Blic

HIBRIDNA LIMUZINA

Svetski popularan model se posle 15 godina pauze ponovo nudi vozačima u Srbiji.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Do sada me niko nije pitao za savet da li da kupi hibridni automobil. Niko! Na moje potpitanje: “A šta mislite o hibridima?”, dobio sam odgovore - skupi su i šta ću da radim kad crkne baterija? Slično je bilo i davno kada su se pojavili automatski menjači. Ljudi su bežali od njih kao đavo od krsta, uplašeni kvarovima i vsokom cenom popravke. Ali danas svaki drugi automobil je automatik.

“Tojota” kao pionir hibridne tehnologij­e daje deceniju garancije na baterije. Vreme je pokazalo i da u velikom procentu baterije žive dugo koliko i sami automobili. Znači, strah je bez osnova. Pri tome, očekuje se da će se cena baterija u narednih deset godina prepolovit­i.

Cena? Nažalost, Srbija i dalje ne prepoznaje pravac u kojem se razvija planeta. I dok širom sveta električni automobili postaju deo svakodnevi­ce, mi još ne znamo šta ćemo sa hibridima. Sve je prepušteno dilerima koji moraju da se odreknu dela zarade kako bi subvencion­isali kupovinu umesto države. O besplatnom parkiranju ili oslobađanj­u od poreza i drugim

beneficija­ma, bolje da ne govorimo.

Korak po korak, stigli smo i do glavne teme - osme generacije modela “tojota kamri” koji se posle 15 godina vratio u Evropu. Limuzina D segmenta se prodaje samo kao hibrid, u kombinacij­i 2,5-litarskog benzinca i elektromot­ora, ukupne snage 218 konja. Jasno je da se radi o automobilu za peglanje kilometara koji može da vas odveze gde poželite. Sve je podešeno na komfor.

“Tojotini” dizajneri pažljivo su radili na svim detaljima. Prednja maska je jedinstven­a i čini da automobil izgleda šire. Isto važi i za poklopac motora čije se linije prelivaju. Originalno je urađen i zadnji kraj. U kabini se niko neće požaliti na nedostatak prostora. Centralni ekran služi za upravljanj­e svim sistemima kojih u “kamriju” ima na desetine. “Kamri” je opremljen svim poznatim sistemima bezbednost­i i asistencij­e vozaču. Između zadnjih sedišta se nalazi konzola preko koje birate temperatur­u klima-uređaja ili menjate radio-stanice.

Pritiskom na start-stop dugme pale se lampice, ali bez zvuka motora. Prebacivan­jem ručice automatsko­g menjača u “drive” preći ćete na električni pogon, u zavisnosti od napunjenos­ti baterija. Automatski je aktiviran “normal” režim rada, a na vama je da probate i preostala tri: “eko”, “sport” i EV (električni režim). Prosečna potrošnja je oko šest litara.

Početna cena novog “kamrija” u Srbiji je od 32.900 evra, za verziju sa paketom “style”, dok u top izdanju (“premium”) košta 41.000 evra.

 ??  ?? “KAMRI” JE ELEGANTNA I SPORTSKA LIMUZINA ZA PEGLANJE KILOMETARA
UKUPNA SNAGA HIBRIDNOG SISTEMA JE 218 KONJA
“KAMRI” JE ELEGANTNA I SPORTSKA LIMUZINA ZA PEGLANJE KILOMETARA UKUPNA SNAGA HIBRIDNOG SISTEMA JE 218 KONJA
 ??  ?? KLASIČNO, ALI KVALITETNO VOZAČEVO OKRUŽENJE SA KOMFORNIM SEDIŠTIMA
KLASIČNO, ALI KVALITETNO VOZAČEVO OKRUŽENJE SA KOMFORNIM SEDIŠTIMA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia