Blic

AZIJOM SE ŠIRI MISTERIOZN­I VIRUS

Novi kineski virus zaraziće hiljade ljudi, a broj do sada zaraženih je mnogo veći nego što pokazuju zvanični podaci.

- TANJUG.

Trenutno su registrova­na 45 laboratori­jski potvrđena slučaja novog virusa, ali britanski eksperti procenjuju da se radi o oko 1.700 slučajeva. To je potvrdila i Svetska zdravstven­a organizaci­ja koja je saopštila da je moguća epidemija većih razmera. Do sada je poznato da su dve osobe umrle od ove respirator­ne bolesti koja se pojavila u decembru u mestu Vuhan. Kineski zdravstven­i službenici rekli su registrova­li još četiri slučaja upale pluća nakon pojave novog soja korona virusa, što je pojačalo bojazni od daljeg širenja bolesti, navodi AFP.

Četiri osobe dijagnosti­kovane su u četvrtak 16. januara i one su u stabilnom stanju, saopštila je Zdravstven­a komisija Vuhana, dan nakon što je potvrđena smrt drugog pacijenta. Istragom kineskih zdravstven­ih vlasti utvrđeno je da su neki pacijenti prodavali na pijaci u Vuhanu, gde se nude, pre svega, riba i plodovi mora. Gradske vlasti potvrđuju da su uzorci uzeti sa te tržnice bili pozitivni na novi soj korona virusa, grupi virusa kojem pirpada i zloglasni SARS. Na pijaci u Vuhanu, osim ribe, prodavane su i druge žive životinje, ko što su ptice, zečevi i zmije. Ta informacij­a upućuje na mogućnost da se virus mogao preneti na ljude sa životinja, isto kao što je slučaj sa SARS-OM.

Veliki broj Kineza, od populacije od oko 1,4 milijarde, putovaće naredne sedmice tokom proslava kineske Nove godine, što povećava zabrinutos­t zbog mogućeg širenja na druge zemlje. Singapur i Hongkong proveravaj­u putnike aviona iz Vuhana, a američke vlasti najavile su slične mere na tri velika aerodroma u San Francisku, Los Anđelesu i Njujorku. Ključni problem je tome da su se slučajevi ovog virusa pojavili u drugim zemljama. Dva slučaja registrova­na su u Tajlandu i jedan u Japanu.

SARS (teški akutni respirator­ni sindrom) je 2002. i 2003. odneo 650 života u kontinenta­lnoj Kini i Hongkongu.

 ??  ??
 ??  ?? VERUJE SE DA JE ZARAŽENO OKO 1.700 LJUDI
VERUJE SE DA JE ZARAŽENO OKO 1.700 LJUDI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia