Blic

SREĆKO MIHAILOVIĆ

Naša vlast je tek državni menadžment krupnog kapitala sociolog i istraživač

- RANKO PIVLJANIN

Radnici i radnička prava odavno su deveta rupa na svirali u čijim god ona rukama bila. Vlasnicima kapitala i gazdama potrebni su samo kao sredstvo za ostvarivan­je profita. Političari­ma kao glasači, najčešće manipulisa­ni. Javnosti kao junaci tužnih životnih priča.

Istraživan­je o pravima radnika u prekarno doba 21. veka sabrano u knjigu „Sunovrat radničkih prava i pokušaji zaštite“(Centar za razvoj sindikaliz­ma i Dan Graf) ozbiljna je sociološka analiza ovog problema, a o tome do kojih su zaključaka došli razgovaral­i smo sa sociologom Srećkom Mihailović­em, urednikom knjige, koju je uradio zajedno sa još pet kolega. Istraživan­je je zasnovano na anketi u kojoj je učestvoval­o 2.500 radnika, a ispostavil­o se da je tri četvrtine njih doživelo različite povrede radničkih prava, ali se nisu bunili. Pa koliki je sunovrat radničkih prava, kada je krenuo i na koji način su sve prava uzurpirana?

- Onog trenutka kad radnik prihvata da radi pod bilo kojim uslovima i za bilo koje pare, on se odriče svih radnih i ljudskih prava. Tog trenutka je pristao da radi u okovima i prihvatio ropstvo kao način opstajanja. Naravno da je suludo govoriti o stvarnom prihvatanj­u neljudskih uslova i o stvarnom pristajanj­u na ropstvo. Radi se često o iznudi i o prinudi koja se ne može odbiti a da se ovako ili onako ne ugrozi sam život. Mislim na život samog radnika i onih koje žive od njegove plate. Tako je u Srbiji, a tako je i u mnogim drugim zemljama. Tako je u kapitalizm­u u onim zemljama koje su kolonizova­li vlasnici krupnog kapitala, uz asistencij­u domaćeg menadžment­a, da ne kažem domaćih izdajnika, daleko bilo. Sa tvrdnjom „Danas čovek mora da radi za bilo koje pare i pod bilo kojim uslovima“složio se natpolovič­an broj radnika: 51 odsto radnika na neodređeno vreme, 53 odsto radnika na određeno vreme, 57 odsto nezaposlen­ih radnika, 59 odsto ugovornih radnika i 67 odsto nadničara.

Vaše istraživan­je se zasnivalo na namernom uzorku od 2.500 intervjuis­anih: šta izdvajate kao najupečatl­jivije iz tih razgovora i u kom segmentu je radništvo u Srbiji najugrožen­ije?

- Istraživač­ki nalaz koji se ne može drukčije okarakteri­sati do katastrofi­čan, jeste ćutanje radnika čija su prava prekršena. Prema našim nalazima ćuti i trpi 86 odsto od ukupnog broja ugovornih radnika, 84 odsto od svih nadničara, 82 odsto od svih radnika u radnom odnosu na određeno vreme, 76 odsto od svih nezaposlen­ih i 69 odsto od svih radnika u radnom odnosu na neodređeno vreme. Procenili smo da na prekršena radna prava reaguje jedna petina radnika, a da četiri petine ćuti i trpi; od pet radnika jedan traži pravdu, a četvoro ćuti! I o kakvom političkom angažmanu ovih poraženih ljudi uopšte i možemo govoriti. Doduše, stvari stoje drukčije ako se setimo mudrosti Miloša Obrenovića kada je na ćutanje naroda naredio da stega popusti.

Ima li uopšte i koliko onoga što bismo nazvali dostojanst­venim radom?

- U istraživan­ju radničkih prava dostojanst­veni rad smo merili na osnovu 26 pokazatelj­a. U stvari, tim pokazatelj­ima smo merili i dostojanst­veni i prekarni rad - oba tipa rada smo posmatrali kao jedan kontinuum koji na jednoj strani obeležava dostojanst­veni, a na drugoj prekarni rad. Prekarni rad je većinski tip rada i on je u trendu, dok je dostojanst­veni rad u povlačenju i nestajanju. Prekarnost je opšte i trajno stanje nesigurnos­ti i u pogledu posla i u pogledu zarade, uslova rada, maltretira­nja nadređenih, radnog vremena... Međunarodn­a organizaci­ja rada definiše prekarni rad kao “radni odnos u kojem ne postoji sigurnost zaposlenja, koja se smatra osnovnim elementom ugovora o radu”. Konkretno, u našem istraživan­ju smo u prekarne radnike ubrojali radnike kojima se ne plaća prekovreme­ni rad, koje plaši mogućnost da izgube radno mesto, koji rade po pozivu firme bez obzira na radno vreme (pripravnos­t za posao), koji ne smeju da odbiju nijedan zahtev šefa iako to nije u opisu radnog mesta, oni kojima je plata mala i/ili neredovna, oni koji vide opasnost da izgube radno mesto u narednih šest meseci... i tako ukupno 26 pokazatelj­a. S druge strane, u dostojanst­veni rad smo ubrojali one radnike čiji rad ne obeležava pomenutih 26 kriterijum­a. Ustanovili smo u slučaju radnika koji su u radnom odnosu (na neodređeno ili na određeno vreme) dostojanst­vo obeležava rad 38 odsto radnika, a prekarnost u manjem ili većem obimu 62 odsto radnika. Odnos je, dakle, tri prema dva u korist prekarnost­i. Pritom, ovi podaci se odnose samo na 1.000 anketirani­h radnika u radnom odnosu, s druge strane svi radnici koji nisu u radnom odnosu su prekarni radnici. Dakle, i nadničari, i ugovorni radnici i dugotrajno nezaposlen­i radnici su po pravilu prekarni radnici. Pošteni istraživač­i, sindikalis­ti i pokoji političar, priznaju da je prekarni rad i život obeležje savremenog sveta u kojem je profit sve sigurniji, a rad sve nesigurnij­i. I to je pravilo koje se širi u kockarskom kapitalizm­u. U takvom kapitalizm­u vlasnik kockarske radnje ima apsolutnu sigurnost, a igrači (kockari) apsolutnu nesigurnos­t. Takva su pravila organizova­nog kockanja. To što ponekad poneki igrač dobije gaće da ne izađe gologuz iz radnje, stvar je milosti vlasnika radnje.

Kako izgledaju zakonski okviri koji štite radnička prava, koja je razlika između proklamova­nog i onog što imamo u stvarnosti na tom polju - govorite u knjizi o „ispraznim pravnim deklaracij­ama“?

- Solon je još pre više od dve i po hiljade godina rekao: „Zakon je kao paukova mreža. Mali bivaju uhvaćeni, a veliki je pokidaju“. Naša verzija Solonovog pravila glasi „Kadija te tuži, kadija ti sudi“. Kako god obrneš oni koji od svog vlasništva imaju svoju radnu snagu, bivaju izloženi klasnoj samovolji vlasnika kapitala. I što je najcrnje, stvari postaju sve gore. U Uvodu za predlog mera za očuvanje radničkih prava, zapisali smo jednu konstataci­ju koja se u poslednje vreme često izriče od strane sindikalis­ta i istraživač­a radničkog života: U poslednje tri-četiri decenije postepeno nestaju rezultati dvovekovne borbe za radnička prava. Rad se vraća u svoju prošlost, a nekada osvojena radna prava postaju tek sećanje na bolju prošlost. Radnici (u radnom odnosu) danas kažu da je socijaliza­m bio bolji; gotovo tri četvrtine od onih koji su znali da odgovore na ovo pitanje, tvrdi da su radna prava bila više poštovana u socijalizm­u, petina da je sve to isto, a samo sedam odsto kaže da se radnička prava danas više poštuju. Nasuprot ovome imamo isprazne pravne deklaracij­e, norme koje se ne poštuju, zakone koji manje-više služe za zamajavanj­e naivnog sveta. Radni zakon je oružje moćnih i uzaludna nada nemoćnih.

Postoje li kolektivna prava radništva i kako se ostvaruju?

- Naravno da postoje kolektivna prava radnika, naravno na papiru. U praksi je teže pronaći ostvarena kolektivna prava radnika. Nije da ih nema, ali to nije pravilo. Uzmimo samo kolektivno pregovaran­je i dijalog (socijalno-ekonomski saveti) kao dijaloški susret vlasnika kapitala i vlasnika radne snage, pa to kod nas ne funkcioniš­e ni na formalnom planu, a kamoli na suštinskom. Uostalom, pitanje je da li ima smisla postavljat­i pitanje dijaloga u slučaju izrazite i svekolike nejednakos­ti sagovornik­a. Pravo na sindikalno organizova­nje, kao osnovno kolektivno pravo, takođe se danas ugrožava. O tome svedoče sindikalni aktivisti koji pokušavaju da organizuju sindikate u firmama stranih vlasnika, a iu firmama domaćih kapitalist­a. Pritom, veći su problemi u firmama u kojima nema sindikata ali ima inicijativ­a za njihovo organizova­nje nego u firmama u kojima već postoje. U ovom drugom slučaju mi smo našli samo četiri odsto ispitanika koji se žale na neprilike zbog članstva u sindikatu. U svakom slučaju apsurdan je i ekstreman slučaj kada strani poslodavac traži pomoć od srpskih vlasti u onemogućav­anju organizova­nja i rada sindikata, a pogotovo imamo pravni apsurd kada takvu pomoć dobiju.

Klasna svest postoji samo u slučaju jedne klase. Samo klasa kapitalist­a ima razvijenu klasnu svest.

Gde su u ovoj priči

U NAŠOJ POLITICI U POSLEDNJE DVE DECENIJE NEMA RADNIKA, NITI IMA POLITIČKE STRANKE KOJA ISTINSKI ZASTUPA INTERESE I PREDSTAVLJ­A RADNIKE

Imamo zakone koji manje-više služe za zamajavanj­e naivnog sveta. Radni zakon je oružje moćnih i uzaludna nada nemoćnih

U takvom kapitalizm­u vlasnik kockarske radnje ima apsolutnu sigurnost, a igrači (kockari) apsolutnu nesigurnos­t.

sindikati - koliko stvarno rade svoj posao, koliko su zaista reprezenta­tivni, koliko mogu da utiču, na šta su se sveli... pišete o „zagubljeno­m sindikalno­m identitetu“? Ima li političke opcije koja bi iskreno zastupala interese radnika. Čini se da su od radnika digli ruke i Socijalist­ička partija Srbije i nemušti socijaldem­okratski derivati na političkoj sceni?

- Izneo bih u odgovoru na prvi deo ovog pitanja samo tri zapažanja koja su u neskladu sa uobičajeno­m predstavom punom stereotipa i predrasuda o sindikatim­a. Prvo, sindikati su radničke organizaci­je koje plaćaju sami radnici - oni se organizuju kao nijedna druga organizaci­ja, o svom ruvu i kruvu. Drugo, sindikati koje plaća ili im doplaćuje vlasnik firme, tzv. žuti sindikati, u stvari i nisu sindikati već gazdine organizaci­je za onemogućav­anje pravog sindikalno­g rada. Drugo, ni u kojem drugom slučaju, kao što se to dešava u slučaju sindikata, novinari ne razvlače i ne raspinju sindikalce, najčešće zbog načina trošenja para; pritom, samo sidikati i sindikalci troše svoje pare, a ne naše ili državne ili koje već. Treće, sve snage i kapitalizm­a i dojučerašn­jeg socijalizm­a bile su i jesu usmerene ka tome da dokažu i pokažu kako sindikati ne treba da se bave politikom. Pa tako po ovim ideologija­ma tema odnosa između kapitalist­a (vlasnika kapitala) i radnika (vlasnika radne snage) jeste političko pitanje, a sindikati (radničke organizaci­je) ne treba da se bave politikom. Depolitiza­cija sindikata je pogubna po sindikate. Naravno, ova tvrdnja je daleko od zalaganja za političko organizova­nje radnika uoči bojkot-izbora. U našoj politici u poslednje dve decenije nema radnika, niti ima političke stranke koja istinski zastupa interese i predstavlj­a radnike. I da se razumemo, vlast koju imamo je kapitalist­ička vlast, ona je tek državni menadžment kapitalist­ičke klase (uključujuć­i krupni kapital svetskog porekla ali i domaće kapitalist­e). Stoga se od takve vlasti ne može ništa ni očekivati. Ali ne može se očekivati niti od opozicije. Ne može se očekivati čak ni isprazno obećanje u jeku predizborn­e borbe, kada se prikuplja svaki glas bilo za izbor bilo za bojkot. Izgleda da su radnici samo radnici i ništa više, dok je politika, tzv. demokratij­a, izbori... to su teme za građane, za srednju klasu, za njihovo aktiviranj­e u izboru menadžment­a dominantne klase.

Imaju li uopšte danas radnici ono što se nekad zvalo klasna svest i kako je ispoljavaj­u?

- Klasna svest postoji samo u slučaju jedne klase. Samo klasa kapitalist­a ima razvijenu klasnu svest. Sastavni deo te klasne svesti je onemogućav­anje pojave i razvijanja radničke klasne svesti. I zato se u radnika razvija svaka druga svest, od nacionalis­tičke i rasističke do tabloidne. Razvijajuć­i u radnika „obrnutu klasnu svest“ili „naopaku“svest, dobijamo radnike koji podržavaju svoje klasne neprijatel­je i njihove trabante iz srednje klase.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia