Blic

Učiteljice me savetuju kako da učim Stefana

Supruga slavnog tenisera Novaka i predsednic­a njihove fondacije objasnila je kako edukuje naslednika kada zbog putovanja ne pohađa nastavu.

- FILIP JOVANOVIĆ

Kako je život sportista u koferima, često i njihove porodice moraju da prate takav način funkcionis­anja. Najbolji teniser Srbije Novak Đoković i njegova supruga, sin i ćerka pravi su primer kako se karijera i privatan život mogu uskladiti. U svemu tome najveće zasluguje često se pripisuju Jeleni koja uspeva sve da organizuje kako bi Nole bio posvećen tenisu.

Svoj iskustva ona neretko deli sa pratiocima na društvenim mrežama, pa je tako i ovog puta otkrila na koji način se trudi da njihova deca ne propuštaju znanja zbog putovanja.

- Stefi će sledećeg meseca biti dosta na putu s nama, pa neće ići redovno u školu, pa sam tražila pomoć nekih tutora i učiteljica da razumem kako da nastavimo da radimo sa njim... I evo nekih ideja da podelim s vama - poručila je Jelena i pokazala kako izgledaju beleške koje je napravila i sama napisala kako bi sa sinom učila kroz zabavu.

- Moje beleške na knjizi za koju se spremam da čitam Stefanu za laku noć. Ovde sam izdvojila pitanja i zaključke na koje bih volela da ga “diskretno” navedem - objasnila je Đokovićeva zbog čega je na knjigu nalepila podsetnike. Njeno iskustvo koje je podelila, a koje je kao savete dobila od ljudi iz obrazovnog sistema, naišle su na pohvale drugih mama. One su joj se zahvaljiva­le jer im je time pomogla da na isti način svoje mališane edukuju. Zbog toga je Jelena pokazala svima šta piše u beleškama koje je napravila.

- ...Da bolje razume zbog čega neke slike imaju samo slova, a neke samo slike... I onda zbog čega učimo slova i sastavljam­o reči, pa rečenice, pa priče... - napisala je Jelena u jednoj od beleški, a onda u drugoj opisala deo buduće konverzaci­je sa sinom:

- Reči nam pomažu da napravimo slike u glavi i njih koristimo da opišemo stvari. Na primer: na ulici sam videla stariju tetu sa braon naočarima za sunce, dugim sivim kuputom i roze šalom koji joj je prekrio bradu...

Ona je planira sa Stefanom da razgovara i na temu knjiga koje imaju i nemaju slike uz reči, te da mu postavi nekoliko pitanja.

- Kako se osećaš kada čitaš knjigu koja ima samo slike, a kako koja ima samo reči? Šta ti se više sviđa? - stoji u beleškama na knjizi, kao i objašnjenj­e zašto su reči moćne:

- Reči nam pomažu da zamislimo naše slike, a ne slike nekog drugog, kao na primer ilustrator­a u knjizi. Mi postanemo naši ilustrator­i u našoj glavi, zar nije to fanstastič­no?

Ovaj sistem njenog rada sa mališanima pohvalile su i mnoge učiteljice na društvenim mrežama koje su delile post Novakove supruge.

 ??  ?? JELENA I STEFAN će ČITATI NA PUTOVANJU
JELENA I STEFAN će ČITATI NA PUTOVANJU
 ??  ?? NA KNJIGAMA PIŠE BELEŠKE
NA KNJIGAMA PIŠE BELEŠKE
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia