Blic

Niži cenzus - manevar vlasti ili šansa za opoziciju

- DANIJELA LUKOVIĆ

Smanjenje cenzusa pruža svima veće mogućnosti, a jedino može biti oštećena SNS, tvrdi Nebojša Stefanović

Redovni izbori - vanredna pravila. Kad god bili, 19. ili 26. aprila, za njih će, po svoj prilici, važiti nova pravila igre jer je najavljeno smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto. Oni koji podržavaju taj predlog kažu da će tako veći broj stranaka ući u parlament, dok protivnici navode da se u tako krupne promene ne ulazi bez široke rasprave.

Jedno je sigurno, ne postoje zakonodavn­e prepreke za smanjenje izbornog praga. O argumentim­a za i protiv se može raspravlja­ti, a zvaničnici koji su za ove izmene kažu da se time vraća plurizam u parlament. Jedan od njih je i lider SNS Aleksandar Vučić, od koga je ideja i potekla.

- Time će se vratiti život u parlament koji će biti mnogo reprezenta­tivniji. Očekujem da ću time pročistiti svoju SNS, jer će stranački funkcioner­i morati više da se bore kako bi osvojili apsolutnu većinu na izborima, naročito na lokalu. SNS će svakako dobiti manje mandata ukoliko cenzus bude smanjen, ali i da će u tom slučaju biti dobijeno preslikano javno mnjenje u Skupštini - rekao je Vučić.

Svi su na dobitku, sem SNS, kaže za “Blic nedelje” član Predsedniš­tva SNS i ministar unutrašnji­h poslova Nebojša Stefanović.

- Smanjenje izbornog cenzusa predstavlj­a korak napred za demokratij­u, jer daje mogućnost i manjim strankama da uđu u parlament ili lokalne skupštine, što zapravo predstavlj­a i bolju reprezenta­tivnost volje naroda. To je dobro za građane i zastupanje njihovih interesa, ali i za vraćanje dijaloga u Skupštinu i lokalne parlament. Građani bi mogli preciznije da se opredele na izborima kada odlučuju kome će dati svoj glas. Niži izborni prag znači i veće šanse da lista za koju se opredele uđe u parlament jer za nekog možda ne bi glasali ukoliko smatraju da ne može da pređe cenzus. Smanjenje cenzusa pruža svima veće mogućnosti, a jedino može biti oštećena SNS, koja tako može da dobije manje mandata jer veći broj lista može da uđe u parlament - kaže Stefanović.

Glavne zamerke koje se mogu čuti na račun ovog predloga je da se tako velike promene ne uvode neposredno pred izbore, a politikolo­g Vladimir Goati napominje za “Blic nedelje” da to, pre svega, nije u dobroj praksi izbornog zakonodavs­tva.

- Reč je o bitnom elementu izbornog sistema. Mislim da nije dobro jedan ključni element izbornog sistema menjati četiri meseca pred izbore bez opšte saglasnost­i. Odvojio bih zakone koji su konsenzuso­m usvojeni, ovo je uneto odjednom spolja. Ova moja argumentac­ije je prisutna u teoriji izbora, naizgled je formalna, znači suštinska je. Bilo kakva krupna promena izbornog sistema unutar izborne godine, doneta bez opšte saglasnost­i, pravno je neprihvatl­jiva

- napominje Goati za naš list.

Da se zalazi u neku vrstu pravne nesigurnos­ti i nepotrebne promene pravila igre uoči glasanja, smatra i izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

- Nije prethodila analiza, ne znamo šta je motiv koji je podstakao predsednik­a da izađe s tom idejom. Ako se rešava problem pluralizma u parlamentu, to nije problem, videćemo da u parlamentu imamo više od 10 stranaka, sada mislim da ih ima 15. Neće svim akterima biti ista pravila, jer možda imate neke stranke koje su pravile strategiju na pet odsto i da su bespotrebn­o trošile sredstva ističe Klačar.

Šta kažu oni na koje će te promene direktno uticati? Deo opozicije smatra da će koristiti samo onima koji su naizgled protiv vlasti, ali lider LDP Čedomir Jovanović kaže za “Blic nedelje” da je važno da se u Skupštini čuju različite ideje, iznose što je moguće širi društveni stavovi jer će se samo tako doći do prave politike sposobne za teške izazove koji su pred celom zemljom.

- Nikad nismo strančaril­i, uvek smo radili za sve, nikad samo za sebe. Davno smo rekli da idemo na izbore jer ne želimo politiku koja se valja po ulicama gurajući celo društvo u rovove. Nikad nismo govorili o cenzusu, čak ni onda kada su ga zbog nas DS i DSS podizali sa tri na pet odsto dva meseca pre raspisivan­ja izbora. Ali kad već pitate, hoću jasno da kažem da bih uradio isto što je uradio Vučić i da će LDP podržati spuštanje cenzusa jer se time Skupština otvara za svaku politiku - najavljuje Jovanović.

Sa njim se ne slaže potpredsed­nik Narodne stranke Nikola Jovanović.

- Ulaskom u Skupštinu stranaka ili kvazistran­aka koje postoje isključivo zahvaljuju­ći režimu, stvorio bi se privid parlamenta­rnog života, pluralizma, demokratij­e i slobodnih izbora, dok je u stvarnosti sve suprotno - medijski mrak, pritisak na građane, neregularn­i izborni uslovi i urušavanje institucij­a - kazao je Jovanović.

 ??  ??
 ??  ?? ČEDOMIR JOVANOVIĆ: SKUPŠTINA SE OTVARA
ČEDOMIR JOVANOVIĆ: SKUPŠTINA SE OTVARA
 ??  ?? BOJAN KLAČAR: IZAZIVA PRAVNU NESIGURNOS­T
BOJAN KLAČAR: IZAZIVA PRAVNU NESIGURNOS­T
 ??  ?? NIKOLA JOVANOVIĆ: PRIVID PARLAMENTA­RIZMA
NIKOLA JOVANOVIĆ: PRIVID PARLAMENTA­RIZMA
 ??  ?? VLADIMIR GOATI: NIJE DOBRO PRED IZBORE
VLADIMIR GOATI: NIJE DOBRO PRED IZBORE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia