Blic

BOLNICA NIKLA ZA OSAM DANA

Izgradnja centra za zaražene koronaviru­som počela 25. januara, završena tokom vikenda

-

Bolnica Huošenšan, kapaciteta 1.000 kreveta, primila je prve pacijente. Ceo bolnički kompleks namenjen obolelima od koronaviru­sa napravljen je za svega nekoliko dana.

Bolnica, čije ime u prevodu znali „Planina boga vatre“zapravo je montažna konstrukci­ja, ali u potpunosti je opremljena kao i druge bolnice u gradu. Sagrađena je po uzoru na bolnicu koja je u Pekingu podignuta 2003. godine za pacijente pogođene SARS-OM.

U izgradnji bolnice Huošenšan učestvoval­o je više od 7.500 radnika koji su u periodu do 25. januara do vikenda uspeli da pripreme zemljište, izbetonira­ju velike površine zemlje, postave montažne zgrade, urade instalacij­e i opreme svaki deo novog bolničkog kompleksa. Radnici su dovedeni iz cele Kine nakon što je centralna vlast donela odluku da se mobiliše radna snaga po hitnom postupku, s obzirom na brzinu kojom se koronaviru­s širi. Većina njih radila je i duple smene ili spavala na gradilištu, o čemu svedoče i brojne fotografij­e.

Za potrebe ekspresnog opremanja bolnice kineske vlasti obratile su se drugim bolnicama u državi tražeći da dostave opremu, ali i dobavljači­ma kojima je naređeno da sve što proizvedu pošalju u Vuhan.

JOŠ JEDNA BOLNICA Istovremen­o sa izgradnjom bolnice Huošenšan, u Vuhanu, epicentru epidemije koronaviru­sa, gradi se još jedna bolnica. Ona će se zvati Leišenšan (u prevodu „Planina gromovnika“) i trebalo bi da bude završena 5. februara. Njen kapacitet je još veći 1.600 kreveta.

- Kada su u pitanju ovakvi projekti, Kinezi su apsolutni rekorderi. U državi poput Kine opšta mobilizaci­ja nije problem. U vrlo kratkom roku u Vuhan su dovedeni najbolji inženjeri u državi - rekao je za Bi-bi-si Janžong Huang, kineski stručnjak za zdravstvo.

Međutim, nije sve u mobilizaci­ji.

- Građevina je stvar u kojoj su Kinezi izvrsni, neki neboderi su napravljen­i u rekordnom roku. Znam da je ljudima na Zapadu ovako nešto teško da razumeju, ali verujte mi - ovo je moguće - naglašava on.

SMRTONOSNI­JI

OD SARSA

U međuvremen­u broj zaraženih, kao i broj umrlih u Kini dodatno je porastao prestigavš­i SARS. Od koronaviru­sa, zaključno sa jučerašnji­m danom preminulo je 362 dok je SARS 2003. godine u toj zemlji odneo 349 života. Broj zaraženih više je nego duplo premašio SARS - koronaviru­som zaraženo je više od 17.200 ljudi, dok je broj zaraženih SARSOM bio oko 8.000.

Više od 7.500 radnika iz cele Kine bilo je angažovano na izgradnji bolnice

„SAD ŠIRI PANIKU“

Zbog sve većeg broja zaraženih sve je veći broj država koje su zatvorile granicu sa Kinom ili prekinule saobraćaj sa tom zemljom. Nakon što je Rusija zatvorila granicu tokom vikenda, to je juče uradio i Hongkong, koji je zatvorio 10 graničnih prelaza od 13 sa kontinenta­lnom Kinom. Istovremen­o, Maldivi su u potpunosti zabranili letove iz Kine.

I SAD proglasile vanrednu situaciju i privremeno zabranivši ulaz stranim državljani­ma u SAD koji su putovali u Kinu u poslednje dve nedelje, zbog čega je iz Pekinga stigla oštra reakcija. Portparol kineskog ministarst­va spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je da SAD nisu pružile nikakvu značajnu pomoć i da su samo stvorile paniku.

Inače, tokom jučerašnje­g

dana objavljeno je i da je „sve više dokaza da su slepi miševi inicijalni prenosioci“virusa. Naučnik Ši Žen Li je sa kolegama sa Instituta za virologiju u Vuhanu utvrdio da se sekvence genoma uzete od sedam pacijenata u 96 odsto podudaraju sa korona virusom izolovanom iz sekvenci genoma slepih miševa.

 ??  ?? bolnica se prostire na . kvadratnih metara
bolnica se prostire na . kvadratnih metara
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? bolnica huošenšan ima kapacitet od . kreveta
bolnica huošenšan ima kapacitet od . kreveta
 ??  ?? oprema je stigla iz drugih bolnica ili direktno od proizvođač­a
oprema je stigla iz drugih bolnica ili direktno od proizvođač­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia