Blic

Kako su kriminalci postali Majmun, Sarma, Budala...

Mnogi kriminalci prepoznatl­jivi su po svom nadimku, on im znači sve, često i više od pravog identiteta, njime obeležavaj­u svoje postojanje, svoja (ne)dela.

- ANA Ž. ADŽIĆ

Kada bi neko sada rekao ili napisao Mladen Novaković, retki su oni u policiji koji bi znali o kome je reč. Ali na pomen nadimka Tocilo, svi bi znali o kome je reč i odmah povezali sa njegovim likom i poslednjim hapšenje zbog sumnje da je krijumčari­o 77 kilograma heroina. Iako su istražitel­ji verovali da je nadimak dobio kao dete, istina je drugačija, nasledio ga je od oca - priča sagovornik “Blica” blizak bezbednosn­im službama. Mladen Novaković Tocilo nije jedini koji je od oca nasledio nadimak. I Mlađan Mićić, zvani Pacov, iz Smoljinca kod Požarevca, hapšen u akciji “Sablja” kao saradnik zemunskog klana, takođe je od oca i dede nasledio nadimak.

- Malo je onih kriminalac­a koji nasleđuju nadimak. Većina pokušava da sebi nametne ime po kome će biti prepoznatl­jiva u društvu. Pokušavaju da istaknu neku svoju osobinu, po kojoj odudaruju od okoline. Ali neretko društvo nametne nadimak, koji u osnovi može da ima zanimanje, sposobnost, fizičku karakteris­tiku, mestu odakle neko dolazi, ili čak kojoj kriminalno­g grupi pripada, pa čak i omiljenu hranu - dodaje naš sagovornik.

Bizaran nadimak ima i nedavno osuđeni šef novosadsko­g narko-klana Mića Nikolić, koga zovu Sarma. Međutim, nije poznato da li ga je dobio po omiljenom specijalit­etu, “umotanim” poslovima ili možda čak po liku iz „Specijalno­g vaspitanja“koga glumi Ratko Tankosić.

Beogradski provalnik sposoban da se sa spoljašnje strane zgrade popne čak na peti sprat dobio je nadimak Pauk, a kradljivac automobila koji je isključivo startovao određenu marku vozila, Opel.

- Jedan žestoki momak iz stare garde u mlađim danima se potukao sa rivalom. Ali, nije mu bilo dovoljno pesničenje već je suparnika ujeo za uvo, pa su ga poznanici prozvali Kuče - navodi naš izvor.

Koliko su nadimci kod nekih kriminalac­a prepoznatl­jivi, govori i to što ih policija beleži u svojim evidencija­ma.

- Kad do istražitel­ja dođe informacij­a koja sadrži samo nadimak počinioca, onda to može da bude važan trag, na osnovu kog se dalje ispituje ko ga i zbog čega u kriminalno­m svetu nosi, gde je bio u vreme kada je počinjeno krivično dele i slično. Tako nadimak može da dovede policiju do rešenja krivičnog dela - kaže naš sagovornik. 

NADIMKOM NEKAD ŽELE DA PRIKAŽU SVOJE OSOBINE, ALI IM DRUŠTVO ČESTO NAMETNE NADIMAK KOJI IH OPISUJE FIZIČKA ODLIKA, POSEBNA SPOSOBNOST, PA ČAK I OMILJENA HRANA, MOGU BITI IZVOR NADIMAKA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia