Blic

„ZA 30 DANA ČETIRI PUTA SAM IZAŠAO NAPOLJE“

-

Pre tri meseca, Srbin N. D. otišao je u kineski grad Nančang da radi kao predavač engleskog jezika. Međutim, ubrzo su počeli prvi problemi sa kašnjenjem isplata, pa je N. D. gotovo bez novca ostao zaglavljen u tom gradu, gde su, kao i u mnogim delovima zemlje, na snazi posebne mere zbog virusa korona.

Radio sam kao predavač engleskog jezika u privatnoj školi. Ovde sam već tri meseca. Problem je nastao nakon prvih mesec dana, kada mi je plata kasnila 17 dana. Došao sam 13. novembra, a počeo da radim 16. novembra. Prvu platu sam dobio tek 12. januara ispričao je N. D. za “Blic”.

Međutim, kašnjenje se nastavilo, a s njim i izgovori agencije koja ga je zaposlila.

- Sledeću platu je po promenjeno­m dogovoru trebalo da dobijem 12. februara. Škola u kojoj sam radio je bila uredna s plaćanjem agenciji koja zatim plaća meni, međutim problem je u agenciji. Nakon mojih svakodnevn­ih pitanja i molbi da mi zarada bude isplaćena, svaki dan govore “biće danas”, i tako do sada. Danas im je izgovor da banke ne rade zbog virusa, pa nisu u mogućnosti da povuku novac - rekao je on.

Tako se našao u teškoj situaciji jer nije imao novca da se vrati u Srbiju, pa je bio danima zaglavljen u Nančangu, gde je u toku epidemija opasnog virusa korona.

- Došao sam do toga da u ovom trenutku nemam dinara da se vratim nazad, a u slučaju da kažem agenciji da mi treba novac da se vratim nazad, automatski bi me otkačili i sigurno ne bih dobio ništa. A bilo mi je hitno da u što kraćem roku uspem da rezervišem kartu jer koliko sam video da su većina vozova do Šangaja rasprodata, kao i do Pekinga - izjavio je on.

Prema njegovim rečima, iz Ambasade Srbije su rekli da ne mogu ništa da urade.

Međutim, zahvaljuju­ći prijatelji­ma i ljudima iz srpske zajednice u Kini, on je uspeo da skupi novac za avionske karte do Šangaja, pa do Moskve i odatle za Srbiju.

Kako je rekao, ne napušta ga nada se da će mu agencija na kraju isplatiti ono što mu duguje.

POSEBNE MERE ZBOG VIRUSA KORONA

Inače, u Nančangu su na snazi posebne mere kontrole epidemije, pa je ljudima ograničeno kretanje, a i one prodavnice koje uopšte rade otvorene su samo do 18 sati. Maske su, naravno, obavezne.

- Ništa ne radi osim supermarke­ta. Na ulicama jedva da ima vozila. Većina kompleksa je pod blokadom na ulazima. Samo jedna osoba iz porodice može u toku dana da izađe van kompleksa. U početku je to bilo samo u pojedinim zgradama, a sada je u većini. Na svim ulazima mere temperatur­u. I obavezno se nosi maska ili se ne može ući u objekat kaže N. D.

Zbog epidemije vlada i nestašica nekih namirnica.

- U supermarke­tima mesa, brašna i mnogih drugih namirnica gotovo da nema - rekao je on.

Mladić kaže da se fizički dobro oseća, ali da psihički više nije mogao da izdrži.

- U poslednjih mesec dana sam svega četiri puta izašao napolje - rekao je on.

Početkom februara su vlasti iz Nančanga, glavnog grada provincije Đangsu, uvele strože mere kontrole zbog virusa korona. Kao i širom Kine, škole su zatvorene, a uvedena su i ograničenj­a kretanja za stanovnike, među kojima i ta da samo jedna osoba iz porodice dnevno sme da izađe iz zgrade. Nančang ima pet miliona stanovnika. Provinciju Đangsu od Hubeja odvaja reka Jangce. Prema poslednjim podacima, u toj provinciji ima preko 700 potvrđenih slučajeva zaraze.

 ??  ?? širom kine bolnice su pune pacijenata zaraženih virusom korona
širom kine bolnice su pune pacijenata zaraženih virusom korona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia