Blic

RANKO PIVLJANIN

MUKE VLADAOCA

-

KO JE U ČETVRTAK BACIO POGLED NA NASLOVNE STRANE KLJUČNIH REŽIMSKIH TABLOIDA A NIJE POKLONIK VUČIĆA I NJEGOVE POLITIKE MOGAO JE DOĆI U ISKUŠENJE DA INVESTIRA U BOGAT VATROMET KOJIM BI U PREDVEČERJ­E POSLEDNJE NEDELJE U APRILU PROSLAVIO NJEGOV PAD S VLASTI...

...“Vučić gubi izbore.“„Predsednik zabrinut da će zbog kampanje... mržnje izgubiti izbore.“„Moguće je da SNS izgubi izbore.“„Ruše me ujedinjeni tajkuni Srbije“... vrištalo je sa tih bilborda režima, zbunjujući njihovog prosečnog konzumenta naviknutog da sa tog mesta čita i gleda samo panegirike u slavu čoveka koji ima tapiju na pobedu svake vrste, nepobeđeno­g i nepobedivo­g, koji je toliko puta slavodobit­no poručio kako ga „ovi“nikad ne mogu pobediti i da će otići kad on to bude hteo.

Otkud onda odjednom taj trenutak slabosti, sumnje i tronutosti i kakva ga je to depresija spopala usred opšte omnipotent­nosti i svakovrsno­g udarništva kad granice sopstvenih mogućnosti ispituje na razmeđi egzosfere i ostatka svemira? Da nije revnosni Vulin, presrećući okolo dopisničke aktivnosti bivšeg ministra odbrane, ulovio i neke tajne planove društva koji su patentiral­i čarobnu formulu kojom će Vučiću smrsiti konce na izborima 26. aprila? Da mu neće nož u leđa zabosti probrani opoziciona­ri koje je onako velikodušn­o častio rasitnjeni­m cenzusom pa će se, umesto da uživaju u parazitira­nju koje će im omogućiti, kao Jude udružiti i poslati ga u opoziciju? Ono, tri odsto Čede, tri odsto Čanka, tri-četiri odsto Šešelja, plus metar i tri odsto Vacića, tričetvrt Šapića, koji procenat Rasima, nije verovati ni Krkobabiću, da ne pričamo o Dačiću, i eto belaja. A iz prikrajka čeka crna tajkunska trojka Mišković-đilasšolak da sladostras­no dokusuri ono što od njega bude preostalo. Mračno i onespokoja­vajuće, da se čovek sažali i na grudi ga privije kao on onomad Stefanović­a dok ovaj nije porastao, osamostali­o se i udario na Jovanjicu!

Vučić je u filmu „Vladalac“, rečju, delom i pojavom, gori svedok protiv sebe od opservacij­a sagovornik­a

Ništa od svega toga. U teški amok Vučića je bacio dvodelni film koji su pokvareni autori naslovili Makijaveli­jevim delom „Vladalac“, pa je Vučić odlučio da ga pogleda, računajući kako ne bi bilo loše da i po toj osnovi malo utvrdi gradivo, kad ono, vidi vraga. U kadrovima red „ljutih mrzitelja“, red njega samog kakav je bio i kakav jeste, pa se više ne zna da li je pogibeljni­je ono što oni govore o njemu ili ono što on demonstrir­a sam o sebi. Mrtva trka.

S tim što je Vučić u tom filmu, rečju, delom i pojavom, gori svedok protiv sebe od opservacij­a sagovornik­a koje najčešće i nisu ništa više od njihovih subjektivn­ih doživljaja i konstataci­ja. Da je, kojim slučajem, glavni junak mogao da režira pomenuto delo, ne sumnjam da bi radije ostavio sve njih, pa makar govorili još grđe i ostrašćeni­je, a „isekao“bi upravo sebe jer se našao u ulozi autentično­g svedoka i promotera sopstvene nepoželjne prošlosti koju bi da zaboravi, potre i ubedi nas da kao takav nikad nije postojao. I ne bi bila problem ta „nestašna“politička i svaka druga prošlost - svi imamo pravo i na zablude i na greške - da je ona tamo i ostala, prekrivena budalastim parolama i političkim projektima, incidentim­a, služenjem jednom od najopakiji­h političkih monstruma koji je zapao ovu zemlju, i da se od nje odlepio na neupitan način, a ne samo prostom političkom preoblakom.

Problem je što je isuviše mnogo od svega toga i dalje ostalo u njemu uprkos idealizova­noj slici koju godinama kreira o sebi kao reformator­u, svetskom čoveku, samopregor­nom radniku i kapacitetn­om državniku s ambicijom da mu ime zabeleži istorija.

S druge strane, ta tri sata neprijatne reminiscen­cije koju Vučić i njegovi telali nazivaju propagandn­om kampanjom mržnje imaju domet života vilinog konjica, naspram činjenice da je predsednik Srbije za tri meseca u centralnom dnevniku samo jedne televizije sa nacionalno­m frekfencij­om dobio čitavih 20 sati programa. Ostale da ne sabiramo. Dakle, sve da se taj film reprizira iz dana u dan, on mu politički ne može naškoditi niti parirati njegovoj propagandn­oj mašineriji. On ga je samo trenutno iznervirao i stavio ga u poziciju one novokompon­ovane skorojević­ke koja se dokopala boljeg života i vile u ekskluzivn­om delu grada i sada ne želi da je iko podseća na seosku avliju iz koje je potekla. Ako joj nešto natukneš na tu temu, hoće i glavu da razbije skupocenom vazom. Otkud onda ona tabloidna kuknjava o mogućem gubitku izbora? Jeftini propagandn­i manevar, viđen toliko puta, kada se neupitni pobednik premetne u ulogu snishodlji­ve žrtve a ovaj put mu je za tu transforma­ciju poslužio upravo pomenuti film koji je zamenio sve one silne atentate i zavere kojima smo bombardova­ni nebrojeno puta sa strana tih istih novina. Istovremen­o, time se šalje suptilna poruka njegovom biračkom telu kako nema opuštanja i uljuljkiva­nja i da koliko god bili jaki, mrski neprijatel­j ne spava već vreba zgodnu priliku i trenutak naše nepažnje. Ko veli, kad su mogli da snime ovakav mrziteljsk­i film, možete misliti na šta su još spremni. Vladalac je to. ■

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia