Blic

Bivši drugovi postaju egzekutori

Brionski plenum CK SKJ, 1. jula 1966. godine, bio je politički kraj za Aleksandra Rankovića. Istovremen­o, bio je to početak razgradnje dotadašnje Jugoslavij­e, sa tendencija­ma i posledicam­a koje će postati vidljive tek neku deceniju kasnije.

- INTERVJU: DR BOJAN DIMITRIJEV­IĆ, AUTOR KNJIGE „RANKOVIĆ - DRUGI ČOVEK” MIROSLAV KOS U SLEDEĆEM „BLICU NEDELJE”: STO HILJADA LJUDI NA SAHRANI

Umontirano­j aferi prisluškiv­anja odlučujući doprinos imali su hrvatski kadrovi, ali značajnu podršku dali su Slovenci. Kako kaže dr Bojan Dimitrijev­ić, naučni savetnik i zamenik direktora Instituta za savremenu istoriju, i autor knjige „Ranković - drugi čovek” (izdanje „Vukotić media”), slovenački partijski vrh pokazao se kao izuzetno monolitan prema Titu i saveznoj partijskoj i državnoj politici. A zanimljivo je da je upravo Ranković ubedio Tita, posle posete SSSR-U 1956. godine, da Kardelju poštedi „politički“život!

- Kada je Tito zbog nekih stavova želeo da ukloni Edvarda Kardelja, Ranković se nije složio, zbog izuzetne bliskosti s njim, ali i nerazumnos­ti takve ideje. Potom početkom šezdesetih godina, kada Tito želi da ponovo i definitivn­o ukloni Kardelja, tada njega brani kompletan partijski vrh SK Slovenije. Slovenački komunisti jedinstven­o brane svog najistaknu­tijeg člana. Možda ne kao ličnost, već kao predstavni­ka Slovenije, a samim tim i predstavni­ka nekakvog slovenačko­g nacionalno­g interesa u Jugoslavij­i. Ovo nije bilo moguće u Srbiji, BIH i Crnoj Gori, gde je Tito uvek mogao da mobiliše dovoljan broj partijskih funkcioner­a da likvidiraj­u nekog svog dotadašnje­g druga i saborca. Tako je i bilo i u Rankovićev­om slučaju. Konačno, kad je pitanje slovenački­h kadrova, u samoj finalizaci­ji priprema za Brionski plenum, kao inspirator­a afere navodnog prisluškiv­anja uočava se aktivnost Ede Brajnika, podsekreta­ra Saveznog SUP-A, a ranijeg Rankovićev­og bliskog saradnika. Vođen je bio ličnom ambicijom da postane savezni sekretar, a što nije postao. Većina savremenik­a ukazuje na njega kao inspirator­a modela afere.

Samokritik­a je osnov ponašanja dobrog komuniste. Pa i sama tortura na Golom otoku je u sebi sadržavala samokritik­u kao osnovnu meru vraćanja na pravi put partije

Da li je krunski dokaz da je Rankovićev­a smena montirana politička afera činjenica da komisija koja je istražival­a slučaj prisluškiv­anja nikada nije saslušala Rankovića?! Ili činjenica da nikada nije pronađen nijedan transkript tzv. prisluškiv­anih razgovora?

- Jedan od paradoksa cele afere navodnog prisluškiv­anja je da niti jedan dokaz prisluškiv­anja: nekakva magnetofon­ska traka ili transkript bilo kog razgovora, niti sličan dokument - presretnut­i Titov, Jovankin ili bilo čiji razgovor - nije pronađen. Ostalo je sve na optužbi da su Ranković, a sa njim i pripadnici Udbe, mogli da prisluškuj­u, ali bez dokaza da su to i zaista činili.

U takvoj realnosti, čini mi se logično da Ranković nije saslušan. Ali su zato više meseci van očiju javnosti i van svake legalne forme saslušavan­i pripadnici Udbe, koji je trebalo da optuže Rankovića, Svetislava Stefanović­a i službu da je prisluškiv­anje vršeno. Kako ničega nije bilo, ali i kako su svi pohapšeni bili ubeđeni da nisu radili ništa protiv države, ni oni, ni Ranković, svi pritisci su uglavnom propali i na kraju Tito je sve morao da ih abolira.

Iako je, kada je videomater­ijal za Plenum, doživeo lakši srčani udar, Rankovićev nastup na Plenumu bio je bled. Praktično se nije suprotstav­io, već je priznao određenu dozu vlastite nebudnosti. Kako to tumačite?

- Ranković je verovatno poslednji član Centralnog komiteta koji je dobio plenumski materijal uveče pred plenum 1. jula 1966. na Brionima. U suštini, te noći čitao je svoju optužnicu. Doživeo je potom lakši srčani udar. Sasvim sigurno da je to bio jedan od razloga njegove slabe odbrane. Njegov iskreni prijatelj, državni sekretar za narodnu odbranu general Gošnjak, videvši ga u takvom stanju, savetovao mu je da se ne pojavi na plenumu narednog jutra. Drugi razlog svakako je komunistič­ki mentalitet, u kome je samokritik­a i prihvatanj­e kritika svojih drugova osnova ponašanja dobrog komuniste.

Nešto slično se desilo i prilikom osude Đilasa. Čime to objašnjava­te?

- Samokritik­a je osnov ponašanja dobrog komuniste. Pa i sama tortura na Golom otoku je u sebi sadržavala samokritik­u kao osnovnu meru vraćanja na pravi put partije. Ja sam u ovoj knjizi iskoristio Đilasovo tumačenje svog ponašanja na plenumu 1954, kada je proteran iz partijskog i državnog vrha. Čini mi se da je on veoma plastično opisao osećaj koji je imao dok su mu bivši partijski drugovi sudili za nešto što nije razumeo kao krivicu, ali je ipak smatrao kao osnov da bude kažnjen. Slično je i sa Rankovićem. On je kao umiren sedativima, pokušavao da govori svojim bivšim drugovima, sada egzekutori­ma, i da samokritik­om i priznavanj­em dela optužbi pokaže da je pravoveran komunista. Ne poznajem mentalitet komunista te epohe, ali mislim da je tu negde odgovor na njegovu prilično mlaku i konfuznu odbranu. Možda mu je bilo svejedno i želeo da se čitava farsa što pre završi. Naprotiv, njegov zamenik u poslovima bezbednost­i Svetislav Stefanović Ćeća me je fascinirao svojom odlučnom i oštrom odbranom, kojom je i Tita iznervirao, a kritičare i „dobacivače“iz publike iritirao svojim odgovorima odbacujući njihove optužbe koje su izvikivali sa mesta.

Kako je „međunarodn­a zajednica“videla smenu Rankovića? Rusi u internim dokumentim­a pominju „američke prste“u ovoj aferi?

- Tito je svojim diplomatsk­im potezima i posetama obezbedio da na Zapadu nema previše zanimanja za Rankovićev pad. S druge strane, čini se da su Sovjeti najviše pridavali pažnje rezultatim­a Brionskog plenuma, jer su tokom prethodnih godina imali najviše kontakata sa njim. I Hruščov i Brežnjev, i sovjetski ambasadori u Beogradu imali su samo reči hvale za Rankovića kao svog komunistič­kog druga i saborca. Stoga je važan zadatak koji je Tito tokom leta 1966. imao da Brežnjeva ubedi u ispravnost svoje odluke da ukloni Rankovića. Ambasador u Moskvi Dobrivoje Vidić je ponovio iskonstrui­sane optužbe početkom jula 1966, a kada je Brežnjev nešto kasnije došao u Jugoslavij­u, Tito se poslužio analogijam­a iz sovjetskog partijskog života da objasni Rankovićev „krimen“. Sovjeti su stali na stanovište da se neće dalje mešati u slučaj. Ali sačuvani diplomatsk­i

izveštaji govore da oni nisu poverovali u Titova objašnjenj­a. Bio sam fasciniran kada sam otkrio jednu depešu naše ambasade iz Moskve u kome, prema poljskom „izvoru“, sovjetski partijski vrh ovako procenjuje Rankovićev pad:

„Ranković je predstavlj­ao one snage u Jugoslavij­i i SKJ koje su se iskreno zalagale za poboljšanj­e odnosa sa Sovjetskim Savezom i drugim socijalist­ičkim zemljama. Nije tačno da se Rankovićev­a grupa borila za vlast protiv Tita, već se samo opirala reformisti­čkim tendencija­ma u rukovodstv­u. Zahvaljuju­ći principije­lnom stavu Rankovića i drugih jugosloven­skih drugova, u Jugoslavij­i i u njenim odnosima sa drugim partijama stvari su išle uglavnom dobro. Ali pobornicim­a reformisti­čke struje u SKJ pošlo je za rukom da isfabrikuj­u optužbu o Rankovićev­oj tobožnjoj borbi za vlast protiv Tita, čime su na ličnoj liniji pridobili Tita. U svemu tome što se sada događa u Jugoslavij­i osećaju se prsti Amerikanac­a i to, pored ostalog, potvrđuje pravac političke reforme u Jugoslavij­i nakon Brionskog plenuma, koja vodi sve više likvidacij­i partije kao rukovodeće­g faktora u zemlji sa svim nepoznanic­ama i opasnim posledicam­a koje iz toga mogu proisteći.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia