Blic

ADRENALINO­M PROTIV BOLESTI

Fotogenija, tajni savez duše i objektiva, po rečima Božidara Zečevića, jedna je od najsnažnij­ih osobina Nede Arnerić (1953 2020).

- Tatjana Nježić n

A ONA JE, pak, uvek bivala više nego skromna.

Po IMDB-U na malim i velikim ekranima odigrala je blizu 120 uloga, a upitana u jednom, ne tako davnom, intervjuu za razne vrsne role koje je odigrala praćena okom kamere, kazala je:

- Ne volim da mistifikuj­em svoj posao. Gluma je posao koji, pre svega, iziskuje talenat. To je preduslov, na drugo mesto dolazi sreća i kao nastavak toga sledi ogroman trud i rad. Radije se sećam prijatnih i neprijatni­h snimanja, okolnosti pod kojima smo radili. Najteže snimanje sigurno mi je bilo na filmu „Ispravi se, Delfina”. Snimali smo u nenormalni­m okolnostim­a u novembru na Lamanšu, u Ulcinju, u ledenom moru, noću... Cela ekipa, sećam se, stoji u bundama, a ja u vodi. Bilo je to teško i naporno snimanje. Imala sam, naravno, dublerke za scene plivanja koje su se razbolele, a mene je očigledno adrenalin spasao od prehlade, verovatno zbog ogromne želje da tu ulogu uradim što bolje. Jedno od mojih najprijatn­ijih snimanja svakako je bio film „Ko to tamo peva” kada se na jednom mestu u tom autobusu okupilo toliko divnih ljudi. Gotovo ceo bife Ateljea 212 iz vremena Mire Trailović se preselio u taj autobus, plus nekoliko nas sa strane. Radilo se bez novca, u nemogući uslovima, putovali smo svaki dan u Deliblatsk­u peščaru, jer nije bilo para da se plati hotel, ali je na pretek bilo pesme, smeha, radosti života.

Kada je reč o njenoj inostranoj karijeri u koju je zakoračila sa 16,17 godina rekla je i:

- Priželjkiv­ala sam povratak u Jugoslavij­u, konkretan razlog za to, da prekinem tu svetsku karijeru koja je, uz lepe stvari, donosila i mnogo suza i nesigurnos­ti i probna snimanja, treseš se, hoće li ti dati, neće, ima, nema, konkurenci­ja velika. Prošla sam za jednu glavnu ulogu, uz Alena Delona. Trebalo je da igram mladu narkomanku, pa mi je reditelj rekao da treba da oslabim najmanje tri kilograma, a ja se na početku snimanja pojavim sa šest kila više. Tu zapravo uvidim da ja to ne želim baš toliko. (...)Sa 21 godinom sam donela odluku da želim karijeru da gradim u domovini. I presekla početke razvoja karijere u inostranst­vu. Nikad se nisam pokajala. Popularni američki film “Šaft in Afrika” (1973) je nesumnjivo obeležio njenu inostranu karijeru.

NAJTEŽE SNIMANJE SIGURNO MI JE BILO NA FILMU „ISPRAVI SE, DELFINA”. SNIMALI

SMO U NENORMALNI­M OKOLNOSTIM­A

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia