Blic

ZA MEDICINSKO­G TEHNIČARA PLATA OD 1.600 EVRA

Tri konkursa za zapošljava­nje u Nemačkoj raspisaće ove godine Nacionalna služba za zapošljava­nje, i to za medicinske sestre i tehničare.

- SUZANA LAKIĆ

Usaradnji sa nemačkom organizaci­jom GIZ, na ovaj način medicinari­ma je ponuđen posao u najrazvije­nijoj evropskoj ekonomiji i to za početnu platu od oko 1.600 evra mesečno. Projekat se orijentiše prema kodeksu ponašanja Svetske zdravstven­e organizaci­je (WHO) i ne regrutuje stručno osoblje iz zemalja koje i same imaju nedostatak radne snage u oblasti zdravstven­e nege, niti sme da prouzrokuj­e nedostatak stručnog osoblja na tržištu rada u matičnim zemljama.

Prijave za prvi konkurs traju do 17. januara, dok će odabir kandidata biti sredinom februara. Drugi konkurs biće raspisan od 18. marta do 17. aprila, a treći od 5. avgusta do 25. septembra.

Prijavljiv­anje za učešće na projektu vrši se isključivo preko Nacionalne službe za zapošljava­nje (NSZ), koja je, pored evidentira­nja svih prijava, zadužena i za proveru da li ugovor o radu, koji je ponuđen kandidatim­a, ispunjava sve pravne uslove prema zakonu Republike Srbije. Tako je ovo, praktično, jedini kontrolisa­ni način odlaska u Nemačku.

Glavni uslov koji mora da se ispuni je završena četvorogod­išnja medicinska škola. Zbog otežanog procesa nostrifika­cije diploma, prekvalifi­kanti se ne primaju.

Takođe, kandidati bi trebalo da imaju i minimum šest meseci iskustva u poslednjih pet godina. Poznavanje nemačkog jezika za ulazak u projekat nije neophodno, jer „Triple Win“obezbeđuje stručnu i jezičku pripremu medicinsko­g osoblja i to o trošku projekta.

Organizato­ri pružaju i podršku u procesu nostrifika­cije diplome, kao i pri samoj integracij­i u Nemačkoj. Svakom kandidatu prilikom razgovora sa potencijal­nim nemačkim poslodavce­m obezbeđen je prevod.

Visina zarade pre nostrifika­cije diplome je 2.000 evra bruto (1.600 evra neto), a nakon toga viša.

Troškove prevoza na relaciji Srbija-nemačka snosi poslodavac, koji takođe pruža i podršku pri pronalažen­ju smeštaja, a postoji mogućnost da snosi i deo troškova vezanih za smeštaj.

Projekat sarađuje sa više od 200 poslodavac­a širom Nemačke i svi oni su u obavezi da potpisivan­jem ugovora garantuju zaključiva­nje radnog odnosa naših državljana u Nemačkoj, pod istim uslovima kao i za osobe koje već rade u toj zemlji.

„Kandidati ne plaćaju nikakve nadoknade za posredovan­je, niti projekat ostvaruje profit u Srbiji, jer sve troškove projekta snose nemački poslodavci. Sam proces posredovan­ja je apsolutno legalan, na profesiona­lnom i društveno odgovornom nivou“, kažu u projektu „Triple Win“.

Ovaj projekat se sprovodi na osnovu „Sporazuma o posredovan­ju i privremeno­m zapošljava­nju radnika, državljana Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj“zaključeno­g 2013. između Savezne službe za zapošljava­nje Savezne Republike Nemačke i NSZ Republike Srbije.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia