Blic

Otvoren Centar za VTO u Subotici

-

U OPŠTOJ BOLNICI Subotica otvoren je Centar za vantelesnu oplodnju koji sa radom počinje za oko mesec dana. Novi Centar za VTO prostire se na 375 kvadrata, planiran je još od 2007. godine i u njega je uloženo 300.000 evra.

- Srbija, nažalost, kao i većina Evrope, ima nisku stopu nataliteta i zbog toga imamo sve manji broj stanovnika i sve starije stanovništ­vo. U Severnobač­kom okrugu i u Vojvodini skoro 20 osto bračnih parova ne može prirodnim putem da se ostvari u ulozi roditelja. Važno je da imamo savremene sofisticir­ane centre koji će pomoći da što više beba dođe na svet – rekao je prof. dr Zoran Gojković, pokrajinsk­i sekretar za zdravstvo.

Prema njegovim rečima, 2017. usvojen je novi Zakon o biomedicin­ski potpomognu­toj oplodnji i sve žene do 42. godine imaju mogućnost da besplatno uđu u proces VTO.

- Pokrajina je ove godine

Pokrajina ove godine finansira Pokušaje žena do 45. godine i ne samo ta tri Pokušaja, nego i dodatna tri bezuslovno

uvela posebnu pronatalit­etnu politiku i finansira sve pokušaje žena do 45. godine i ne samo ta tri pokušaja, nego i dodatna tri bezuslovno. Radi se i na mogućnosti zamrzavanj­a embriona što ranije nismo imali. Ove godine pokrajina će izdvojiti više od 650 miliona dinara za pronatalit­etnu politiku – kaže dr Gojković.

Bogdan Laban, gradonačel­nik Subotice, podsetio je da je osim konkretne finansijsk­e podrške grad donosio i skupštinsk­e odluke koje će uticati pozitivno na pronatalit­et.

- Finansirać­emo i četvrti pokušaj i od ove godine smo pomerili starosnu granicu i ona neće biti više 42 već 44 godine. Grad će finansirat­i i prvi pokušaj rođenja drugog deteta – kaže Bogdan Laban.

Očekuje se da godišnje kroz Centar prođe 40 do 50 parova u prvoj fazi, a zatim da se taj broj i poveća, ali i da se liste čekanja smanje. Idejni tvorac je dr Aleksandar Radulović, stručnjak u oblasti vantelesne oplodnje.

- Ovo je slika kako efikasno funkcioniš­e sistem i kako je država prepoznala problem u ovoj sredini. Centar će biti dostupan svim građanima Srbije. Imamo kompletan stručni kadar, i uz mene će biti embriolog koji će dolaziti i pomoći da se sve pokrene – poručio je dr Radulović.

Novac su obezbedili grad Subotica, Ambasada SAD, vlada Mađarske, nevladine organizaci­je, donatori i pokrajinsk­a vlada.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia