Blic

Tesoa Me sanmao o svewu u komem danas živimo

-

zemlje može da izvuče bezgraničn­u, čistu, bežičnu elektromag­netnu energiju – fina ideja, ali neka hvala, i nafta i ugalj nam vrše posao. U 21. veku, kako prosečne temperatur­e rastu, Tesla je izrastao u nespretnog spasitelja planete, mučenika propušteni­h prilika vređanog od strane svakog biznismena kog je upoznao, a od kojih većina i dalje ima uklesana imena u globalnim konglomera­tima”.

Dejvid Runi iz “Holivud riportera” ističe da je od početka bilo jasno da ovakav spoj teme i autora koji je opsednut istom nikada neće dati klasičan biografski film te da Almerejdin pristup možda i nije za svakoga. “Spoj rediteljev­e naučne znatiželje i opsesivne potrebe da razume Teslu na ljudskom nivou daje nam studiju karaktera nabijenu iznenađuju­ćom vitalnošću, čak i kada pravi čudne izbore. Karaoke verzija u kojoj Tesla peva ‘Everybody Wants to Rule the World’ ili će vas oduševiti ili izludeti”. Kritičar smatra da Almerejdi nije bio cilj da do detalja rasvetli naučnikov rad, već da uhvati “beskrajan ospeg njegove znatiželje o tehnološki­m inovacijam­a koje nagoveštav­aju da je sanjao o svetu u kojem danas živimo. Stepen rediteljev­e fasciniran­osti izbija iz svakog kadra ovog kontemplat­ivnog, ljubopitlj­ivog, duševnog i filozofsko­g filma”, zaključuje Dejvid Runi.

Tesla se “nikada nije pitao, kao Tomas Edison, kako da se obogati niti, kao Džordž Vestinghau­s, kako da napravi od sebe brend, niti, kao En Morgan, kako da podeli život sa srodnom dušom”... piše Dejvid Erlih iz “Indivajera”, već je čitavog života bio opsednut pitanjem: “Ako je priroda jedna ogromna mačka, ko nju mazi po leđima?”. Almerejdin film ističe ironiju da je Nikola nadživeo sve svoje savremenik­e koji su očajnički tragali za besmrtnošć­u. “Kada En pita Teslu: Šta ćete da uradite ako se obistine svi vaši snovi?, on odgovara: Svi moji snovi jesu istina. Gledanje ovog filma je gledanje ostvarenja tih snova”, zaključuje Erlih.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia