Blic

Sudija uzela 2.000 evra, dobila pet godina zatvora

- B. Bogosav

Sudija Osnovnog suda u Lazarevcu Svetlana Stojanović (59) osuđena je juče na pet godina zatvora jer je 2018. primila mito od 2.000 evra. Pored zatvorske kazne, Stojanović­evoj je zabranjeno da se bavi sudijskim poslom pola decenije.

POSEBNO ODELJENJE ZA organizova­ni kriminal Višeg suda u Beogradu izreklo je presudu sudiji osnovnog suda u Lazarevcu godinu i po dana nakon što je otkriveno da je primila 2.000 evra kako bi namerno napravila grešku u prvostepen­oj presudi i time omogućila oslobađanj­e krijumčara ljudi.

SUPRUG Prvostepen­om presudom Posebnog odeljenja Višeg suda, ova sudija osuđena je na pet godina zatvora, a isto toliko neće smeti da obavlja javne funkcije nakon što odleži kaznu.

Sudijin suprug, Miroljub Stojanović, koji joj je predložio da pregovara da u zamenu za novac pomogne krijumčari­ma, osuđen je na četiri godine i šest meseci zatvora.

Ovo dvoje supružnika osuđeni su jer su 2018. godine osmislili kako da od krijumčara kojima je sudija

Stojanović bila postupajuć­i sudija uzmu novac, a zauzvrat bi ona namerno napravila grešku u presudi i tako im omogućila oslobađanj­e.

POSTUPAK

Kako je “Blic” ranije pisao, ova žena vodila je postupak u kojem su bila dvojica okrivljeni­h. Nepravosna­žnom presudom jedan od njih je dobio uslovni otpust, dok je drugi osuđen na kaznu zatvora. Upravo taj

drugi, osuđen na zatvorsku kaznu, bio je akter priče o mitu u pravosuđu.

- Sudija je zahtevala i primila novac od okrivljeno­g kojeg je 23. oktobra 2018. godine osudila za nedozvolje­ni prelaz državne granice i krijumčare­nje ljudi na zatvorsku kaznu od godinu i po dana. Ona se sa krijumčaro­m dogovorila da dođe u njenu porodičnu kuću gde mu je objasnila da će namerno u presudi napraviti grešku “bitnu povredu odredaba krivičnog postupka”, kako bi presuda zbog toga nakon žalbe pala - rekao je ranije naš izvor.

PRIJAVE

Inače smo ranije pisali, ovo nije prvi put da sudija Stojanović očigledno loše ili u najmanju ruku neodgovorn­o obavlja svoj posao. Naime, protiv nje su podnete dve disciplins­ke prijave Visokom savetu sudstva u poslednje dve godine. Prijavu je, najpre, podneo njen šef - predsednik Osnovnog suda u Lazarevcu Ljubivoje Kovačević. Druga prijava protiv sudije Stojanović podnesena je zbog žalbe stranke u postupku.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia