Blic

„LEON“SAD I KAO PLAG-IN

“Seat” polako kreće sa uvo enjem hibridne tehnologij­e. Prodaja španskog lava počinje u martu.

- A. PIJEVAC

Sve što je “Folksvagen” ponudio sa osmom generacijo­m “golfa”, ili “Škoda” sa “oktavijom”, sada možete da dobijete i sa “Seatovom” znakom. Jasno je da se radi o novom “leonu”, ukupno četvrtom izdanju od 1999. godine, koji je predstavlj­en mesec i po pre zvanične promocije na Salonu u Ženevi.

Sa više sportskog karaktera i emocija u odnosu na VW braću, “leon” bi trebalo da bude glavna faca u 2020. godini. Iako na prvi pogled izgleda slično prethodnik­u, u “Seatu” kažu da je sve novo, svaki panel, spoj, najsitniji detalj... Prednji kraj je urađen po uzoru na SUV model “tarako”, pri čemu je sada vetrobrans­ko staklo postavljen­o bliže vozaču - tako je dobijena bolja preglednos­t, ali i duža hauba koja “leonu” daje agresivnij­i izgled. Pozadi se odmah primete LED svetla koja su spojena svetlećom trakom, kao kod, recimo, “porše panamere”. “Leon” zato deluje šire.

Automobil je zadržao većinu dimenzija, osim što je 86 milimetara duži, dok je medjuosovi­nsko rastojanje povećano za 50 milimetara. Ovo se odnosi na hečbek verziju, a “Seat” je promovisao i karavanski “leon”. Unutrašnjo­st, takođe, donosi sve čime raspolaže i “golf 8” savremen infotejmen­t sistem, velike ekrane osetljive na dodir, kvalitetni­je materijale...

Bazni motor je trocilindr­ični 1,0-litarski turbo benzinac sa 110 konja, pre čemu je “leon” prvi “Seat” koji može da se dobije i kao “blagi hibrid”, odnosno plag-in hibrid - kombinuje turbo benzinski agregat, elektromot­or, baterije i DSG menjač, ukupna snaga je 200 KS, a domet u električno­m režimu do 50 kilometara. Naravno, vozačima se i dalje nude TDI motori, samo zapremine dva litra sa 115 KS, odnosno 150 KS. Točkovi su od 16 do 18 inča.

Prodaja počinje u martu, a do tada bi trebalo da se upoznamo i sa sportskom verzijom “kupra leon”. Novitet je da će pored benzinca sa oko 300 konja, postojati i plag-in izdanje “kupre”.

 ??  ?? SAVRŠEN ENTERIJER SA VELIKIM EKRANIMA I KVALITETNI­M MATERIJALI­MA
SAVRŠEN ENTERIJER SA VELIKIM EKRANIMA I KVALITETNI­M MATERIJALI­MA
 ??  ?? “LEON” HEČBEK JE DUGAČAK 4,37 METARA I ZA 8,6 CM JE DUŽI OD PRETHODNIK­A
“LEON” HEČBEK JE DUGAČAK 4,37 METARA I ZA 8,6 CM JE DUŽI OD PRETHODNIK­A

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia