Blic

POGLED U OGLEDALO

“Ugasila se jedna od najvećih zvezda ovih prostora”, tako su mediji širom regiona javljali kada nas je iznenada napustila Neda Arnerić.

- (KRAJ) T. NJEŽIĆ

Ona, pak, za sebe nikada nije govorila da je zvezda. Naprotiv. - Ne vidim sebe kao zvezdu, niti uopšte razmišljam na taj način. (...) Moja mama je skupljala sve isečke iz novina, naslovne strane, intervjue i sve je slagala u jednu veliku kutiju, koja je, kad sam se selila, jednostavn­o nestala. I ja sam sada žena bez prošlosti. A možda je tako i bolje - govorila je.

A o obnaženost­i na filmu, o čemu su je povremeno zapitkival­i, kazala je:

- Bila sam na filmu obnažena nekolicinu puta; u divnom filmu Lordana Zafranović­a “Praznik kurvi” koji jako volim, u filmu “Kvar”, videle su mi se gole grudi u “Ko to tamo peva”... Sećam se kad su prvi put na RTS-U u 20 sati pustili film “Kvar” Miše Radivojevi­ća, koji počinje ljubavnom scenom muža i žene koje smo igrali Aleksandar Berček i ja. Nakon toga smo dobijali ružna, preteća pisma... (...) Javljali su se ljudi čak i mojim roditeljim­a. Moj otac je bio pukovnik, ugledni lekar, načelnik klinike. Imao je dosta neprijatno­sti zato što mu se ćerka, koja pritom potiče iz fine porodice, eto, obnažila u jednoj sceni. Niko, naravno, nije uzimao u obzir činjenicu da je ta scena bila neophodna, da se na neki način kompletan film kroz nju prelama i da nije bilo nje, ne bi bilo ni takvog filma. Nago telo kao umetnički izraz nikada nije cilj samo po sebi, a postoji od kada postoji i umetnost.

Lepota, izgled, popularnos­t... neretko su bivale teme pitanja koja su joj upućivali.

- Često me pitaju za izgled, liniju... Ali istina je da danas mogu da obučem svoje stvari iz rane mladosti. Genetika, način ishrane, rekreacija i druge stvari čine jedan deo izgleda, ali čovek najbolje izgleda onda kad se dobro oseća. (...) Verovali ili ne, u početku mi je to što su me smatrali lepom predstavlj­alo zapravo otežavajuć­u okolnost, jer su mi uvek davali uloge lepih devojaka. Bivalo je, pojednosta­vljeno govoreći, da sam glumila ukras u filmu, što mi je strašno smetalo. Međutim, kad su došli drugačiji zadaci, ozbiljniji, složeniji likovi, kad sam se oprobala i uspela i u tom smislu, onda je izgled pao u drugi plan.

A pre nekoliko godina na pitanje šta ju je vodilo kroz život, odgovorila je:

- Da ne zvuči patetično ili ne znam kako već, ali saznanje da svakog jutra kad se probudim mogu mirno da se pogledam u ogledalo i da mogu mirno da spavam. Razne sam izbore u životu pravila, nisu svi bili ni laki ni pravi. Bilo ih je i pogrešnih i gorkih... Ali su neka moralna načela uvek morala da budu ispunjena.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia