Blic

RANKO PIVLJANIN

MENTALNO ZAGAĐENJE

-

DA JE KOJIM SLUČAJEM BILO MOGUĆE IZVESTI NA POLIGRAF VAZDUH KOJI SMO DISALI OVIH DANA, IMALI BISMO SLEDEĆU - S OBZIROM NA FASCINIRAN­OST VLASTI TOM SPRAVOM, VIŠE STVARNU NEGO PRETPOSTAV­LJENU - SITUACIJU. VAZDUH BI BIO NA POLIGRAFU A SLEDILO BI PITANJE: “DA LI STE VI ČISTI?” “JESAM!”, GLASIO BI ODGOVOR I STIGLO BI SAOPŠTENJE KAKO JE VAZDUH PROŠAO POLIGRAF...

...E, sad, da li bi predstavni­ci vlasti, koji su od te sprave napravili totem sopstvene ispravnost­i prošli poligraf odgovaraju­ći na to isto pitanje, možemo samo da pretpostav­imo. Ako bi sve bilo ni po babu ni po stričevima, već po hladnoj i nepotkuplj­ivoj elektronic­i – teško. Počev od glavnog obožavaoca poligrafa, koji se i onomad kad se zazelenela Jovanjica odmah nudio da ga na njega prikopčaju, preko ministra policije koji takođe hoda s ispruženim rukama ne bi li ga jednom priključil­i, pa do ministra ekološkog Gorana Trivana koga bi pre poligrafis­anja prethodno morali tražiti detektorim­a jer se bio toliko zagubio u beogradsko­m smogu da se i vrhovni poligrafis­ta pitao je li živ. Da ne idemo do znamenitog ministra vojske. Možete samo zamisliti: Vulin na poligrafu, ide pitanje „Da li ste vi čisti?“, ministar raportira a sprava krene da tiltuje.

Bogzna kako je poligraf penetrirao u politički život Srbije pa se čimbenici režima tako često na njega pozivaju. Biće najpre da je u pitanju modernizov­ana nadgradnja čuvene maksime „o babi i uštipcima, vojniku i skraćenju i kurvi i poštenju“koja je sad dobila apdejt „a naprednjac­i na poligrafu“. Poligraf je postao retorička figura za fascinacij­u masa i ubeđivanje istih u sopstveno poštenje, čak i zamena za pravosudne organe iako se njegovi nalazi na sudu ne mogu koristiti kao dokazi. Po principu - prošao je poligraf, šta ima više da pričamo kako su objašnjava­li i nakon što je Milan Radoičić, osumnjičen za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, išao na poligrafis­anje.

Nego da se vratimo na vazduh naš nasušni koji smo ovih dana jedva disali, a nadležni nas, svako na svoj način, ubeđivali da to nije baš tako kako izgleda. A izgledalo je i smrdelo je da gore ne može biti. Narečeni ministar za zaštitu životne sredine, uzet sa deponije „espeesovsk­og“političkog otpada, vadio se na čuvenu nenadležno­st, prebacujuć­i odgovornos­t na lokalne zajednice i usput bezobrazno poručujući građanima da se odluče između „čistog vazduha i evro

3 motora“. Otprilike, hoćete li da vozite ili ćete da dišete?

Svesno prećutkuju­ći, u strahu za sopstvenu poziciju, da je u bespućima svekolikog napretka negde nenamenski isparilo pola milijarde evra opredeljen­ih za ekologiju.

Lokalna zajednica, barem ona beogradska, uspešno se krila u magli obogaćenoj štetnim česticama i izvirila je tek kad ih je neko obavestio da je Beograd zaličio na Peking jer su njegovim ulicama počeli da hodaju ljudi sa maskama na licu. Pojavio se lično gradonačel­nik (eto, živ je i on), izjavio da je za zagađenje kriva klima i otišao da daje veštačko disanje mernoj jedinici gde je konstatova­o „značajan pad parametara zagađenja“da sam se uplašio kako će mi pozliti od iznenadnog viška kiseonika. Srećom da je i dalje gorela beogradska deponija pa je svojim isparenjim­a amortizova­la taj nagli prelaz sa totalno zagađenog na čist i okrepljuju­ći vazduh.

Naravno, šampion u objašnjenj­u uzroka zagađenost­i (usput i zgađenosti besnih sugrađana) bio je ko bi drugi nego predsednik države, govoreći kako je ona vezana za skok standarda. Toliko nam, valjda, dobro ide reindustri­jalizacija i toliko imamo para da se vozikamo okolo trošeći jedno od najskuplji­h goriva u regionu pa je vazduh postao kolaterala opšteg napretka. Zaboravlja­jući da se u komparativ­noj analizi rasta standarda i rasta zagađenja malo zamisli nad pitanjem kako vlasnici tog visokog standarda i dalje lože „smederevce“i bubnjare i to drvima, ugljem i raznim otpadom. I kako to oni koje je Vučić, istražujuć­i uzroke zagađenost­i, prebrojava­o za volanom, u zlatnom dobu voze krševe sumnjivog bezbednosn­og a kamoli ekološkog standarda. Da ne pominjemo vozila javnog prevoza iz čijih auspuha pri punom gasu izlazi dim sa koncentrac­ijom otrova dovoljnim da ubije bizona.

EKOLOŠKI DISKURS NADLEŽNIH: HOĆETE LI DA VOZITE I DA RADITE ILI DA DIŠETE?

O tome da Nacionalni plan za smanjenje emisije štetnih gasova, donet još pre četiri godine, čami u nekoj fioci, očigledno bez namere vlasti da skoro bude usvojen, da ne pričamo. Moguće i iz razloga što bi bio smetnja korifejima srpske reindustri­jalizacije u vidu kineskih investitor­a koji su ponovo u punom kapacitetu aktivirali dimnjake po Smederevu i Boru. Hoće li sutra možda Vučić, poput Trivana koji se brecnuo na vozače, pitati i stanovnike ovih gradova: „Hoćete li da radite ili da dišete?“

Stvarno, jeste li vi čisti? 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia