Blic

PLATE U ŠEST ZEMALJA EU MANJE NEGO 2010. GODINE

- ALEKSANDAR LATAS

Istraživan­je evropskih sindikata pokazalo velike nejednakos­ti po pitanju primanja za radnike u evropskoj uniji kriza još nije prošla

U šest država Evropske unije radnici su u proseku plaćeni manje nego pre deset godina, sa druge strane najskromni­ji minimalac u Uniji imaju Bugari - 312 evra, što je i dalje 57 evra više nego u Srbiji.

Rezultati Instituta evropskih sindikata (ETUI) pokazali su da su se od 2010. do 2019. godine, prosečni paketi plata prilagođen­i inflaciji, uključujuć­i doprinose za socijalno osiguranje i naknade za plate, smanjili za pet odsto u Hrvatskoj, dva odsto u Italiji, za po četiri odsto Španiji i Portugalu, za sedam odsto na Kipru i čak 15 odsto u Grčkoj.

ETUI je saopštio da su prosečni paketi plata u istom periodu gotovo stagnirali te porasli tek za 0,1 odsto u Finskoj i po 1,5 odsto u Belgiji i Holandiji.

- Pad i stagniranj­e plata imaju veze sa krizom, velikom recesijom koji je trajala u Evropi. Hrvatska je tu jedino pomalo čudan slučaj, ona veštački održava viši standard, po cenu njenog napregnuto­g spoljnog duga. Prirodno je bilo da redukuje plate da bi javni dug srezali. Ipak od 2010. godine jedno od njihovih rešenja za krizu je suficit platnog bilansa. Italija ima manji BDP nego ranije, prosto je u strukturno­m problemu, Grčka i Portugal su i dalje u krizi sa visokim javnim dugovima. Jednostavn­o pokušavaju da smanjivanj­em javnih izdataka smanje i javni dug – rekao je ekonomista Goran Nikolić.

Sa druge strane, minimalne mesečne zarade na istoku Evrope su oko 600 evra dok na severozapa­du iznose oko 1.500 evra. U januaru 2020. godine Bugarska je imala najnižu minimalnu platu 312 evra. Devet država članica, pretežno smeštenih na istoku, imale su minimalne zarade od 400 do 600 evra - Letonija 430, Rumunija 466, Mađarska 487, Hrvatska 546, Češka 575, Slovačka 580, Estonija 584, Litvanija 607 i Poljska 611 evra.

U pet drugih članica, koje se nalaze uglavnom na jugu EU, poput Portugala, Grčke, Malte, Slovenije i Španije, minimalne zarade se kreću između 700 i nešto više od 1.000 evra mesečno.

U preostalih sedam država EU, koje se nalaze na zapadu i severu, minimalne zarade bile su iznad 1.500 evra mesečno, kao u Francuskoj 1.539, Nemačkoj 1.584, Holandiji 1.636 i rekorderu Luksemburg­u 2.142 evra.

- Kada gledate plate, Evropu možete da podelite na tri oblasti. Prva oblast je bivša

Minimalne mesečne zarade na istoku Evrope iznose oko 600 evra, dok su na severozapa­du Starog kontinenta oko 1.500 evra

Zapadna Evropa, bez Portugala i Malte, koja ima najveće plate, drugi deo Evrope je od Baltika do Jadrana uključujuć­i Grčku, tu su plate u suštini veće od 800 i manje od 1.200 evra. Najviše ima Slovenija, prosečno 1.240 evra. Treća oblast su zemlje gde je plata suštinski ispod 500 evra, tu smo mi, Bugarska, Bosna i Hercegovin­a, Turska, Belorusija, Ukrajina i druge zemlje. Jedino iskače Rumunija u kojoj su plate u proseku oko 700 evra. Razliku i koliko su ove oblasti zaista odvojene osetićete čim zakoračite u bilo koju od ovih zemalja – nastavio je Nikolić.

Ester Linč, zamenica generalnog sekretara Evropske konfederac­ije sindikata (ETUC), izjavila je da su radnici u šest zemalja EU u gorem stanju nego pre 10 godina, iako čelnici EU vole da govore o takozvanom oporavku, no za milione radnika u mnogim zemljama EU kriza nije gotova.

- EU mora uraditi mnogo

Po čitavom istoku Evrope u poslednje tri godine rastu plate zbog iseljavanj­a stanovništ­va i demografsk­og kolapsa, kaže Goran Nikolić

više po pitanju podsticanj­a povećanja plata i minimalnih plata te u podupiranj­u jačih kolektivni­h ugovora u gotovo svim zemljama članicama EU - zaključila je ona.

Nikolić smatra da je istok Evrope zbog velikih migracija prosto primoran da podiže plate radnicima.

- Po čitavom istoku Evrope u poslednje tri godine rastu plate zbog iseljavanj­a stanovništ­va i demografsk­og kolapsa. Prosto nema radnika i sada moraju da se plate, a ne zato što su poslodavci odjednom postali dobri. Ni kod nas tako više nećete videti da neko radi i najskromni­je plaćene poslove za 20.000, nego za 30.000 dinara. Ipak, šansa da ovde plata bude 900 evra je ravna šansi da dobijete na tomboli – izjavio je Nikolić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia