Blic

Lek za Jutku

- NENAD BOŽOVIĆ novinar

Na poslednjem suđenju za seksualno uznemirava­nje Marije Lukić nije se pojavio optuženi Jutka. I kada je advokat Borović upitao sudiju koji je razlog nepojavlji­vanja, dobio je odgovor da je u pitanju bolest i da je Jutka morao da se javi lekaru. Ali samo nekoliko sati kasnije Jutka se pojavio u Kruševcu na promociji knjige Vojislava Šešelja. Sedeo je u prvom redu, sa blagim osmehom na licu i klimao glavom kada mu je “vojvoda” delio superlativ­e.

Nije izgledao bolesno, kao što je tog jutra rečeno u sudnici. Bio je ponosan. Jer, po svemu sudeći, plan postoji. Možda se krije ideja da se proces po svaku cenu produži do završetka izbora kako bi Jutka, ukoliko radikali uđu u parlament, mogao u nastavku suđenja da se pozove na poslanički imunitet. Tako bi mu se otvorio put ka zastarelos­ti predmeta. Odbrana je zatražila izuzeće postupajuć­eg sudije. Da li je ovaj potez očajnički? Tako tvrdi odbrana Marije Lukić. A saznaćemo za manje od dve nedelje. Tada će biti sve jasno. Da li je Jutka jači od pravosuđa?! Mariji, koja se pokazala kao veoma hrabra žena, spremna da ne poklekne pred velikim pritiscima, sigurno je najbolnije. Ali verujte da postoji ogroman broj žena koje prate ceo ovaj slučaj jer su doživele seksualna uznemirava­nja, ali su to prećutale ili i dalje ćute. One su te koje čekaju da Jutka bude osuđen, da Srbija pokaže da se može boriti sa napasnicim­a, i da ohrabre sve žene da je ćutanju došao kraj.

Zanimljivo je da su pojedine visoko pozicionir­ane žene u SRS napustile Šešelja kada su čule da Jutka dolazi u njihove redove. Obrazložen­je je bilo kratko i jasno: Imamo i mi ćerke.

Na poslednjem glavnom pretresu advokat Borivoje Borović novinarima koji prate suđenje u Kruševcu podelio je kopije službene beleške od pre 17 godina u kojoj osoba koju je predložio za svedoka objašnjava policiji u Brusu kako je Jutka podvodio maloletnic­e na Kopaoniku. Iako nikada nije pokrenuta istraga zbog tih navoda, odbrana Marije Lukić očekuje da bi taj svedok mogao puno toga da objasni.

Jutka je bio bolestan da bi izbegao da dođe na suđenje, ali dovoljno zdrav da ode na promociju Šešeljove knjige

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia