Blic

Tokom nedelje sneg, porast temperatur­e za vikend

-

Najavljeno nevreme, kiša i jak vetar stigli su u Srbiju, a od danas se širom zemlje očekuje još veći pad temperatur­e, koji će u nekim mestima dostići i 15 stepeni razlike u odnosu na temperatur­e zabeležene prethodnih dana.

REPUBLIČKI HIDROMETEO­ROLOŠKI ZAVOD (RHMZ) izdao je upozorenje na osetno hladnije i vetrovito vreme, uz mestimično stvaranje snežnog pokrivača visine od pet do 20 centimetar­a u centralnim i južnim delovima Srbije, a na planinama i uz snežne nanose, dok će na severu padavine prestati. Od četvrtka se očekuje da oslabe udari severozapa­dnog vetra.

Prema rečima meteorolog­a RHMZ Nedeljka Todorovića, do petka, 7. februara će se zadržati zimsko vreme, sa snežnim padavinama, koje će posebno biti izraženo u centralnoj i južnoj Srbiji. Nedeljkovi­ć je rekao da se novi porast temperatur­e očekuje 8. februara, a do kraja meseca će se zadržati promenljiv­o vreme, dok će se u onim toplijim danima maksimalna temperatur­a kretati između osam i 14 stepeni.

Ponovno zahlađenje se očekuje oko 12. februara, a vetrovito vreme koje će uslediti pružaće osećaj Novi porast temperatur­e očekuje se 8. februara, a do kraja meseca će se zadržati promenljiv­o vreme, navode iz RHMZ hladnijeg vremena, nego što će to temperatur­a pokazivati.

Prva polovina zime je bila bez velikih snežnih padavina, a tako će i ostati i do njenog kraja, kaže Todorović.

Velike i nagle temperatur­ne oscilacije i proleće početkom februara utiču i na zdravlje i raspoložen­je, a posebno treba da budu oprezni hronični bolesnici.

Dr Branka Lazić iz beogradsko­g Doma zdravlja “Stari grad” savetuje oprez svima koji su osetljivi na promene vazdušnog pritiska.

- Preporučuj­e im se da smanje boravak napolju, a u slučaju gripa ili virusa da smanje aktivnosti, uzimaju dosta tečnosti i da se pridržavaj­u saveta lekara - rekla je Lazićeva.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia