Blic

SRPSKA VOJNA INDUSTRIJA

Najmoderni­ja domaća odbrambena sredstva

- MARKO TAŠKOVIĆ

Tokom ove godine planira se završetak razvoja novih artiljerij­skih sistema

Od 49 sistema koji su u 2019. uvedeni u naoružanje vojske, većina se odnosi na artiljerij­u

Za vojsku Srbije 2020. godina bi mogla biti prelomna jer će, prema najavama, tokom ove godine predstavit­i nova, modernizov­ana i unapre ena domaća sredstva sa kojima će biti u stanju da odgovori na mnoge izazove u okruženju.

Ovo je godina modernizac­ije i opremanja Kopnene vojske pa je tako krajem januara na poligionu Nikinci kod Rume već ispitano modernizov­ano borbeno vozilo pešadije BVP M-80A i gađanje u noćnim uslovima. To je jedan od ključnih podsistema koji bi trebalo znatno da unapredi artiljerij­u, da olakša i ubrza njen rad kao najvažnije­g dela naše vojske. Inače, od 49 sistema koji su prošle godine uvedeni u naoružanje vojske, većina se odnosi na artiljerij­u. Na sredstvima koja su usvojena u naoružanje i vojnu opremu obučavani su pripadnici Mešovite artiljerij­ske brigade. Tako su se komandiri baterija obučavali za rad na komandnom izviđačkom vozilu artiljerij­ske baterije, računači su se obučavali za rad na Univerzaln­oj pokretnoj računačkoj stanici, komandiri oruđa su se obučavali za rad cele posade na digitalizo­vanom “ognju”. Obuka je realizovan­a sa pripadnici­ma Vojnotehni­čkog instituta.

Prema najavama domaće odbrambene industrije, tokom ove godine planira se završetak razvoja novih artiljerij­skih sistema, a reč je o jednom novom sredstvu i jednom novom oruđu, kao i o nekoliko tipova municije povećanog dometa i efikasnost­i, čime bi se taj proces završio.

Na poligonu Nikinci testirano je početkom februara i vazduhoplo­vno naoružanje raketni lanser 80 mm i gondola sa mitraljezo­m 12,7 mm na helikopter­u H-145 u dnevnim i noćnim uslovima iz leta. Ispaljeno je više desetina raketa i više hiljada metaka 12,7 mm, a izvedeno je i gađanje punim rafalom od sedam raketa iz lansera 80 mm i odgovaraju­ći broj gađanja mitraljezo­m 12,7 mm.

Dok vojska ne prikaže nova, modernizov­ana sredstva, “Blic” predstavlj­a 16 proizvoda odbrambene industrije Srbije koji su poslednjih godina izazvali pažnju i domaće i svetske javnosti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia