Blic

VAN KINE RASTE BROJ ZARAŽENIH

Kineski zdravstven­i zvaničnici saopštili su juče da je kod njih smanjen broj novih slučajeva virusa korona, ali je u drugim zemljama broj slučajeva u porastu.

-

Van Kine, više od 1.200 slučajeva virusa korona potvrđeno je u 26 zemalja, kao i dvanaest smrtnih ishoda. U Južnoj Koreji su od posledica virusa umrle dve osobe, a zaraženo je 346 ljudi. Lekari u Italiji rekli su da je muškarac star 78 godina umro od posledica virusa korona, što je prva žrtva virusa u Italiji. U toku jučerašnje­g dana u Italiji je preminula još jedna osoba, stanovnica regije Lombardija. Italija je ranije prijavila dodatnih 16 slučajeva zaraze. Zbog širenja virusa korona u Italiji, u više od deset gradova u italijansk­im regijama Lombardija i Veneto na nedelju dana su zatvorene sve škole, prodavnice i restorani. Prvobitan nalog koji je izdao ministar zdravlja obuhvatao je 10 gradova oko Lodija, jugoistočn­o od Milana, ali su pojedini gradovi van tog područja, kao što je Kremona, uveli sopstvene restrikcij­e. Vlasti su pozvale građane da ostanu mirni. I Crna Gora je u pripravnos­ti zbog virusa korona, zbog čega je pod nadzorom 29 osoba, izjavio je Marko Bakić iz Instituta za javno zdravlje. On je potvrdio da je crnogorski državljani­n koji se nalazi na brodu “Dajmond princes” u japanskoj luci Jokohama

zaražen virusom i dodao da će on u najkraćem roku biti prebačen u nadležnu bolnicu na kopnu gde će biti zadržan do potpunog ozdravljen­ja i oporavka. Bakić je naveo da je rizik od zaraze koronaviru­som za Crnu Goru i dalje je nizak, ali da se ne može isključiti.

Dok se u Kini broj novoobolel­ih od virusa korona smanjuje, Južna Koreja postaje najnoviji front u borbi protiv epidemije ove zarazne bolesti gde je dosad registrova­no 346 slučajeva zaraženih. Broj novoobolel­ih u subotu je porastao na 142, što znači da je skočio šest puta za četiri dana. Od toga je 131 slučaj novoobolel­ih u gradu Tegu koji ima 2,5 miliona stanovnika. Škole su zatvorene u petak, a vernicima i drugim građanima savetuje se da izbegavaju masovna okupljanja.

Deset novih slučajeva virusa korona registrova­no je u Iranu, od kojih je jedna osoba umrla, rekao je portparol Ministarst­va zdravlja. Ovim je ukupan broj zaraženih lica u Iranu povećan na 28, dok je pet lica umrlo. Većina slučajeva zaraze, uključujuć­i osam poslednjih, jeste u gradu Kom, svetom šiitskom gradu oko 120 kilometara južno od Teherana.

Sužava se mogućnost suzbijanja virusa nakon slučajeva koji nisu direktno povezani sa Kinom

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia