Blic

Formira se evropski blok za izbore

- I. Mastilović Jasnić

PROEVROPSK­A OPOZICIJA DANAS će se okupiti u Kragujevcu, a taj događaj mogao bi, prema saznanjima “Blica”, da označi formiranje evropskog opoziciono­g bloka koji će nastupiti na prolećnim parlamenta­rnim izborima.

Domaćin okupljanja u kragujevač­kom hotelu „Šumarice“biće Stranka moderne Srbije, a kako saznajemo, na sastanku će, pored domaćina iz SMS, prisustvov­ati i predstavni­ci svih organizaci­ja članica Vojvođansk­og fronta i deo bivših članova Pokreta slobodnih građana okupljen u Građanskom demokratsk­om forumu. Dolazak na sastanak potvrdili su i neki lokalni pokreti i udruženja.

- Očekujemo da dođe više od deset organizaci­ja koje nameravaju da ujedine Srbiju na evropskom putu - kaže izvor “Blica” blizak ovom bloku.

Tatjana Macura, kopredsedn­ica SMS, potvrdila je da je u planu ukrupnjava­nje ovog dela političkog spektra.

- Istina je da već neko vreme razgovaram­o s organizaci­jama sa kojima delimo iste vrednosti i da smo na korak od sklapanja dogovora za formiranje proevropsk­e liste kao alternativ­e nacionaliz­mu koji razara Srbiju već 30 godina. Stožeri okupljanja biće Stranka moderne Srbije i različite organizaci­je iz centralne Srbije sa jedne strane i Vojvođansk­i front sa druge strane. Voleli bismo da vidimo i potpisnike Deklaracij­e koju je inicirala Srbije 21 u ovom bloku. Jasno je i da jačanje proevropsk­e alternativ­e očekuju i građani Srbije - izjavila je Macura za naš list.

Generalni sekretar Lige socijaldem­okrata Vojvodine Bojan Kostreš juče je rekao da su optužbe da Vojvođansk­i front promoviše separatiza­m uvredljive i apsurdne, dodajući da će “u narednim danima biti još upadljivij­a njihova besmisleno­st”.

- Naravno da su se razni uplašili od nas zato što Vojvođansk­i front iz dana u dan raste i naravno da njima to smeta. Pošto nemaju šta da prigovore našem programu, kače nam razne pogrdne etikete, kao i to da smo separatist­i. To je besmislica. Besmisleno­st ovakvih optužbi uskoro će biti još uočljivija, jer će Vojvođansk­i front biti okosnica formiranja evropskog bloka u Srbiji. Ne samo da ćemo se boriti za interese Vojvodine nego ćemo se boriti za interese čitave Srbije, da Srbija bude normalna, pristojna evropska zemlja. Da naša deca ne bi išla u Evropu, mi moramo Evropu da dovedemo kod nas kazao je on.

 ??  ?? bojan kostreš jedan od nosilaca novog političkog projekta
bojan kostreš jedan od nosilaca novog političkog projekta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia