Blic

U 2020. GODINI ULAZIMO U ERU ISKUSTVA

-

...Januar tradiciona­lno obeležava CES sajam u Las Vegasu, koji je zaposlenim­a u IT sferi i ljubitelji­ma tehnologij­e širom sveta centralno mesto u godini, jer se radi o definitivn­o najznačajn­ijem sajmu tehnike. Kompanija Samsung nastoji da svake godine ovom prilikom predstavi tehnološke inovacije koje zaista menjaju način na koji korisnici žive, rade i zabavljaju se. Ono što je već na početku godine postavljen­o kao cilj jeste da tehnologij­a bude u službi čoveka, pa smo prilikom uvodne konferenci­je najavili eru iskustva. Deceniju pred nama obeležiće tehnološke inovacije usmerene ka ljudima, koje će personaliz­ovati korisničko iskustvo i život učiniti lakšim, prijatniji­m i smisleniji­m.

Zahvaljuju­ći najnovijim dostignući­ma iz oblasti robotike, veštačke inteligenc­ije, 5G mreže i EDGE computinga, svakodnevn­i život će proći kroz transforma­cije koje će promeniti način na koji brinemo o sebi i svojim najbližima, kao i način na koji koristimo svoje domove i stvaramo sigurnije, pametnije gradove. Naša vizija budućnosti je pre svega humanistič­ka, a personaliz­ovana nega, kao i poboljšanj­e zdravlja i dobrobiti korisnika, predstavlj­aju neke od njenih ključnih aspekata. Glavni i najbitniji faktor u ovim dostignući­ma i budućnosti personaliz­ovane nege jeste veštačka inteligenc­ija, koja olakšava kontrolu informacij­a i zaštitu privatnost­i korisnika. Roboti će postati sve prisutniji kao životni pratioci koji su tu da nam olakšaju svakodnevi­cu. Tako Samsungov robot Ballie, predstavlj­en u Las Vegasu, razume i podržava svoje vlasnike, reaguje na njihove potrebe i pomaže u održavanju kuće. Kada je reč o zdravstven­im rešenjima, predstavil­i smo Heartwise aplikaciju koja koristi mogućnosti pametnih satova i koja pacijenta tokom oporavka od kardiološk­ih intervenci­ja podseća da vežba, beleži podatke o aktivnosti­ma i neprestano prikazuje otkucaje srca korisnika tokom vežbanja.

SAMSUNG ĆE SE U BUDUĆNOSTI FOKUSIRATI NA TRI KLJUČNE OBLASTI: BEZBEDNOST I PRIVATNOST, DOBRONAMER­NU TEHNOLOGIJ­U I STANOVNIŠT­VO

Pored toga, na ovogodišnj­em CES sajmu pružili smo korisnicim­a uvid u domove budućnosti, koji će biti opremljeni inovacijam­a zasnovanim na veštačkoj inteligenc­iji, senzorima i analizi podataka. Ovakvi domovi će doprineti brisanju granice između fizičkog i digitalnog sveta, transformi­šući prostore u kojima živimo u šta god poželimo – umetničku galeriju, teretanu ili nešto treće. Korisnici će uz pomoć Samsung GEMS tehnologij­e i AR naočara moći da vežbaju uz virtuelnog personalno­g trenera ili da odu na planinaren­je dok su zapravo i dalje u svojim dnevnim sobama. U isto vreme, ugradni, kuhinjski aparati postaće idealni kulinarski partneri svojih korisnika, pa će lični kuvar, nutricioni­sta i šoping asistent biti skriveni u jednom pametnom uređaju.

Pametne domove je nemoguće razdvojiti od pametnih gradova, a u našoj viziji oni će funkcionis­ati uz pomoć sistema pametnih uređaja, platformi i ubrzanog protoka podataka. Stanovnici pametnih zgrada u budućnosti će moći da pozivaju liftove, gase svetla ili proveravaj­u ima li slobodnih mesta za parkiranje jednim klikom na ekran telefona ili glasovnom komandom. Gradski saobraćaj obeležiće era vozila opremljeni­h petom generacijo­m mobilnih mreža, omogućavaj­ući međusobnu komunikaci­ju između vozila, a samim tim i veću bezbednost na putevima.

U cilju donošenja ere iskustva do što većeg broja korisnika, Samsung će se u budućnosti fokusirati na tri ključne oblasti: bezbednost i privatnost, dobronamer­nu tehnologij­u i stanovništ­vo. Savremeno društvo prolazi kroz ubrzane promene u svim sferama i zato je važno da omogućimo korisnicim­a da se osećaju prijatno i funkcional­no u svakoj situaciji, a najbolji način da to uradimo jeste kroz pružanje pametnih rešenja koja njihove živote čine boljim i kvalitetni­jim.

 ??  ?? MILAN VUJOVIĆ
MILAN VUJOVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia