Blic

TUŽILAŠTVO TRAŽI ZA TROSTRUKOG UBICU 40 GODINA

-

Goran Janković, osumnjičen da je u maju prošle godine hladnokrvn­o pred očima svoja dva maloletna sina ubio suprugu Mirjanu Janković (31), tasta Branislava Pajića (63) i taštu Nadu Pajić (57), juče se, osam meseci od ubistva, našao na optuženičk­oj klupi Višeg suda u Novom Sadu.

Na pripremnom ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost, Janković se kratko izjasnio o krivici, a zatim su postupajuć­i zamenik Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu i branioci okrivljeno­g obrazložil­i su dokaze koji će biti izvedeni na glavnom pretresu, ali su predložili i svedoke koji će biti saslušani tokom trajanja suđenja.

Kako nezvanično saznajemo, na pripremnom ročištu najviše se polemisalo o tome hoće li suđenje biti otvoreno za javnost, ili će ga pak zatvoriti zbog maloletne dece čiju je majku, ali i baku i deku, kako se sumnja, ubio njihov otac.

- Sudu je predloženo da se suđenje zatvori za javnost zbog ozbiljnost­i dela koje se Jankoviću stavlja na teret, a radi zaštite maloletne dece njega i supruge za čije se ubistvo sumnjiči - kaže izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

Odluku o ovom predlogu Viši sud u Novom Sadu doneće na suđenju zakazanom za 25. mart, kada će Janković moći da iznese svoju odbranu.

Porodica pokojnih Mirjane, Branislava i Nade i dalje je u šoku i ne mogu da se oporave od velike nesreće koja ih je zadesila.

- Mirjanini sinovi su kod njenog brata koji isto ima decu i nose se dobro s tom nesrećom. Barem se po njima to ne primeti a šta se zaista dešava u njihovim glavicama, to samo oni znaju. Nadam se da neće to po njih ostaviti velike posledice a da će ih imati, verovatno, nažalost, hoće kako budu odrastali i shvatili šta se zapravo desilo u njihovoj porodici – priča nam jedna rođaka porodice Pajić, uz napomenu da je brat pokojne Mirjane sa suprugom dobio status staratelja nad dečacima i da se nada da će oni i ostati kod njega.

Okrivljeni Goranu Jankoviću stavlja se na teret krivično delo teško ubistvo, a kako je ubistva počinio u vreme kada je na snazi bio stari Krivični zakonik (tada je maksimalna kazna bila 40, a sada je doživotni zatvor), maksimalna zaprećena kazna koja mu preti jeste 40 godina zatvora

Podsetimo, Janković je svoju suprugu i njene roditelje ubio macolom 24. maja u ranim jutarnjim časovima u porodičnoj kući Pajića u Ulici Petefi Šandora u novosadsko­m naselju Telep, gde se nesrećna Mirjana sklonila sa sinovima starim tri i 10 godina, bežeći od nasilnog muža kome je bio zabranjen prilazak i komunicira­nje sa suprugom zbog nasilja u porodici.

Kako je “Blic” pisao, Janković je pre nego što je napustio mesto zločina zapretio dečacima pred kojima je počinio krvavi pir da nikako ne smeju reći da je bio u kući, a zatim je pobegao i tri dana izbegavao policijsku poteru, skrivajući se na jednom brodu na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu.

Nakon hapšenja, Janković je detalje krvavog zločina bez trunke kajanja prepričao na saslušanju pred istražnim sudijom u prisustvu advokata koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti.

- Noć uoči zločina proveo sam u kafani. Vratio sam se kući oko četiri sata ujutro, a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia