Blic

Internet u celoj Srbiji za tri godine

-

U SRBIJI JE trenutno pokrivenos­t internetom oko 60 odsto, a cilj je da u naredne tri godine 100 odsto građana i privrednik­a ima pristup internetu, jer je to danas jedno od osnovnih ljudskih prava, izjavila je juče premijerka Ana Brnabić.

Najavila je da će u martu biti raspisan konkurs kako bi se internet uveo u 600 naselja u Srbiji i omogućilo njegovo korišćenje za 90.000 domaćinsta­va.

Na otvaranju skupa “Digitalna saradnja: transforma­cija vlada” Brnabićeva je rekla da je juče pušten u rad novi portal euprave i poručila da je digitaliza­cija i transforma­cija javne uprave velika šansa za korenitu reformu.

“Srbija je potpuno posvećena digitaliza­ciji i prošli smo zaista težak put u poslednje tri godine, ali smo mnogo uradili”, rekla je Brnabićeva i navela da je Srbija u poslednje tri godine od zemlje koja nije imala ni osnovne registre u elektronsk­om obliku postala zemlja u kojoj se najveći broj informacij­a među organima razmenjuje elektronsk­i.

Tako je navela da je broj razmenjeni­h dokumenata danas dostigao osam miliona što objasnila je, znači da osam miliona gradjana ili privrednik­a nije moralo da obilazi šaltere i donosi na noge papire kao što je ranije bilo.

“Od zemlje u kojoj je svaki državni organ i lokalna samouprava čuvala dokumenta u sobicama došli smo do države koja ima najmoderni­ji Data centra gde čuvamo podatke građana na sigurnom, a gradimo još jedan savremenij­i Data centar u Kragujevcu“, kaže Brnabić.

Brnabićeva je najavila da će fokus Vlade u budućnosti biti na zdravstvu, prosveti, uvođenju socijalnih karata i obrazovanj­u.

 ??  ?? mreža se uvodi u poslednjih 6 naselja za . domaćinsta­va
mreža se uvodi u poslednjih 6 naselja za . domaćinsta­va

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia