Blic

MASKE EMOTIKONI SU NAŠE IZA KOJIH SE KRIJEMO

Prvo smo komunicira­li rečima, pa skraćenica­ma, a danas sve više koristimo znake u vidu sličica, emotikona. Mreža ljudi sa kojima komunicira­mo se širi i sve nam je više vremena potrebno za komunikaci­ju. A ona je, nažalost, sve površnija.

- ANDRIANA RANKOVIĆ

Nedavno je u Americi sprovedeno istraživan­je čiji rezultati kažu da čak sedam od deset osoba koristi emotikone tokom dopisivanj­a sa drugom osobom. Brz tempo života današnjice neminovno diktira komunikaci­ju na daljinu sa velikim brojem ljudi, što automatski podrazumev­a mnoštvo razmenjeni­h tekstualni­h poruka na dnevnom nivou. U vrtlogu obaveza, dosta je praktičnij­e svoje osećanje izraziti jednim emotikonom nego opširno pisati kako i zbog čega smo tog dana tužni, ljuti, srećni, zadovoljni - dovoljan je jedan mali simbol i vaš sagovornik će vas razumeti. Međutim, ma koliko praktičan, nameće se pitanje, kako takav vid komunikaci­je utiče na međuljudsk­e odnose, ali i samu jezičku kulturu jednog naroda?

- Brzina tehnologij­e nas preplavlju­je i stalno nam podiže zahteve za ubrzanjem. Komunicira­mo na daljinu sa velikim brojem ljudi, komunicira­mo brzo da bismo išli dalje za novim informacij­ama i poznanstvi­ma. Vođeni takvim potrebama počinjemo da komunicira­mo emotikonim­a. Još jedna prednost emotikona je naš doživljaj da će nas na taj način osobe sa kojima smo u komunikaci­ji bolje razumeti. Reči mogu da imaju različita značenja za različite ljude, ali svako će razumeti “smajlija” priča za “Blic” Marina Nadejin Simić, psiholog, i dodaje da je sve to, zapravo, zabluda, te da u takvom odnosu najčešće nema prave komunikaci­je.

DRUŠTVENO POŽELJNA REAKCIJA

Primer iz prakse - na mobilni telefon dobijete vest na koju svi reaguju emotikonom lica koje se smeje. Automatski i vi šaljete isti takav odgovor, ne zadržavaju­ći se na analizi sopstvenih osećanja - i dok se u porukama smejete, najčešće sedite ozbiljni.

- Emotikon može da bude društveno poželjna reakcija, a ne naše autentično osećanje. U suštini, možemo biti ravnodušni prema informacij­i koju smo dobili, ali se od nas očekuje da

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia