Blic

Istorija je ispisana pre 110 godina

- JELENA MEDIĆ

Bio je 23. februar 1910. kada se kapetan Svetomir Đukić sa još nekoliko oficira 18. pešadijsko­g puka vojske Kraljevine Srbije sastao u prostorija­ma redakcije lista „Novo vreme” koja se nalazila na četvrtom spratu beogradsko­g hotela „Moskva“i kada su zajedno odlučili da osnuju Srpski olimpijski klub.

Klub čiji bi posao bio da priređuje „zemaljske i svetske olimpijske utrke”, odnosno „sportske i viteške utakmice i budi interes za sport i viteški duh u narodu”. Baš Đukić je bio izabran za direktora novoosnova­nog kluba.

Olimpijski pokret širio se neviđenom brzinom, uglavnom kao ideja oficirsko-džentlmens­kog nadmetanja u sportskoj areni, nadmetanja koje će – bar se tako nadao Pjer de Kuberten – zameniti krvoprolić­a na stvarnim ratištima, osim što je najbolji način za unapređenj­e fizičkog i duhovnog zdravlja nacija. Nacionalne države, civilne i vojne vlasti nisu imale ništa protiv – naročito ako je pokret masovnog vežbanja doprinosio zdravlju, fizičkoj spremnosti i disciplini vojnih obveznika.

Srpski olimpijski klub je 1911. promenio ime u Središnu saveznu upravu ili Centralni olimpijski klub, a 17. jula 1912. u Srpski olimpijski komitet, odnosno Olimpijski komitet Srbije, kako je stajalo na pečatu. Srpski olimpijski komitet je primljen u MOK na Kongresu u Stokholmu u julu 1912. godine. Ne zna se tačan datum primanja, ali pretpostav­lja se da se to dogodilo 17. jula. Osnivanjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca osniva se 14. decembra 1919. u Zagrebu Jugosloven­ski olimpijski odbor i nastavlja članstvo Srpskog olimpijsko­g komiteta u MOK, bez posebnog prijema.

Major Svetomir Đukić je na Kongresu MOK u Antverpenu 18. avgusta 1920. predstavlj­ao OK Srbije i tom prilikom ga je MOK priznao i za delegata Jugosloven­skog olimpijsko­g odbora. Tako je Srpski olimpijski komitet nastavio rad kao Jugosloven­ski olimpijski odbor, a od 1927. kao Jugosloven­ski olimpijski komitet. Te godine sedište JOK se vraća iz Zagreba u Beograd.

Po okončanju Drugog svetskog rata i oživljavan­ja olimpijski­h aktivnosti u celom svetu, uoči Olimpijski­h igara u Londonu 1948. Jugosloven­ski olimpijski komitet obnavlja rad u sklopu FISAJ, a 1951. postaje samostalan i ime – Jugosloven­ski olimpijski komitet – zadržava do 3. aprila 2003, kada ga je u skladu sa promenama u državi promenio u Olimpijski komitet Srbije i Crne Gore.

Razdruživa­njem Srbije i Crne Gore i gašenjem Državne zajednice Srbija i Crna Gora, OKSCG je 8. juna 2006. promenio ime i vratio se svojim korenima kao Olimpijski komitet Srbije.

Iako je kroz istoriju menjao, Olimpijski komitet je zadržao 23. februar kao dan svog rođendana. Svake godine predsednik krovne sportske organizaci­je naše zemlje polaže lovorov venac na spomen-ploču ispred hotela „Moskva“u kojem je osnovan Srpski olimpijski klub. U petak je to učinio Božidar Maljković.

- Malo je zemalja u svetu koje mogu da se pohvale ovako dugom olimpijsko­m tradicijom. Generacije pre nas izgradile su ugled u međunarodn­oj olimpijsko­j porodici, a naši olimpijci su vrhunskim sportskim ostvarenji­ma ostavili dubok trag u olimpijsko­j istoriji i doprineli populariza­ciji Olimpijsko­g pokreta i Olimpijski­h igara. Bogato nasleđe i više od veka duga olimpijska tradicija svakako su dodatni motiv pri svakom novom izazovu - rekao je Maljković tada. ■

 ??  ?? NASLEĐE I TRADICIJA: BOŽIDAR MALJKOVIĆ
NASLEĐE I TRADICIJA: BOŽIDAR MALJKOVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia