Blic

LJUBIŠA TUMBAKOVIĆ STRAH? Ne postoji, pa rastao sam na Dorćolu!

Matić gazduje u Junajtedu. Milivojevi­ć je u Palasu dobar, Kolarov je esencija Rome, Maksimović ključan u Hetafeu... Svi prvotimci su na visini zadatka Haland? Svaka mu čast, ali šta je s odličnim izdanjima naših igrača? Matić nikad nije bio sporan, Jovića

- VELJKO IVANOVIĆ

Za nešto više od mesec dana, tačnije 26. marta, reprezenta­ciju Srbije čeka meč od neprocenji­ve važnosti. Gostovanje Norveškoj u plej-ofu Lige nacija ima jasan putokaz. Jedan meč je u pitanju, a ukoliko “orlovi” budu slavili, odlučivali bi o svojoj sudbini u Beogradu, na “Marakani”, gde bi 31. marta dočekali boljeg iz drugog polufinaln­og duela Škotska - Izrael. Ulog: Evropsko prvenstvo.

Na kontinenta­lnom šampionatu nismo učestvoval­i još od 2000. Dakle, punih 20 godina čekamo. Možda je kucnuo čas da naš nacionalni tim sunce ogreje i ulije nam snagu da odemo na EVRO 2020. Izlišno je i govoriti koliko bi to srpskom fudbalu značilo, zaokružili bismo posle

Mundijala 2018. ciklus na pravi način. Neće biti lako, Norvežani su ozbiljne tate na svom terenu. Caruju u Oslu gotovo tri godine, poraz su poslednji put doživeli u kvalifikac­ijama za pomenuto Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Čudo od vikinškog deteta Erling Haland bije kao iz topa od kako je došao u Borusiju iz Dortmunda, Evropa drhti od njega. Martin Odegard, vezista Reala na privremeno­m radu u Sosijedadu, jedan je od najboljih fudbalera Primere. Aleksandar Sorlot trenutno je prvi na listi najboljih strelaca Superlige Turske... Sjajni golgeter Bornmuta Džošua King baš sad se vratio u kolosek posle pauze zbog povrede. Upravo su napadači najopasnij­e karike u lancu Norvežana. Prosto čoveka da glava zaboli. Ujedno, selektor Srbije Ljubiša Tumbaković biće na mukama.

Kada smo se našli da popričamo o predstojeć­im iskušenjim­a, prvo što smo ga upitali je da li se makar malo plaši. Tumba je iz topa odgovorio:

- Nema straha! Posle toliko godina u ovom poslu ne postoji to što može da me uplaši. A nije mi ni u karakteru da imam strah. Pa, odrastao sam na Dorćolu. Volim fudbal, posvećen sam njemu, radim svoj posao pošteno i sa velikim entuzijazm­om. Uvek je tako bilo, i kada sam trenirao klubove. Reprezenta­cija je došla kao kruna moje karijere, pa prema državnom timu gledam sa najvećim poštovanje­m i velikom odgovornoš­ću.

Strah ne postoji - kapa dole. Važno je da imamo hrabrog kapetana lađe. Pa ipak, za poštovanje su Norvežani, naročito kolos koji trči kao sprinter i još trese mreže neumoljivo - Haland?

- Pa, dobro, normalno je da čovek ima respekt. Kako nemam straha, tako nikada ni ne potcenjuje­m. Norveška je ozbiljna ekipa. Haland je izvanredan, zaista je pokazao klasu. Međutim, trebalo bi podvući da su njihove dobre rezultate ostvarili mahom neki drugi igrači, Haland se pojavio skoro. Dakle, kvalitetni su bili i bez njegove pomoći. Mi smo radili skauting dok su se utakmice reprezenta­cija igrale, negde do decembra. Tu je King bio u prednosti. I ostatak tima je za pohvalu. Borci su neverovatn­i. Posebno su inspirisan­o igrali kod kuće. Ma, čekajte... Znate šta, dosta više o njima, hajde malo da pričamo o našim reprezenta­tivcima!

Naravno, pa oni su i poenta

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia