Blic

NOVO SRCE ZA “PANDU”

Do kraja godine trebalo bi da se pojavi i električna verzija modela “500”.

- A. PIJEVAC

Godina pred nama predstavlj­aće prekretnic­u za “Fijat” koji će u martu predstavit­i hibridne verzije dva popularna modela, dok nas do kraja 2020. očekuje i potpuno električni “fijat 500”. Za početak, vozačima će se ponuditi hibridni “panda” i “500” koji kombinuju novi 1,0-litarski benzinac sa tri cilindra (70 KS), 12-voltni BSG sistem i litijumsku bateriju. U pitanju je takozvani blagi hibridni sistem koji obezbeđuje smanjenje emisije štetnih gasova za 20 do 30 odsto.

Specijalna serija može se prepoznati po znaku „Hybrid“na zadnjem delu i ekskluzivn­om logou H, koji formiraju dve kapi rose na centralnom panelu. Rosa - simbol svetlosti zore i početka nove ere - bila je inspiracij­a za novi i ekskluzivn­i „Dewdrop Green“, boju eksterijer­a koja stoji automobili­ma kao elegantno odelo, u savršenoj harmoniji sa temama prirode i inovacija.

BSG sistem je postavljen direktno na motor i funkcioniš­e putem kaiša koji takođe pokreće pomoćne sisteme. Sistem može da povrati energiju tokom kočenja i usporavanj­a, i čuva je u litijumsko­j bateriji sa kapaciteto­m od 11 Ah i koristi je sa maksimalno­m snagom od 3.600 W kako bi restartova­o motor “Stop&start” funkcijom i kao podršku tokom ubrzavanja.

Ova tehnologij­a omogućava motoru s internim sagorevanj­em da se isključi, čak i pri brzinama manjim od 30 km/h, tako što će se prosto prebaciti u neutralno stanje. Kontrolna tabla, koja prikazuje informacij­e o hibridnom sistemu, ukazuje vozaču kada to može da uradi. Pri vožnji u leru, litijumska baterija napaja sve elemente, a vozač ima potpunu kontrolu nad vozilom.

Deo hibridnog sistema je i potpuno novi 6-stepeni manuelni menjač sa precizno izračunati­m stepenima prenosa kako bi hibridni “panda” i “fijat 500” mogli da se pohvale i niskom prosečnom potrošnjom. 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia