Blic

MIROSLAV OLENJIN

MELBURN U ČITULJAMA

-

SVAKA METROPOLA IMA SVOJE PODZEMLJE, A U SVAKOM PODZEMLJU POVREMENO IZBIJE RAT. OVAKO JE TO BILO U GLAVNOM GRADU SAVEZNE DRŽAVE VIKTORIJA...

...Alfonso Ganđitano je poslednjih godina prošlog veka bio na svom vrhuncu. Znali su ga kao Crnog Princa Male Italije u Karltonu, severnom delu centra Melburna. Ganđitano je predvodio tzv. karltonsku ekipu koja se bavila reketiranj­em brojnih restorana u okolini i prodajom narkotika. Elegantna odeća i maniri poslovnog čoveka mogli su lako da zavaraju - radilo se o nasilniku sa hiljadu demona u sebi. Njegovih pesnica i preke naravi nisu bivali pošteđeni ni najbliži prijatelji. Nadomak ponoći 16. januara 1998. Crni Princ je nađen upucan u vešernici svoje kuće. S njim su u kući bio, pored nevenčane supruge Džejson Moran, i još jedan član klana. Niko nikad nije optužen za ovo ubistvo. Bio je to kraj za 40-godišnjeg Ganđitana, ali i početak rata u melburnško­m podzemlju, zamršenog sukoba koji će trajati sledećih osam godina i odneti više od 30 života.

Braća Moran, Džejson i Mark, sa ocem Luisom, starim gangsterom sa vezama u sindikatu lučkih radnika, preuzimaju kontrolu nad klanom i šire posao. Pridružuje im se Karl Vilijams, bucko zlobnog osmeha, kockar i specijalis­ta za presovanje amfetamins­kih pilula. Radi za Moranove, ali štancuje i za svoj račun. Tenzije između njih rastu. Moranovi postaju posebno ozlojeđeni kad Vilijams trapavo dopusti policajcim­a da bez naloga uđu u njegovu garažu i tamo zaplene skupu aparaturu. Džejson Moran od Vilijamsa potražuje odštetu od 80.000 dolara. Oktobra 1999. prilikom susreta u parku upucava ga u stomak, a Vilijams po navodima lekara preživljav­a samo zahvaljuju­ći salu koje je usporilo metak. Od tada Vilijams radi za sebe i osvaja sve veći deo tržišta amfetamina. Stečeni kapital ulaže u plaćene ubice preko kojih će se svetiti Moranovima.

Ono što sledi podseća na Beograd devedeseti­h - maskirani napadači, sačekuše, pucanje iz vozila u pokretu. A iznad svega, srčani momci sa velikim snovima i meteorskim karijerama koje se završavaju u lokvi krvi. Vilijams preko Tonija Mokbela, još jedne uticajne kriminalne figure, upoznaje mladog Kipranina Endrjua - Bendžija Venjamina. Veruje se da je Venjamin izvršitelj većine likvidacij­a iza kojih stoji Vilijams. U veče 15. juna 2000. Mark Moran biva upucan ispred svoje kuće kad je izašao da izbaci đubre. Prethodno je smrt stigla Ričarda Mladenića, Moranovog saradnika. U oktobru iste godine ubijen je 25-godišnji Albanac Dino Dibra. Reputaciju je stekao divljanjem na drumu, tučama i otmicama. Nije sasvim jasno na čijoj strani je Dibra bio u tom trenutku. Preskačemo manje značajna ubistva i stižemo do aprila 2003. kad je, sedeći u svom „mercedesu“, sa sedam metaka usmrćen diler Nik Radev, Bugarin, Vilijamsov konkurent i verovatna žrtva Bendžija Venjamina. Džejson Moran i jedan njegov prijatelj izrešetani su juna iste godine, u pregrađu Esendon, dok su iz kombija posmatrali Moranovu decu kako igraju australijs­ki ragbi.

I Melburn je izgledao kao Beograd devedeseti­h maskirani napadači, sačekuše, pucanje iz vozila u pokretu

Šta za to vreme radi policija? Pošto je očigledan problem bila korupcija u njenim redovima i povezanost sa kriminalni­m krugovima, formira se posebna detektivsk­a grupa pod kodnim imenom PURANA. Naziv je odabran tako da asocira na englesku reč “pure” - čisto. Grupa je radila sa promenljiv­im uspehom. Taman oni sakupe dovoljno dokaznog materijala da nekog uhapse, kad taj sledećeg jutra osvane u čitulji. I onda sve iz početka. Rat se nastavio - marta 2004. Mik Gato, mutan tip koji operiše na obe strane zakona (o njemu bi vredelo posebno pisati), u karltonsko­j piceriji “La Porcella” u samoodbran­i ubija 28-godišnjeg Venjamina. Karl Vilijams tako ostaje bez svog pitbula pa za likvidacij­u Luisa Morana, nedelju dana kasnije, koristi druge ljude.

Tokom 2008. Australija je sedela uz TV ekrane prateći domaću TV seriju “Underbelly” (Podzemlje) snimanu prema ovim događajima. Producenti su sledili oproban recept - red priče, red seksa, red nasilja. Iako su mnogi prikazani detalji osporeni od strane “dobro upućenih”, serija je, na pozitivnoj strani, lansirala karijere mnogih australijs­kih glumaca mlađe generacije. Sledile su dodatne sezone sa novim pričama iz Sidneja i drugih gradova. Australijs­ka javnost je tako dobila uvid u svet kriminala kojeg najveći broj građana nije svestan. Jasno je, život kriminalca ni u ovoj zemlji nije posut ružama. Karl Vilijams je maja 2007. osuđen na 35 godina zbog višestruki­h naručenih ubistava, da bi aprila 2010. i sam stradao u zatvoru Baruon kod Melburna, kad ga je drugi osuđenik s leđa više puta udario delom bicikla za vežbu. Vilijams je sahranjen u pozlaćenom sanduku. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia