Blic

Nema priče sa Kurtijem

-

Izjava Aljbina Kurtija da je spreman na dijalog protivureč­i onome što govori kako će voditi takozvanu vladu. Kada neko preti tužbama za izmišljeni genocid, kada u vladu uvede čoveka koji je kriminalac i koji je surovo poubijao naše graničare na području karaule Košare iz zasede, ne možete da prihvatite tezu da je spreman za dijalog. Kurti je putokaz kojim će u budućnosti ta vlada da ide i sve je suprotstav­ljeno procesu normalizac­ije odnosa Beograda i Prištine, ali i suživotu dva naroda. Kurtijev program vlade je takav da onemogući nastavak razgovora ili da se razgovori, ako do njih dođe pod pritiskom međunarodn­e zajednice, veoma brzo završe. Ja tu ne vidim prostor za kompromis, Kurti ne otvara mogućnost da se nađe rešenje.

Kada je reč o najavi uvođenja vojnog roka na Kosovu i Metohiji, paravojna formacija može da se iskoristi protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Nema ona sa kime da ratuje i zato ne bi ni trebalo da se formira, jer može samo da ratuje sa srpskim narodom i napravi etničko čišćenje.

Kurti je najavio i podizanje tužbe protiv Srbije zbog navodnog genocida, a sve je suprotno od dijaloga. Povodom stava Kurtija da očekuje nastavak razgovora sa Beogradom, ali da neće da ukine takse na robu iz centralne Srbije, podsećam na stav Beograda da je nastavak dijaloga moguć tek po ukidanju taksa. Kurti je rekao da je okvir za nastavak razgovora da Srbija prizna samoprogla­šenu državu Kosovo, a Srbija neće ni da razmišlja o tome. Srbija u Kurtiju neće imati sagovornik­a, jer on ne skriva velikoalba­nske ciljeve, kreće se slepom ulicom, pokazuje lošu nameru i učiniće sve da onemogući razgovor. U njegovom programu su samo ucene.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia