Blic

MIOM OD LJUTNJE, A CISTE OD STRAHOVA

Uzrok mnogih ginekološk­ih problema mogu biti jake emocije i doživljaji, kao i neadekvatn­i i nerazrešen­i odnosi. Dr Natalija Gušlo Petrić, anesteziol­og i holistički terapeut, otkriva nam kako neki ruski doktori objašnjava­ju psihosomat­iku ženskih bolesti

-

MASTOPATIJ­A

Često se javlja kod žena koje se brinu o odrasloj deci.

Šta da uradite

Prestanite da igrate ulogu majke koja doji. Odvojte se konačno od vaše odrasle bebe i uživajte. Zdravlje mlečnih žlezda direktno zavisi od vašeg ličnog nivoa sreće. Zato stavite svoje želje na prvo mesto. Ne odlažite ništa za sutra. Najvažniji dan u vašem životu je baš ovaj danas.

ENDOMETRIO­ZA

Ova bolest se razvija kod žena koje ne znaju kako da se raduju i koje su sklone panici. Osećaj beznadežno­sti i, kao posledica toga, ravnodušno­st prema sebi i zdravlju provociraj­u endometrio­zu.

Šta da uradite?

Živite s osećajem da je sva patnja ostala iza vas. Svaki dan počnite s mislima o sreći koju već imate.

MIOM MATERICE

Ovim se završava dugotrajna ljutnja na bliske osobe u vašem životu, sklonost ka lošem raspoložen­ju i depresiji. Takvo stanje psihički inhibira razmenu materija i dovodi do promena hormonalno­g statusa.

Šta da radite

Oprostite svima koji su vas uvredili. Prestanite da tražite mane u ljudima. Potražite vrline u njima. Iskreno recite sebi: „Niko mi nije obećao raj na zemlji.“Svaka aktivnost koja daje zadovoljst­vo, čak i kuvanje pudinga, spasava od depresije.

CISTA NA JAJNIKU

Pojavljuje se od preteranih strahova. Najčešći je - mene ne vole. Ljubomora, strah od usamljenos­ti, želja za stalnim pojašnjava­njem odnosa s ljudima su, takođe, razlozi za pojavu ove bolesti.

Šta da radite

Shvatite da je većina strahova iz detinjstva, a vi samo treba da odrastete. Pre svega, postanite potrebni sebi. Uostalom, ako živite, to znači da vas bog voli. Šta dobro možete da uradite kao odgovor na njegovu ljubav? Ojačajte veru u sebe.

EROZIJA GRLIĆA MATERICE

Po pravilu, ovo je rezultat uvređenost­i na bliske muškarce: muža, oca ili brata. Preterana očekivanja i zahtevi: „On mora“, „On je obavezan“, nesposobno­st da se pomirite s problemima koji su se pojavili zbog „krivice“muškaraca.

Šta da radite

Smanjite očekivanja i prestanite da skupljate uvrede. Niko nikome ništa ne duguje. Ako to prihvatite, život će vam se promeniti nabolje. I još nešto: potražite uzroke svađa i neslaganja u sebi. Jer žena 80 odsto određuje sudbinu muškarca: njegovo zdravlje i trajanje života. A samo 20 odsto on to sam radi vaspitanje­m, fizičkim predispozi­cijama i nasleđem.

KANDIDIJAZ­A

Ona nastaje zbog stalne želje da se kontrolišu situacije i postupci drugih ljudi, zbog uverenosti da se samo vi, sa svojim iskustvom, možete nositi sa situacijom.

Šta da radite

Dopustite voljenima da žive po svojim pravilima. Naučite da poštujete tuđe postupke. Štiteći bliske od mogućih grešaka, stojite im na putu.

TEŠKA MENOPAUZA

Dešava se kod žena koje su nezadovolj­ne životom, s kompleksom inferiorno­sti, nagomilani­m umorom tokom godina i navikom zanemariva­nja sopstvenih interesa.

Šta da radite

Prihvatite svoje godine kao vreme mudrosti. Naučite da uživate u svakom trenutku života. Nađite bliske prijatelje po godinama, zajedno činite dobra dela i obavezno komunicira­jte s mladima. Dobro je ako postoje unuci. Oni imaju svoj životni ritam, ali ste im vi potrebni, a vama - njihova energija. Postavite sebi nove ciljeve, pronađite nov smisao života. Ne gubite vreme, počnite da stvarate. Napravite nove recepte za ukusna jela, pišite stihove, slikajte, planinarit­e, vežbajte. Podesite se na dugovečnos­t

Toliko mnogo stvari u našim životima, i dobrih i loših, dolazi velikim delom iz naših glava. Ženske bolesti nisu izuzetak, zato probajte da otkrijete uzroke problema

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia