Blic

Lekina smena bila je početak raspada Jugoslavij­e

Gotovo četiri decenije posle smrti čoveka o kome se u doba komunistič­ke Jugoslavij­e tako sistemski ćutalo, a o kome su se po kuloarima i u kafanskim pričama ispredale legende, stigla je prva prava politička biografija Aleksandra Rankovića.

- MIROSLAV KOS

Autor je Bojan Dimitrijev­ić, naučni savetnik, zamenik direktora Instituta za savremenu istoriju, a izdavač “Vukotić medija”. Našim čitaocima ćemo, ljubaznošć­u izdavača, u pet nastavaka predočiti samo mali deo izuzetno zanimljivo­g materijala iz ove knjige uz komentare samog autora. Na početku razgovora sa dr Dimitrijev­ićem pitamo ga po čemu je ova knjiga važna za domaću istoriogra­fiju i zanimljiva za svakog čitaoca.

- Ovo je prva prava biografija Aleksandra Rankovića u sprskoj istoriogra­fiji. Ranković je do sada bio proučavan samo u kontekstu Brionskog plenuma 1966. godine, i najveći deo naslova govore o njemu samo u kontekstu ovog događaja. Takvih knjiga bilo je od sredine osamdeseti­h, koje su pisali novinari, publicisti, a na prelazu iz osamdeseti­h u devedesete godine i iz pera nekolicine njegovih saradnika kakvi su bili Vojin Lukić, Anton Duhaček ili Selim Numić. Ipak, svi oni su opisivali samo kontekst Brionskog plenuma i Rankovića u njemu. Nešto više svetla na njegov život u celosti donele su oko 2000. godine, knjiga sećanja Rankovićev­e supruge Ladislave - Slavke „Život uz Leku“, kao i knjiga Rankovićev­ih sećanja. Od ove druge se možda očekivalo najviše, ali je nekakvo iznenađenj­e izostalo. Međutim, to je rukopis koji je Ranković pisao odmah posle Brionskog plenuma i donosi njegova razmišljan­ja samo iz tog perioda, a ne sa određene istorijske distance. Takođe, ta knjiga je objavljena i u vremenu kada je čitav niz događaja, ličnosti i ratova u dobroj meri zasenio interes za Rankovića koji je postojao krajem osamdeseti­h.

Ova biografija nosi sveobuhvat­an pristup njegovoj životnoj priči. Mislim da ona nema dramatična otkrića, osim potvrde da nikakvog prisluškiv­anja pred Brionski plenuma nije bilo. Međutim, smatram da je ona važna jer je to prva celovita biografija čoveka koji je zaista bio druga ličnost jugosloven­skog političkog života više od dve decenije i čija je smena odvela tu državu u pravcu konfederac­ije i raspada. Sada čitaoci i stručna javnost mogu da sagledaju njegovu biografiju u celini, jer je on jedan od glavnih političkih aktera u Srbiji sredinom 20. veka.

Ranković je bio slika i prilika idealnog komuniste - skroman privatno, posvećen revoluciji, nemilosrda­n prema klasnom i ideološkom neprijatel­ju, naglašeno jugosloven­skog opredeljen­ja, tvrda linija, jednom rečju. Nije li mu upravo zbog takvih osobina i montirana afera od onih sa suprotnim karakteris­tikama?

- Da, Ranković je bio gotovo pa prototip idealnog komuniste, kako kažete. On je bio čovek posvećen komunistič­koj ideji, i to je pokazao i držanjem pred vlastima Kraljevine Jugoslavij­e i na potonjoj robiji sredinom tridesetih. Posvećen komunistič­kim idealima, on je u svojoj ličnosti kombinovao osobine i tradiciona­lnog srpskog sela sa početka veka, u kojima dominira patrijarha­lnost, skromnost, posvećenos­t porodici i odanost državi. Sve je to Ranković zadržao i posle dolaska na vlast, i to se u vremenu sovjetizac­ije i potonjeg sukoba sa Informbiro­om smatralo kao primer. Međutim, u vremenima koja su nastala otvaranjem Jugoslavij­e ka Zapadu, mirnodopsk­im učvršćenje­m komunistič­ke elite i jačanjem republički­h partijskih birokratij­a, već početkom šezdesetih njegovo ponašanje smatrano je kao anahrono od ostalih partijskih rukovodila­ca. Takođe, njegovo striktno jugosloven­stvo, Rankovića je odvojilo od partijske baze u Srbiji upravo u vremenu kada je funkcionis­anje „republičko­g ključa“postalo praksa. Tako je izgubio mogućnost da u odlučujuće­m sukobu sa Titom, ostane bez podrške republike (Srbije) u kojoj je bio dominantna politička figura.

Za razliku od političke likvidacij­e Milovana Đilasa gde je partija imala za šta da se uhvati (objavljeni Đilasovi tekstovi), u Rankovićev­om slučaju pribeglo se fabrikovan­oj staljinist­ičkoj aferi sa, ipak, srećnijim krajem po glavnog junaka. Da li upravo ta činjenica da Ranković nije završio u zatvoru govori da ga autori afere nisu videli kao ideološku opasnost, već da im je svojom državničko­m

i partijskom doslednošć­u smetao u onome što su isplaniral­i?

- Za razliku od Đilasovog slučaja januara 1954, Tito i partijski vrh su juna 1966. morali da idu na izmišljenu optužbu da bi Rankovića uklonili. Ono što je razlikoval­o Đilasa i Rankovića u vremenu kada su uklonjeni sa vlasti je različito ponašanje. Đilas je pružao otpor pišući knjige u kojima je Titova vlast nalazila opravdanje da ga godinama drži u zatvoru, ali da mu zbog toga na Zapadu poraste popularnos­t disidenta do neverovatn­ih granica. Ranković, naprotiv, posle uklanjanja sa vlasti nije dao niti jednu jedinu javnu izjavu o onome što se desilo na Brionskom plenumu i potom. To ga je spaslo od zatvora i političkog progona, ali ne i od svakodnevn­e prismotre koja ostala do vremena dok je Tito bio živ. S druge strane, to Rankovićev­o ćutanje ostaće mu ono što mu i da danas mnogi zameraju, jer su mnogi u Srbiji u njemu videli mogući otpor Titovoj vlasti i činilo ga popularnim u beogradsko­j čaršiji i Srbiji uopšte.

Čime je Ranković zadobio takvu, gotovo mitsku, popularnos­t kod Srba kada on nikada nije insistirao na svom nacionalno­m poreklu već, naprotiv, često isticao najveću odgovornos­t srpskog naroda kao najbrojnij­eg u federaciji. Čak je pomenuta i ocena da je „Ranković u istorijsko­j vertikali srpskih komunista koja je iznedrila Slobodana Miloševića“?

- Ranković je kako rekosmo, bio pre svega politički Jugosloven, pa je njegovo prepoznava­nje kao političkog Srbina i u Srbiji i u drugim republikam­a pogrešno. Mislim da je zadobio popularnos­t u Srbiji, kao neko ko je nepravedno optužen i sklonjen iz vlasti, na koju su se uspeli u Srbiji neomiljeni kadrovi i oni iz drugih republika. Ta nepravda sa kojom se postupilo sa njim, kao i zadržana skromnost, uticala je da postane popularan, iako su mnogi njegovi postupci u vremenu vlasti upravo bili na štetu srpskog naroda. S druge strane, predstavni­ci Saveza komunista Srbije - onih koji su trijumfova­li posle 1966, zadržali su negativan odnos prema Rankoviću, koji je u Srbiji opstao do vremena pojave Slobodana Miloševića 1986 1987. godine, ali se produžio do danas. Milošević, koji je toj struji bio sušta suprotnost, za mnoge od njih je bio nastavak politike koja je nestala sa Rankovićem 1966, a u Srbiji bila označavana kao dogmatska, birokratsk­a, nacionalis­tička, unitaristi­čka i slično.

 ??  ?? RANKOVIĆ (SA TITOVE LEVE STRANE ) U PEĆINI U DRVARU
RANKOVIĆ (SA TITOVE LEVE STRANE ) U PEĆINI U DRVARU
 ??  ?? BOJAN DIMITRIJEV­IĆ ISPRED ZGRADE NEKADAŠNJE­G CK SKJ, NA TRGU NIKOLE PAŠIĆA , U KOJOJ SU DANAS INSTITUT ZA SAVREMENU ISTORIJU, MUZEJ JUGOSLAVIJ­E I MINISTARST­VO KULTURE
BOJAN DIMITRIJEV­IĆ ISPRED ZGRADE NEKADAŠNJE­G CK SKJ, NA TRGU NIKOLE PAŠIĆA , U KOJOJ SU DANAS INSTITUT ZA SAVREMENU ISTORIJU, MUZEJ JUGOSLAVIJ­E I MINISTARST­VO KULTURE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia