Blic

Da li Novak može da ponovi uspeh iz 2011?

-

Najbolji teniser sveta je pre devet godina upisao 43 uzastopna trijumfa, pre nego što ga je zaustavio Federer u finalu Rolan Garosa.

NOVAK ĐOKOVIĆ JE na putu do dve titule u 2020. i savršenog skora 13:0 pobedio sve tenisere iz prvih pet. I, ne samo to, dobio je sedam mečeva protiv igrača iz top 15, kao i svih sedam taj-brejkova. Na taj način nije pokazao samo kvalitet, već i psihološku snagu da se izbori i sa trenucima kada je bio na ivici poraza.

Među pobeđenima ima svega i svakoga. Tu su, naravno, Nadal i Federer, mladi lavovi Medvedev, Tim, Šapovalov i Garin, iskusni Anderson, neumorni Švarcman, stare mušterije Monfis i Raonić...

Protivnike je toliko dovodio do ludila da je čak i Nadal rekao nešto što od njega nismo očekivali da čujemo:

- Nisam licemer - želeo sam da Novak izgubi od Tima u finalu Australija­n opena. Za mene bi bilo bolje da je Tim pobedio. To je sve deo sporta. U ovom trenutku moram da priznam da je Novak najbolji na svetu - iskren je bio Nadal.

U ovih nekoliko rečenica stalo je sve - Rafa se divi Đokoviću, ali ga se i plaši.

Start 13:0 dovodi nas do pitanja da li Novak može da ponovi rezultat iz 2011, kada je godinu otvorio sa neverovatn­ih 43:0. Osvojio je sedam uzastopnih titula, četiri u finalima sa Nadalom, a tek ga je početkom juna zaustavio Federer u borbi za trofej na Rolan Garosu.

Tada je ima 24 godine i bio je u naponu snage, a sada mu se bliži 33. rođendan. Koliko je realno da ruši sve redom?

- Ne mogu da razmišljam dve, tri ili četiri godine unapred. Moja deca dolaze u uzrast kada želim da provodim više vremena sa njima, želim da budem najbolji otac, koliko je to moguće. Ne moram sve vreme da budem na putu. Zato moram da se prilagodim, da nisam na turnirima cele godine - rekao je najbolji teniser sveta.

Da bi stigao do rezultata iz 2011, potrebno je da redom uzima Dubai, Indijan Vels, Majami, Madrid i Rim, odnosno da bez poraza stigne na Rolan Garos. Previše? Za Novaka, možda i ne! Sigurno je i da Đoković u ovom trentku ne razmišlja o 43 vezane pobede, svestan koliko je teško da se to ponovi. Njegovi glavni ciljevi su, ipak, što više grend slem titula i još nedelja na prvom mestu ATP liste. Naime, Novak je u ponedeljak počeo 276. nedelju na tronu, rekorder je Federer sa 310. Ako sve bude išlo prema planu, Đoković će broj 311 pored svog imena da upiše 5. oktobra ove godine.

- Hteo bih da igram još dugo, ali ću akcenat da stavim na ovu i narednu godinu. Toliko mogu da se posvetim da budem igrač koji je najviše proveo na prvoj poziciji - priznao je Đoković.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia