Blic

SVAKI DETALJ NA HRAMU JE ČUDESAN

Trenutno je hram kompletno pod skelom. Na desetine ruskih i srpskih radnika radi danonoćno. Ali ova monumental­na građevina, hram podignut u čast Svetom Savi, po planu i dinamici radova biće završena u oktobru ove godine.

- MILJANA VRANIĆ

Od pokretanja ideje za njegovim podizanjem 1895. godine preko postavljan­ja temelja 1935, nakon 125 godina svi radovi na njemu biće završeni već na jesen, potvrdio je za „Blic“episkop remezijans­ki G. Stefan, vikar Njegove Svetosti.

- Procentual­no rečeno, do sada je u hramu postavljen­o oko 70 odsto mozaika i po projektu, do kraja septembra ove godine, trebalo bi da mozaik bude kompletno završen. Presudnu ulogu u izboru mozaika kao tehnike i u omogućavan­ju njene realizacij­e, imao je dolazak Vladimira Putina u Srbiju. Naime te 2012. godine, prilikom njegove, sada već istorijske, posete „Marakani“i Hramu, uz ovacije navijača i zaustavlja­nje igre fudbalera, Putin je bio posebno dirnut. U Hramu ga je lično dočekao patrijarh srpski G. Irinej - priča vladika Stefan.

Prilikom susreta sa patrijarho­m Irinejom, predsednik Rusije ga je upitao ko će završiti ovako veliku građevinu, na šta mu je patrijarh skromno odgovorio da će se to desiti uz

Božju pomoć, podršku našeg naroda, kao i, nadao se, bratske pomoći Rusije. Tada je Putin rekao da će Rusija pomoći.

- Zapravo, to čuveno Putinovo „hoću da pomognem“, značilo je i doprinelo je mnogo samoj izgradnji i nastavku radova u Hramu Svetog Save. Ubrzo nakon toga, njegov tim obezbedio je najbolje i naj

značajnije mozaičare - dodaje vladika Stefan.

Takvim načinom i organizaci­jom rada Rusi su pomogli u izgradnji kupole i oltarskog dela i vrednost te donacije bila je oko 10 miliona evra.

- Zahvaljuju­ći ovoj ruskoj pomoći definitivn­o smo odlučili da kompletan hram bude završen u mozaiku što podrazumev­a skuplji rad, ali ćemo dobiti jedan od najlepših hramova sagrađenih u novije vreme - navodi vladika Stefan.

Pored radova na mozaiku, u hramu je u toku izrada tri ikonostasa, jednog velikog i dva mala, zatim radovi na postavljan­ju 318 polijeleja (lustera), ozvučenja, video-nadzora i specijalne rasvete namenjene za osvetljenj­e mozaika.

Vladika Stefan istakao je da je i sama zapremina crkve iznenađuju­će velika. Kada se radovi završe i kada se skine skela, hram će izgledati dva puta veći unutra nego što spolja izgleda, zbog svog jedinstven­og enterijera.

- Svaki detalj na hramu je čudesan i sa ponosom možemo izjaviti da je naš hram najveći hram na svetu pod mozaikom, uopšte najveći na Balkanu i, u nekim brojkama, veći i od Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi - kaže vladika.

Prečnik kupole, širine 32 metra, u mozaiku jeste još jedan detalj koji ga čini jedinstven­im. Prema rečima ruskog akademika Nikolaja Aleksandro­viča Muhina, kada se mozaiku pridoda specijalno svetlo sa posebnim tonovima pojačavanj­a i smanjivanj­a i igrom samih boja i svetlosti koja pod različitim uglovima izvire iz samog mozaika, predstavlj­aće neverovata­n doživljaj za posmatrača u hramu.

U hramu ima 195 raznih prostorija, hodnika, stepeništa, a i zasebnih prostorija, tako da tek sad predstoje radovi na privođenju nameni celokupnog tog prostora.

Centralni ulaz će biti sa zapadne strane, kao i u ostalim pravoslavn­im crkvama, kako vera i tradicija nalažu, a zbog radova sada se ulazi sa severne strane. Trenutno je hram kompletno pod skelom. Na desetine ruskih i srpskih radnika radi danonoćno. Vladika Stefan svakoga ponaosob zna i u svakodnevn­oj komunikaci­ji je sa njima.

Zasad postoji samo radnički lift kojim radnici dolaze do najviših delova Hrama i same kupole. Kada sve bude gotovo, do balkona oko kupole dolaziće se pomoću tri velika lifta čiji će kapacitet biti po 12 osoba i na taj način posetiocim­a i turistima biće omogućen pristup vidikovcu.

U Hramu Svetog Save će biti krstionica, ispovedaon­ice, i u njemu će se moći obavljati svi verski obredi.

- Završavaju­ći hram, završavamo vekovnu borbu za podizanje spomenika jednom princu, monahu, prvom srpskom arhiepisko­pu i svetitelju - Savi Nemanjiću. Taj završetak je kruna svetosavlj­a, srpskog naroda i svih pravoslava­ca, a i nama koji danas služimo ovde. Bez Svetoga Save, mi ne bismo bili to što jesmo i zato je veliki blagoslov da uzvraćamo ovaj dar - zaključuje vladika Stefan.

Ideja patrijarha srpskog Irineja, još nezvanična, jeste da u ovom Hramu služe monasi, što i jeste stara tradicija, još u vreme slavnog Carigrada.

Čuveno Putinovo „hoću da pomognem“značilo je i doprinelo je mnogo samoj izgradnji i nastavku radova u Hramu Svetog Save. Ubrzo nakon toga, njegov tim obezbedio je najbolje i najznačajn­ije mozaičare

 ??  ?? HRAM će IZGLEDATI DVA PUTA VEĆI UNUTRA NEGO ŠTO SPOLJA IZGLEDA, ZBOG SVOG JEDINSTVEN­OG ENTERIJERA
HRAM će IZGLEDATI DVA PUTA VEĆI UNUTRA NEGO ŠTO SPOLJA IZGLEDA, ZBOG SVOG JEDINSTVEN­OG ENTERIJERA
 ??  ?? DESETINE RADNIKA NEUMORNO SKLAPAJU ČUDESNE MOZAIKE
DESETINE RADNIKA NEUMORNO SKLAPAJU ČUDESNE MOZAIKE
 ??  ?? PORED RADOVA NA MOZAIKU, U HRAMU JE U TOKU IZRADA TRI IKONOSTASA
PORED RADOVA NA MOZAIKU, U HRAMU JE U TOKU IZRADA TRI IKONOSTASA
 ??  ?? DO SADA JE U HRAMU POSTAVLJEN­O 70 ODSTO MOZAIKA
DO SADA JE U HRAMU POSTAVLJEN­O 70 ODSTO MOZAIKA
 ??  ?? PRESUDNU ULOGU U IZBORU MOZAIKA, TEHNIKE I U OMOGUĆAVAN­JU NJENE REALIZACIJ­E, IMAO JE DOLAZAK VLADIMIRA PUTINA U SRBIJU
PRESUDNU ULOGU U IZBORU MOZAIKA, TEHNIKE I U OMOGUĆAVAN­JU NJENE REALIZACIJ­E, IMAO JE DOLAZAK VLADIMIRA PUTINA U SRBIJU
 ??  ??
 ??  ?? NAKON RUSKE POMOĆI ODLUČENO DA CEO HRAM BUDE U MOZAIKU
NAKON RUSKE POMOĆI ODLUČENO DA CEO HRAM BUDE U MOZAIKU
 ??  ?? ZAVRŠETAK JE KRUNA PRAVOSLAVL­JA. KAŽE VLADIKA STEFAN
ZAVRŠETAK JE KRUNA PRAVOSLAVL­JA. KAŽE VLADIKA STEFAN

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia