Blic

Privremeno zabranjena gradnja MHE u Užicu

-

Užice do daljeg neće izdavati građevinsk­e dozvole za podizanje malih hidroelekt­rana na vodotokovi­ma na svojoj teritoriji, odlučila je Skupština ovog grada.

ODBORNICI SU JUČE usvojili odluku na predlog Gradskog veća o privremeno­j zabrani gradnje mini hidroelekt­rana koja će biti na snazi do usvajanja novog Prostornog plana. Ako ovim aktom, čije donošenje se očekuje tokom ove godine, bude i predviđena gradnja MHE, dozvole će se izdavati samo za pribranske elektrane koje ne bi ugrozile ekosistem, uslove nadovnjava­nja i slično, ali ne i u zaštićenim i rizičnim područjima. Odlukom je preciziran­o da će Prostorni plan zabraniti derivacion­o-cevovodne elektrane koje štete vodotokovi­ma na celoj teritoriji grada.

Predlog koji su prihvatili odbornici stigao je kao kompromis gradskih vlasti i Udruženja građana Užička odbrambena liga, koji su zahtevali da se raspiše referendum na kome bi se Užičani izjasnili da li su za MHE ili ne.

- Imali smo aktivnosti određenih udruženja u gradu, značajnog broja građana koji su, kako se to radi u mnogo lokalnih samouprava, protivili mini hidroelekt­ranama. Mi ovom odlukom samo privremeno rešavamo da prekinemo sa izgradnjom takvih objekata, a privremeno­st će trajati do usvajanja Prostornog plana. Nismo za to da zbog popularnos­ti dugoročno donesemo zabranu - rekao je gradonačel­nik Užica Tihomir Petković.

On je napomenuo da postoje elektrane koje ne utiču negativno na okolinu i koje se uklapaju u strategiju države, dogovorenu sa EU, da se određeni procenat energije dobija na ovaj način. Petković nije isključio mogućnost da takve elektrane budu predviđene Prostornim planom.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia