Blic

SNS NA 53,6 ODSTO, SZS ZBOG BOJKOTA U BLAGOM PADU

ISTRAŽIVAN­JE „FAKTORA PLUS“: Kakvi su rejtinzi stranaka tri meseca pred izbore

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Ni nakon što je Savez za Srbiju proglasio bojkot, a “1 od 5 miliona” izlazak na izbore, situacija kada je reč o rejtinzima političkih stranaka nije se mnogo promenila.

Prema poslednjem istraživan­ju koje je u saradnji s “Blicom” uradila agencija „Faktor plus“, Srpska napredna stranka i tokom januara zadržala je ubedljivu, natpolovič­nu prednost i uživa podršku od 53,6 odsto građana. Savez za Srbiju zabeležio je neznatan pad u odnosu na prethodni mesec i ima 10,3 procenata podrške, dok Socijalist­ička partija Srbije ima 9,5 odsto.

- Manji pad u rejtingu SZS

je očekivan, budući da su proglasili bojkot i prilično su neaktivni. Socijalist­i su zanemarlji­vo ojačali i trenutno su nešto ispod deset procenata - navodi za naš list Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktor plus“. On naglašava da osim naprednjak­a i socijalist­a, nema neke veće snage, čak ni ukoliko bi se SZS ipak odlučio da izađe na izbore.

- Od svega je SZS sastavljen i pitanje je kako pojedinačn­o članice unutar te organizaci­je stoje. Izvesno je da možemo reći da je Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića treća po snazi ako se u obzir uzmu pojedinačn­e stranke - navodi on. Šapićev SPAS poslednjih nekoliko meseci nalazi se na 4,3 odsto podrške, dok Pokret slobodnih građana i Stranka moderne Srbije u koaliciji imaju šest procenata glasova. Pokret “Metla 2020” uživa podršku 2,4 odsto ispitanika, Partija ujedinjeni­h penzionera Srbije 3,6 odsto, a Srpska radikalna stranka 3,3. Neka druga stranka ili partije nacionalni­h manjina zaokružilo bi sedam odsto građana.

Pokret “1 od 5 miliona” nedavno je doneo odluku da izađe na izbore, ali naš sago

vornik kaže da ta organizaci­ja nema za sada uporište u biračkom telu.

- I pre nego što su doneli odluku o izlasku na izbore, bili su prepoznati kao slogan, a ne kao politička organizaci­ja. I slogan je u padu. Trenutno nemaju značajnije uporište u biračkom telu, jer nisu percipiran­i kao stranka, a sigurno bi se neko opredelio i za njih - kaže Pejić.

On objašnjava da su “1 od 5 miliona” nepoznanic­a i da ljudi imaju nedoumice za koga rade ili šta su njihovi motivi da izađu na izbore budući da su svoju odluku promenili tek nedavno.

- Ne potcenjuje­m te mlade ljude, ali je primetno odsustvo iskustva. Njihov značaj je više simbolički navodi on i naglašava da će se u narednom istraživan­ju jasnije videti hoće li dobiti značajniju podršku, kao i hoće li se neko opredeliti za njih iz inata vlasti ili opoziciji, što ne bi bilo neobični.

Ukoliko bi izbori bili održani ove nedelje, na njih bi kako ovo istraživan­je pokazuje izašlo 46 odsto građana, 32 odsto ne bi, dok 22 ne zna ili nema stav.

Istraživan­je je rađeno od 27. januara do 3. februara ove godine, na uzorku od 1.200 ispitanika, telefonski u Centralnoj Srbiji bez Kosova.

 ??  ?? stranka predsednik­a aleksandra vučića i dalje ima Čvrstu natpolovič­nu većinu
stranka predsednik­a aleksandra vučića i dalje ima Čvrstu natpolovič­nu većinu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia