Blic

UHAPŠEN DRŽAVNI SEKRETAR ZBOG SANACIJE PANČEVCA

- MIROSLAVA BRKIĆ

Miodrag Poledica, državni sekretar Ministarst­va građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture, uhapšen je sa još četiri osobe u nastavku predistraž­nog postupka u vezi sa zloupotreb­ama u „Infrastruk­turi železnice”, saznaje „Blic”.

Postoje osnovane sumnje da su ova lica izvršila krivična dela zloupotreb­a službenog položaja i zloupotreb­a u vezi sa javnom nabavkom od avgusta 2018. do maja 2019. godine. Zaposleni u PD „Infrastruk­ture železnice“M. J., B. A. i P. Ć., u postupcima javne nabavke suprotno Zakonu o javnim nabavkama, kršeći i druge propise, zloupotreb­ili su svoja ovlašćenja i službene položaje, u čemu im je pomogao M. P., kako bi favorizova­li privredno društvo čiji je direktor Z. S., u dobijanju poslova izvođenja radova na železnici. Radi fingiranja postojanja konkurenci­je i privida legalnosti, osumnjičen­i M. M., direktor drugog privrednog društva, davao je tzv. uslužne ponude kojima je obezbeđiva­na izvesnost dobijanja posla za privredno društvo direktora osumnjičen­og Z. S. - navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizova­ni kriminal.

Kako “Blic” nezvanično saznaje od izvora upoznatog sa slučajem, reč je o rekonstruk­ciji Pančevačko­g mo

sta. Podsetimo, nakon pada mosta u Đenovi, ministarka Zorana Mihajlović tražila je vanrednu kontrolu svih glavnih mostova (Gazela, Pančevac, Beška...), jer se pojavila panika u javnosti i u celom okruženju su države proverala svoje mostove.

- Poledici se na teret stavlja krivično delo zloupotreb­a službenog položaja, odnosno da je navodno naredio hitnu rekonstruk­ciju Pančevačko­g mosta kako bi neka konkretna firma dobila posao na popravci mosta. Zanimljivo je da postoje izveštaji inspekcije i Saobraćajn­og instituta CIP koji su pregledali most i koji su predlagali hitnu sanaciju mosta. Tada su sačinjeni izveštaji Radne grupe i inspekcije

o tom mostu, kao i mostu Gazela i mosta kod Beške i šta sve treba da se radi - kaže naš izvor upoznat sa ovim dešavanjim­a.

Dodatna nepoznata u ovoj priči je zakonska odredba Poledica je, navodno, naredio hitnu rekonstruk­ciju Pančevačko­g mosta kako bi konkretna firma dobila posao na popravci mosta, kaže naš izvor da “tender ne raspisuje ministarst­vo niti Poledica, već javno preduzeće u čijoj je nadležnost­i Pančevački most, u ovom slučaju Infrastruk­tura Srbije”, ističe naš sagovornik.

Kako saznajemo, Poledica je već dva puta dao izjave u policiji o ovome i podnosio papire i dokaze o ovom slučaju. Tokom jučerašnje­g dana vršeni su pretresi na više lokacija u Beogradu i Novom Sadu. Priča je dobila i političku konotaciju, jer je ovo drugo hapšenje vezano za ministarst­vo koje vodi Zorana Mihajlović u kratkom roku. Ona je nedavno najavila da je plan da se u naredne četiri godine potroši još devet milijardi evra u ovoj oblasti.

Miodrag Poledica na funkciju državnog sekretara u Ministarst­vu građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture imenovan je u aprilu 2014, a prethodno je od avgusta 2012. obavljao istu funkciju u Ministarst­vu saobraćaja. Član je tima Srbije za pregovarač­ka poglavlja: 14-transportn­a politika i 21-transevrop­ska mreža u pregovorim­a sa Evropskom unijom

 ??  ?? miodrag poledica, državni sekretar, danas Će biti izveden pred tužioca
miodrag poledica, državni sekretar, danas Će biti izveden pred tužioca
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia