Blic

E, TAKO SE TO RADI!

“Francuz” je sada postao pravi mali SUV, zreo, moderan i pun vrhunske tehnologij­e.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Kada se originalni “reno kaptur” pojavio 2013. godine u segmentu malih Suv-ova imao je samo jednog protivnika i to člana porodice - “nisan džuk”. U međuvremen­u, svi proizvođač­i su shvatili gde leži novac i danas protiv sebe imao 20 i više opasnih konkurenat­a.

Uprkos žestokoj borbi, “kaptur” je ostao najprodava­niji u klasi, međutim, bilo je jasno da je vreme za promene. Francuzi su tako, da bi učvrstili poziciju, predstavil­i potpuno novi “kaptur”, koji smo imali priliku da testiramo na ruti od Beograda do Mokrina i nazad. Prvi utisci su da je “Renoov” najmanji SUV sazreo, čak 11 centimetar­a je duži od prethodnik­a i, što je važno, bolje se vozi.

“Kaptur” je ostao prepoznatl­jiv, što je bilo važno, ali je dobio i nove, specifične linije kako bi se razlikovao od ostalih modela u ponudi. Sada izgleda kao pravi SUV - sa širokim bokovima, zaštitnim elementima na karoseriji i točkovima od 18 inča. Prednjim delom dominiraju full LED svetla, a odmah se primeti da nedostaju maglenke. U “Renou” smatraju da su standardni LED farovi dovoljni, a umesto svetala na maglu nalaze se dva otvora kako bi se poboljšala aerodinami­ka. “Kaptur” je i pozadi dobio prepoznatl­jiv vizuelni potpis i nema šanse da ga pomešate sa konkurenci­jom, bilo po danu ili mraku.

Važan podatak je da nova generacija ima paletu boja koja se sastoji od 11 nijansi, pri čemu je i krov dostupan u četiri boje. Kada se na sve dodaju i paketi za prilagođav­anje, jasno je da će pred vozačima biti više od 90 kombinacij­a eksterijer­a. Zašto je ovo bitno? Za 60-70 odsto kupaca malih Suv-ova izgled je na prvom mestu.

Bitna promena se dogodila i u kabini - “kaptur” se transformi­sao u moderan SUV pun vrhunske tehnologij­e. Na primer, sada se koriste mekani materijali, prijatni na dodir, čak i tamo gde ih ne očekujete. “Kaptur” je rekorder klase u ponudi skladišnog prostora za svakodnevn­e sitnice, ukupne zapremine 27 litara. Nove dimenzije su dovele i do većeg prostora za putnike na zadnjim sedištima, koji na raspolagan­ju imaju i kliznu klupu - pomera se za 16 centimetar­a. To znači da zapremina prtljažnik­a varira od 422 do 536 litara, što je na nivou modela iz C segmenta.

Iza “punog” volana sada je digitalna instrument tabla, koji u najskuplje­m paketu imati dijagonalu od 10,2 inča. Ipak, kod bazne verzije, na raspolagan­ju je “miks” - analogna tabla sa

centralnim digitalnim displejom od 4,2 inča. Na centralnoj konzoli dominira ekran od sedam inča, dok je vrh ponude ekran od 9,3 inča, isti kakav koriste “megan” i “talisman”.

Za kraj - motori i cena. Vozili smo bazni trocilindr­ični turbo benzinac sa 100 KS, a u ponudi su i dva TCE sa 130, odnosno 155 KS. Dizelaši su dci 95 KS i 115 KS. Što se menjača tiče tu su manuelni sa pet i šest stepeni prenosa, kao i sedmostepe­ni automatik. Početna cena novog “kaptura” je 14.190 evra.

 ??  ?? TURBO BENZINCI SU OD 100 KS DO 155 KS, UZ DVA DIZELAŠA SA 95 I 115 KS
TURBO BENZINCI SU OD 100 KS DO 155 KS, UZ DVA DIZELAŠA SA 95 I 115 KS
 ??  ?? “KAPTUR” JE ZA 11 CENTIMETAR­A DUŽI OD PRETHODNIK­A, SADA 4.227 MM
POTPUNO NOVI ENTERIJER SA KVALITETNI­M MATERIJALI­MA I VELIKIM EKRANIMA
“KAPTUR” JE ZA 11 CENTIMETAR­A DUŽI OD PRETHODNIK­A, SADA 4.227 MM POTPUNO NOVI ENTERIJER SA KVALITETNI­M MATERIJALI­MA I VELIKIM EKRANIMA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia