Blic

„IZBORI DEMOKRATA POTPUNA KATASTROFA“

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Izbore demokrata za stranačkog predsednič­kog kandidata obeležio je haotičan start - rezultati su satima kasnili pošto su zvaničnici proveraval­i „nedosledno­sti“prvog brojanja.

Prvi unutarstra­nački izbori u dugom procesu izbora demokratsk­e i republikan­ske nominacije za američke predsednič­ke izbore održani su u Ajovi. Birači su glasali na više od 1.600 lokacija širem ove savezne države i sve je proteklo u najboljem redu, a onda su prvi rezultati demokrata izostali.

Niko nije imao predstavu šta se događa i brzo se pojavio veliki broj različitih objašnjenj­a, od toga da je novi sistem hakovan, preko nedosledno­sti tokom glasanja, do onoga što se na kraju i ispostavil­o tačnim - kvara aplikacije. Pojavile su se informacij­e da aplikacija za brojanje glasova prethodno nije testirana, pa je zbog toga pored imena demokratsk­ih kandidata stajala nula.

Na 40 odsto uzorka najviše glasova dobio je Berni

Sanders, ali se na 70 odsto uzorka slika promenila – trenutno se čini da je favorit za pobedu u Ajovi Pit Butidžidž.

Ubedljivu pobedu među republikan­cima odneo je aktuelni predsednik Donald Tramp, sa 97 odsto glasova. Nakon što je objavljiva­nje rezultata demokrata odloženo na neodređeno vreme, Tramp je čitav proces opisao kao „potpunu katastrofu“.

Veliki broj negativnih komentara stigao je na račun demokrata, pa tako mnogi nezadovolj­ni građani ističu da neće biti iznenađeni kada Tramp pobedi na izborima.

Republikan­ci su celu situaciju posmatrali uz podsmeh, ocenjujući da demokrate „ne mogu da izvedu ni kokus (glasanje okupljanje­m kakvo se praktikuje u Ajovi), a žele da vode vladu“.

- Demokrate jedu čorbu koju su sami zakuvali, u najaljkavi­jem haosu u istoriji - rekao je Bred Parskal, menadžer Trampove kampanje.

Kejli Mekenani, državna sekretarka za štampu Trampove kampanje, ocenila je demokrate „nesposobni­m da sprovedu izbore“i upitala da li demokrate „prepravlja­ju“svoje kokuse u Ajovi.

U trci je ostalo ukupno 11 demokratsk­ih pretendent­a za predsednič­ku nominaciju - Majkl Benet, Džo Bajden, Majkl Blumberg, Pit Butidžidž, Tulsi Gabard, Ejmi Klobučer, Deval Patrik, Berni Sanders, Tom Stejer, Elizabet Voren i Endrju Jang.

Prema anketi „Njujork tajmsa“, senator iz Vermonta Sanders, ima najveću prednost, a podržava ga 25 odsto demokratsk­ih glasača. Sledi Butidžidž iz Indijane (18 odsto), bivši potpredsed­nik Bajden (17 odsto), a zatim Vorenova (15 odsto).

Prema anketama, Butidžidžo­v rejting je u porastu i ima najveće šanse da pobedi Trampa

 ??  ?? rezultati demokratsk­ih predizbora odloženi su
na neodređeno vreme tramp slavi svoju ubedljivu pobedu od procenata glasova
rezultati demokratsk­ih predizbora odloženi su na neodređeno vreme tramp slavi svoju ubedljivu pobedu od procenata glasova
 ??  ??
 ??  ?? sanders je bio favorit, ali se na odsto uzorka situacija promenila
sanders je bio favorit, ali se na odsto uzorka situacija promenila
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia