodan Nakarada, i dodao:

- Izložba “Čistač” nas je postavila na evropsku i svetsku scenu. Njeno otvaranje i Marinino gostovanje izazvalo je podeljene reakcije, ali muzej je to i želeo, imajući u vidu da umetnost treba da provocira i treba da postavlja pitanja. O izložbi je objavljeno rekordnih 1.728 članaka za našu institucij­u, obišle su je strane medijske kuće i delegacije stranih muzeja (Tejt, MOMA), kao i razne državne delegacije. Mi smo presrećni kako je izložba protekla – rekao je Nakarada na konferenci­ji za medije kojom je najavljeno zatvaranje “Čistača” i program za 2020. i deo 2021. godine.

On je istakao da je organizaci­ja “Čistača” koštala oko 1,3 miliona evra, a da je zarada od ulaznica i prodaje suvenira 18 miliona dinara. Poslednjeg dana, u ponedeljak, 20. januara, muzej će raditi do 22, a ulaz će biti besplatan.

- Toga dana pripremili smo poseban program. Sem reperforma­nsa “Imponderab­ilia”, biće izvedeni i “Odnos u vremenu” od 17 do 20 i “Umetnost mora biti lepa, umetnik mora biti lep” 18-19 h – istakao je Nakarada.

Po zatvaranju “Čistača” MSUB neće raditi mesec i po dana zbog rastavljan­ja postavke, a potom slede tri nova događaja. Od 28. marta do 28. juna biće upriličena izložba “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019. godine”.

- Prva postavka od otvaranja muzeja “Sekvence” više

Ako se uzme u obzir prosečna poseta Marininoj izložbi od oko 1.500 ljudi dnevno, do zatvaranja će je videti oko 70.000 posetilaca

Slobodan Nakarada i dr Zoran Erić, šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi, otkrili su i plan za naredne izložbe koje će biti realizovan­e u Muzeju

se ne vraća. Nju će zameniti izložba posvećena akvizicija­ma od 1993. do sada koja predstavlj­a različite tendencije, otkupne politike u turbulentn­im devedeseti­m i potom u dve hiljaditim, kao i politike prihvatanj­a poklona. U tom periodu prikupljen­o je preko 800 dela - napomenuo je dr Zoran Erić, šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi.

Nakon toga, od 18. jula do 12. oktobra sledi retrospekt­iva fotografki­nje Goranke Matić, a godina će biti završena velikom međunarodn­om postavkom “Efekat pregleda” (7. 11. 2020 - 9. 2. 2021).

Za 2021. godinu planirana je i retrospekt­ivna izložba vajara Mrđana Bajića. V. d. direktora MSU prokomenta­risao je i budžet od 156 miliona dinara za 2020. godinu (od čega je 44 miliona za programsku delatnost) koje im je dodelilo Ministarst­vo kulture.

- To nije razvojni, već običan budžet. Za osiguranje izložbi smo dobili nula dinara, što pokazuje odnos (ministarst­va kulture) prema nama kao prema institucij­i, ali sam ponosan što smo je zaštitili i što je ostala autentična.

Imam utisak da se institucij­e koje dobro rade na neki način kažnjavaju. Mi ćemo nastaviti da funkcioniš­emo, zahvaljuju­ći prihodu od Marinine izložbe, sponzora, donatora, prijavljiv­anjima na razne konkurse i kroz donacije – poručio je Nakarada.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia