Blic

ŠTO PRE OBNOVITI DIJALOG POD OKRILJEM EU

Posle najava da bi Merkel mogla da se uključi u razgovore o Kosovu, iz njenog kabineta za „Blic“kažu:

- DANIJELA LUKOVIĆ

Mi očekujemo da, u interesu obe države, dijalog između Beograda i Prištine bude što pre obnovljen pod okriljem visokog predstavni­ka EU Đozepa Borelja i njegovog tima, rekao je za „Blic“portparol nemačke kancelarke Angele Merkel.

Ova poruka došla je posle posete visokog predstavni­ka EU za spoljnu politiku Đozepa Borelja Beogradu i Prištini. Borelj je prvo boravio na Kosovu, a posle susreta sa tamošnjim političari­ma, objavljeno je da je pomenuta mogućnost da se nemačka kancelarka Angela Merkel direktno uključi u dijalog. Istog dana predsednik Vučić je izjavio da će „Berlin preko Brisela“voditi glavnu reč u pregovorim­a:

- Kada bude određen predstavni­k, a mislim da već znam ko će biti predstavni­k za dijalog, i verovatno za BIH, to će biti neko sa velikom podrškom i pod velikim uticajem Berlina. Bez obzira ko je u pitanju, Berlin će preko Brisela voditi glavnu reč, što za nas nije lako i biće mnogo teško - kazao je Vučić.

Iz službe za medije vlade kancelarke Merkel rekli su za „Blic“da je dijalog u interesu obe države.

- Savezna vlada snažno podržava napore EU da promoviše normalizac­iju odnosa između Srbije i Kosova. Očekuje se - u interesu obe države - da se ovaj dijalog što pre obnovi pod okriljem visokog predstavni­ka i njegovog tima - rekao je za „Blic“portparol nemačke vlade.

Kako je u međuvremen­u Kosovo dobilo novu vladu, zatražili smo odgovor na pitanje da li to nešto menja u stavu Berlina.

- Obavestili smo vas o našem stavu. On ostaje važeći - dobili smo odgovor.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će se uskoro ući u novu fazu dijaloga.

- Borelj je u Beogradu sve rekao - da glavni fasilitato­r pregovora ostaje Brisel, ali pošto ima puno posla, biće imenovan specijalni predstavni­k EU. Ne isključuje­m da to bude predstavni­k Nemačke. Drugo, jasno je da

EU mora da formira tim koji će pratiti procese u okviru dijaloga, jer će nastavak pre svega biti posvećen političkim pitanjima. Verovatno će u te teme da budu uključeni predstavni­ci kvinte (Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i SAD), i da će oni zajedno raditi na utvrđivanj­u političkog okvira dijaloga. Verujem da će i Beograd i Priština odrediti političke pregovarač­e, a da će glavni, predsednic­i Srbije i Kosova, sa Boreljom sesti za sto kod najvažniji­h pitanja - smatra Janjić.

Na pitanje koja bi se politička pitanja u narednom periodu mogla rešavati, Janjić

ocenjuje da nije isključeno da ona budu grupisana u nekoliko blokova.

- Tu bi bila pitanja vladavine prava, zaštite srpske zajednice, ali i pitanje da li će se takozvani četvrti aneks Ahtisarija, koji se tiče položaja Srba na Kosovu, pretvoriti u obavezu. Tu je i pitanje borbe protiv korupcije, ali i međusobnih potraživan­ja oko penzijskog fonda, zdravstven­og fonda... Postoji ideja da se o zajedničko­m učešću u projektima regionalne saradnje, kao što su IPA fondovi, „mini-šengen“. Najdelikat­nija je tema statusa, sa njom će se prvo krenuti, a poslednje završiti - napominje Janjić.

SAVEZNA VLADA PODRŽAVA NAPORE EU ZA NORMALIZAC­IJU ODNOSA SRBIJE I KOSOVA, KAŽU U BERLINU

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia