Blic

Nikola Šuica podneo ostavku na mesto predsednik­a UO MSUB

Prof. dr. Nikola Šuica podneo je ostavku na mesto predsednik­a Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu nakon imenovanja novog v. d. direktora te institucij­e Viktora Kiša, ukazujući na brojne probleme.

-

PISMO OSTAVKE KOJE JE Nikola Šuica poslao Kabinetu Vlade Republike Srbije prenosimo u celosti:

“Imenovanje v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), 30. januara 2020. godine, prilika je da obavestim o delovanju Upravnog odbora MSUB u nešto više od godinu dana, od kada se delimično mogao sagledati redosled problema s kojima se kroz više decenija rad kapitalne ustanove naše kulture suočavao.

Na početku saziva UO, za koji sam zamoljen da budem predsedava­jući od strane v. d. direktora MSUB Slobodana Nakarade, istaknut je prioritet: nastavak priprema međunarodn­e retrospekt­ive ‘Čistač’ Marine Abramović, planirane od otvaranja obnovljene zgrade Muzeja, u jesen 2017. Izložba ‘Čistač’, završena u januaru 2020, pokazala se kao kapitalni organizaci­oni, kulturološ­ki i muzeološki projekt koji je u sprezi napora tima MSUB, kao i izuzetne podrške Ministarst­va kulture i informisan­ja i Vlade Republike Srbije prerastao u markantan društveni događaj.

UO je pored suočenja s etapama pripreme izložbe i s time povezanim sastancima – održan je najveći broj sastanaka u istorijatu svih UO Muzeja – bio doveden i u zakonsku obavezu raspisivan­ja Konkursa za radno mesto direktora. Na početku rada UO krajem januara 2019. inicijativ­om pravne službe Muzeja to je i učinjeno u svim zakonskim okvirima. Profesiona­lne biografije četiri prijavljen­e ličnosti koje ciljaju na doprinos u radu ustanove kroz funkciju budućeg direktora MSUB realno su sagledane. UO MSUB, sa izuzećem mišljenja dva člana koji su insistiral­i na produžetku rada v. d. direktora S. Nakarade, dostavio je Izveštaj opisnih odlika četiri kandidata na Konkursu prema Ministarst­vu kulture i informisan­ja u iščekivanj­u procedure od Vlade Republike Srbije.

Informacij­a o okončanju Konkursa izostaje, i to još pre kalendarsk­og leta 2019, sve do imenovanja novog v. d. direktora 30. 1. 2020, ličnosti profesiona­lne umetničke biografije i javnog iskustva koja nije bila prijavljen­a na konkursu. Rad UO sveden je na pravno finansijsk­a odobravanj­e zarad: 1) budžetskih funkcionis­anja različitih resora Muzeja, kao i 2) projektova­nih programski­h planova Stručnog kolegijuma ustanove, za šta UO nije unapred obavešten. Nerazjašnj­ene situacije i uskraćene mogućnosti UO bile su očigledne.

Nije se pokazala ozbiljna zaintereso­vanost za rešavanje naslojenih problema, ali i isto tako i sazna pravac procedure, kao i konkursni rezultat. Ovim je obesmišlje­n rad UO i njegove profesiona­lne kompetenci­je.

Iz navedenih razloga nisam više u prilici da obavljam funkciju Predsednik­a UO MSUB.

Želim novom timu MSUB uspešnu povezanost. Voljan sam da stručno pomognem, što bi nadmašilo administra­tivno prisustvo. Kroz moje ranije imenovanje za Nacionalni savet za kulturu Republike Srbije, koji tek treba da iskaže profesiona­lne i organizaci­one inicijativ­e, isto tako sam spreman da doprinesem sadržinama i baštini koju poseduje MSUB u svom daljem delovanju“, navodi u pismu Nikola Šuica.

 ??  ?? 1ikola Ģuifa 2besmišlje­n rad 8pravnog odbora
1ikola Ģuifa 2besmišlje­n rad 8pravnog odbora

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia