Blic

Vučić: Ja sam za novu metodologi­ju pristupanj­a EU

- D. Luković

Varhelji u Beograd doneo i novi paket bespovratn­e pomoći Srbiji od EU u vrednosti od 138,5 miliona evra

Srbija, kao zemlja koja je uz Crnu Goru najdalje odmakla u pregovarač­kom procesu sa EU, može da bira da li će i ubuduće koristiti već potpisan pregovarač­ki okvir ili novu metodologi­ju, izjavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

POSLE SASTANKA SA evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji doputovao je u Beograd, Vučić je kazao i da su njegove lične simpatije na strani nove metodologi­je. Susret je upriličen dan nakon što je u Briselu predstavlj­ena nova metodologi­ja proširenja EU.

- Moje lične simpatije, kao predsednik­a, na starni su nove metodologi­je i zahvalan sam državama članicama EU koje su to želele - rekao je Vučić.

Dodao je da mu je evropski komesar detaljnije predstavio prvi deo nove metodologi­je.

- Ovdašnje vlasti će nastaviti da proučavaju novu metodologi­ju, a konačna odluka će biti doneta u narednom periodu - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je evropskog komesara dočekao ispred zgrade Predsedniš­tva, nakon čega su započeli sastanak. Varheji je rekao da je njegov savet Srbiji da treba da porazmisli o svemu i da nije na njemu da daje savete.

- Ako želite da čujete moju ličnu procenu u slučaju Srbije, mislim da je fokus na ekonomskim reformama, koje veoma intenzivno napreduju, ali još treba dostići neke stvari u drugim oblastima. Ipak, nije na meni da dajem procene, ja sam samo dobro informisan rekao je on.

Evropski komesar je doneo i novi paket bespovratn­e pomoći Srbiji od EU, odnosno potpisan je sporazum o finansiran­ju u vrednosti od 138,55 miliona evra, a novi paket bespovratn­e pomoći namenjen je projektima u oblasti ekonomije, nauke, vladavine prava i upravljanj­a.

Sporazum su u prisustvu predsednik­a Srbije potpisali Varheji i ministarka za evropske integracij­e Jadranka Joksimović. Ona je preciziral­a da će značajan deo novaca biti usmeren na pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizova­nog kriminala (i to oko 18 miliona evra), a 10 miliona evra za prevenciju i reagovanje u vanrednim situacijam­a. Za reforme u brojnim oblastima u vezi sa procesom prstupanja EU i učešća u programima EU trebalo bi da bude raspoređen­o oko 34 miliona evra.

Ovdašnje vlasti će nastaviti da proučavaju novu metodologi­ju, a konačna odluka će biti doneta u narednom periodu - rekao je Vučić

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia