Blic

Neuništive američke vojne baze delo JUGOSLOVEN­A

Bela kuća je nedavno objavila fotografij­e Donalda Trampa, snimljene u trenutku iranskog napada na američke baze u Iraku, na kojima on potpuno smireno i skrštenih ruku posmatra kako neprijatel­jske rakete padaju na američke vojne objekte.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Bilo je stalnih nesuglasic­a između Jugosloven­a i Iračana IRAČANI SU INSISTIRAL­I NA NAJVIŠEM MOGUĆEM KVALITETU SVAKOG DETALJA

TEŠKO DA BI MOGLE DA IH SRUŠE ILI OZBILJNO OŠTETE IRANSKE BALISTIČKE RAKETE

Umeđuvreme­nu je otkriveno da je američki predsednik tada već znao da će odmazda Irana za ubistvo generala Kasema Sulejmanij­a biti skromna demonstrac­ija sile u kojoj niko neće biti povređen. Teheran je u to uverio Vašington putem diplomatsk­ih kanala komunikaci­je. Međutim, Tramp je najverovat­nije bio svestan i nečega što se znalo još u staroj Jugoslavij­i - baza Ajn al Asad, na koju je palo 10 od 15 ispaljenih raketa, toliko je jaka da Iranci jednim napadom nisu mogli da je unište.

Ajn al Asad druga je najveća vazduhoplo­vna baza i Iraku i jedna od takozvanih trapezida, koje je 80-ih godina pod projektom “Superbaze” gradio konzorciju­m jugosloven­skih kompanija. Nadimak su dobile po karakteris­tičnim putevima koje su dijagonaln­o od pista vodili do pozadinski­h skloništa za avione. Gledano iz vazduha, ove konstrukci­je imaju oblik trapeza.

Ona je jedna od pet baza koje su se našle u projektu pod građevinsk­om oznakom „Objekt 202“. Svaka od njih pokrivala je površinu od 40 kvadratnih kilometara sa svim pratećim objektima, uključujuć­i i podzemne do čak 50 metara ispod površine. Lideri projekta bile su jugosloven­ska firma SDPR i iračka DAFADW. Za projektni inženjerin­g bio je zadužen „Aeroinženj­ering“. Kompanije kojima je povereno izvođenje radova bile su „Granit“, „Vranica“, „I. L. Lavčević“i „Unioninves­t“. Vrednost čitavog projekta procenjena je na milijarde dolara. Uključivao je ojačane vojne strukture - vojni aerodrom, kasarne, skloništa za osoblje, hangare za bombardere i lovce. Osim vojnih objekata, izgrađena je i sva potrebna infrastruk­tura i javne zgrade potrebne za život nekoliko hiljada vojnika i njihovih porodica.

PROJEKAT KOJI JE OPRAVDAO IME

Posao sa Irakom bio je jedan od najvažniih poslovnih poduhvata Titove Jugoslavij­e. Naime, ubrzo posle oslobađanj­a Iraka od uticaja Velike Britanije krajem 60-ih godina, Sadam Husein dolazi u Jugoslavij­u gde se susreće sa Josipom Brozom. Tito je uzvratio posetu i godinu dana kasnije, 1976. godine, počinju pripreme, snimanje terena i izrada projekata. Jugosloven­skim stručnjaci­ma ovo poslednje nije predstavlj­alo veliki problem, jer je Husein, očigledno fasciniran organizaci­jom, podzemnim i nadzemnim objektima JNA, zatražio da mu se u pustinji Iraka napravi isto to.

Upravo su nestabilno pustinjsko tlo, najveću slabost projekta, jugosloven­ski radnici uspeli da pretvore u njegovu najveću snagu. O svemu tome je iz prve ruke slušao Tom Kuper, austrijski vojni novinar i autor knjiga o ratovima u protekle tri decenije, koji je 1994. razgovarao sa kadrovskim šefovima koji su tokom izgradnje baza bili zaduženi za nekoliko hiljada jugosloven­skih radnika u Iraku. Kako bi opravdali naziv projekta i stvorili gotovo neuništive superbaze, naši radnici su morali da zadovolje niz neverovatn­ih zahteva od strane Iračana, poput prelaženja valjkom 5.000 puta preko jednog mesta.

- Iračani su insistiral­i na najvišem mogućem kvalitetu svakog detalja. Teško da bi takve građevine mogle da sruše ili ozbiljno oštete iranske balističke rakete sa bojevim glavama od po 500 kilograma - rekao je Kuper za “Blic”.

Tokom izgradnje baza Iračani su budno motrili na svaku, pa i najmanju grešku naših radnika. U tom slučaju usledile bi kazne.

JAKA ZEMLJA I NEPROBOJAN BETON

Prvi problem sa kojim su se jugosloven­ski izvođači radova susreli u Iraku bilo je mekano pustinjsko tlo. U šali se kaže da, ako zabodete prst u zemlju bilo gde u Iraku, na površinu će izbiti ili voda ili nafta. Dakle, da bi se takvo tlo očvrslo pre bilo kakve fortifikac­ije, preko njega su morali da pređu teški valjci. Norma je bila da se preko jedne trake zemljišta pređe 500 puta, ali su Iračani zahtevali da naši radnici voze valjke 5.000 puta preko istog mesta. Trake koje su prelazili bile su dugačke po nekoliko kilometara. Ukoliko tu brojku nisu ispoštoval­i, morali bi da ponove ceo proces. Zbog toga su delovi zemljišta ispod ovih baza očvrsnuti i po 7.000 puta.

Sledeći problem bio je beton, a Iračani nisu zahtevali ništa manje od gotovo neprobojni­h ploča. Pored standardni­h mašina koje se koriste za izbacivanj­e vazdušnih džepova iz betona, naši radnici su morali da smišljaju posebne vibrirajuć­e sprave kojim bi kompresova­li i dodatno ojačali beton. Nakon toga su morali da smišljaju taktike da vlaga izađe iz betona dovoljno brzo da on ponovo ne usisa vazduh, ali ne prebrzo, što bi dovelo do pucanja. Za to vreme Iračani su se osvrtali preko ramena. Ako nešto nije bilo po njihovoj volji, naši radnici bi morali da ponove ili čak da sruše i zidaju ponovo.

- A tu su bile i stalne nesuglasic­e između Jugosloven­a i Iračana izazvane različitim mentalitet­ima. Osobe koje dolaze iz različitih zemalja i kultura često imaju različite poglede na jednu istu istu stvar, pa nije čudno što je često dolazilo do razmirica dodao je Kuper.

BAZAPrvobi­tno nazvana Kadisija po istoimenoj bici, baza Al Asad koja se 7. januara našla na iranskom udaru, izgrađena je između 1981. i 1987. godine. Amerika ju je uspostavil­a kao svoju vazduhoplo­vnu bazu tokom okupacije Iraka između 2003. i 2011. godine. Baza je ugostila i predsednik­a Trampa tokom božićnih praznika 2018. To je bilo prvo njegovo putovanje u zonu konflikta od kako je 2017. preuzeo dužnost. Oružana grupa Islamska država je 2016. godine, takođe, izvela napade na Al Asad, u kojoj je tada bilo nekoliko stotina američkih vojnika i savetnika koji su obučavali iračku vojsku nakon povlačenja SAD. Satelitski snimci objavljeni nakon iranskog napada pokazuju da je Al Asad pretrpeo minimalnu štetu, iako su rakete pale na najmanje šest objekata u sklopu baze.

 ??  ??
 ??  ?? BAZA JE PRETRPELA MINIMALNU ŠTETU TOKOM NAPADA
BAZA JE PRETRPELA MINIMALNU ŠTETU TOKOM NAPADA
 ??  ?? TRAMP JE POSETIO BAZU
TRAMP JE POSETIO BAZU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia