Blic

JOKIĆEVA SEDMORKA

- DARKO NIKOLIĆ

Denver je na gostovanju Juti igrao samo sa sedmoricom košarkaša, a naš as se izjednačio sa Karimom Abdulom Džabarom.

Bio je to 19. meč za Denver u poslednjih 36 dana, peti u proteklih sedam. Uz to, na terenu velikog rivala, na kome Nagetsi nisu pobedili šest godina. I na sve to, gostiju je bilo samo sedmorica. Ali, kako je jedan od njih bio Nikola Jokić - čudo se desilo.

Sjajni srpski centar i šestorica saigrača napravila su istorijski podvig na gostovanju Juti, pobedivši “džezere” sa 95:98 uz 11. ovosezonsk­i tripl-dabl Nikole Jokića, a 39. u karijeri, u kome je izjednačio rekord te čudesne karijere po broju skokova. Imao ih je 21 u Solt Lejk Sitiju, uz 10 asistencij­a, ali i 30 poena, uključujuć­i i poslednji koš koji je postignut iz igre na ovom meču, u poslednjem minutu - za završnu glavobolju “džezera”.

Kadrovski problemi u kojima su se Nagetsi inače nalazili, a od tri do pet košarkaša im već više od mesec dana konstantno nedostaju zbog povreda, uvećali su se u poslednja 24 sata. Pojačanja koja su zvanično potvrđena tek tokom trajanja četvrte četvrtine drame na Jutinom terenu - logično, još nisu stigla u Denver.

Na megdan Juti izašla su samo sedmorica košarkaša Denvera - starteri u prilično niskoj petorci Džamal Marej, Monte Moris, Geri Heris, Tori Kreg i Jokić, te dvojica rezervista koja su tek u poslednjih mesec i po dana dali prve koševe za ovaj NBA klub, Vlatko Čančar i Pi-džej Dozijer.

A onda su počeli novi problemi. Već u prvoj četvrtini se gubilo sa 11 razlike. U trećoj i sa 15, kada je semafor pokazao 71:56. I to nije bilo sve. Sjajni defanzivac Geri Heris nije mogao nijedan jedini koš da da. Promašio je svih 13 šuteva iz igre, a bio je starter na mestu beka šutera. Oborio je sa tih 0/13 crni klupski rekord koji su držali Pol Sajlas i Taj Loson.

Srećom za Denver, na terenu je bio Jokić koji je postao tek deseti košarkaš u istoriji NBA lige sa tripl-dabl učinkom sa najmanje 30 poena i 20 skokova. To nije sve, uz Jokića jedini je ovako nešto uspeo da uradi Karim Abdul Džabar pre svog 25. rođendana.

- Lepo, nisam znao. Lepo, to je lepo, da ostaviš neko nasleđe iza sebe - rekao je Jokić kad su mu otkrili da je ispisao istoriju.

Jokić, koji je na ovom meču šutirao 12/24 za dva a 0/2 sa distance, te učinku od 30 poena, 21 skoka i 10 asistencij­a pridodao i dve krađe, a da se maltene nije pošteno ni odmorio - posle odigranih 39 minuta jedva je stajao pred kamerom kako bi dao izjavu.

- Izađete na teren i - nadate se. A i zabavljate se. Ma, samo smo rešili da ne odustanemo. Ne volimo mi opravdanja, stvarno - dodao je naš as.

Novi poraz, i to na svom terenu, doživeo je Dalas koji ne može da se prepozna bez povređenog Luke Dončića u timu. U Teksasu je slavio sve bolji Memfis sa 121:107. Boban Marjanović je igrao tri minuta, promašio je sva tri šuta iz igre, a upisao je po jednu asistencij­u i skok.

 ??  ??
 ??  ?? Svaki od košarkaša Denvera imao je po dva mesta u avionu za Solt Lejk Siti. Trener Majk Meloun je za meč sa Jutom mogao da računa na samo sedam igrača
Svaki od košarkaša Denvera imao je po dva mesta u avionu za Solt Lejk Siti. Trener Majk Meloun je za meč sa Jutom mogao da računa na samo sedam igrača

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia