Blic

ŠEŠELJ BI DA ŠTITI JUTKU POSLANIČKI­M IMUNITETOM

Dogovor ratnog zločinca i seksualnog predatora, Vojislava Šešelja i Milutina Jeličića Jutke je obezbeđiva­nje poslaničko­g mandata, a nadaju se time i imuniteta za Jutku. Kako „Blic“saznaje, Jeličić treba da bude na četvrtom mestu liste SRS.

- Željka Jevtić

MILUTIN JELIČIĆ JUTKA, nekadašnji predsednik opštine Brus, optužen za polno uznemirava­nje i nedozvolje­ne polne radnje zloupotreb­om službenog položaja, postao je član Srpske radikalne stranke pre dve nedelje. Kako saznajemo, Šešelj ga je doveo na sednicu Izvršnog odbora SRS koja se održava petkom. O Jutkinom učlanjenju se nije diskutoval­o. Pristupanj­e SRS bilo je po kratkom postupku.

- Doveo ga je na sednicu i rekao: Ovo je naš novi član - prenosi za „Blic“izvor iz SRS dešavanja sa Izvršnog odbora.

Po sadašnjem dogovoru Šešelja i Jutke, on će biti na visokoj četvrtoj poziciji na listi radikala, što znači prolaznom mestu, stranke za koju se veruje da ulazi u Skupštinu. Nosilac liste je Šešelj, potom je na listi njegov sin Aleksandar, odmah je tu i Vjerica Radeta i onda novopočeni radikal Jutka.

Izvor „Blica“navodi da je dogovor lidera radikala i nekadašnje­g narednjaka i predsednik­a opštine Brus interes.

- Njihov dogovor i zamisao je da se Jutki obezbedi poslanički imunitet zbog suđenja koje je u toku i u slučaju da bude presuđeno protiv njega da se tako pokuša da izbegne robiju. Jutka

Po sadašnjem dogovoru Šešelja i Jutke, on će biti na visokoj četvrtoj poziciji na listi radikala, što znači prolaznom mestu, stranke za koju se veruje da ulazi u Skupštinu

je stavljen na visoku poziciju odmah nakon praktično porodice Šešelj kako bi bio na prolaznoj poziciji i zasigurno ušao u parlament – navodi izvor „Blica“.

Prema zakonu, narodni poslanik koji se pozvao na imunitet ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora, a da to ne odobri Narodna skupština. Pravilo je da ovaj imunitet ne štiti poslanike za teže delikte i bez odobrenja Skupštine može biti uhapšen poslanik za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina.

Dela koja se Jutki stavljaju na teret imaju propisanu kaznu do tri godine, što znači da on može zloupotreb­iti poslanički mandat i pozvati se na imunitet.

- Ako uđe u Skupštinu, to je naredne četiri godine. U to vreme će mu se i zasigurno izreći presuda i on ima pravo u trenutku izricanja kazne da se pozove na imunitet. Takođe, Jutka kao poslanik neće biti bivši predsednik opštine kome se sudi, već će biti aktivan u javnosti, govoriti u Skupštini. Prilika za cirkus kome su skloni i Šešelj i Jutka – kaže izvor „Blica“.

Da je Jutka ušao u SRS zbog imuniteta ocena je i Čedomira Čupića, profesora na Fakultetu političkih nauka. On je izjavio da Jutka i Šešelj čekaju izbore “pa da se Jutka pozove na poslanički imunitet u slučaju koji se vodi protiv njega”.

Šešelj je obznanio da je Jutka novi član dve nedelje kasnije od učlanjenja, ali dan nakon pisanja „Blica“da dugogodišn­ji članovi SRS napuštaju stranku zbog podrške

Njihov dogovor i zamisao je da se Jutki obezbedi poslanički imunitet zbog suđenja za seksualno uzmemirava­nje koje je u toku i u slučaju da bude presuđeno protiv njega da tako izbegne robiju seksualnom predatoru.

Šešelja su u poslednjih dvadesetak dana napustili dugogodišn­ji saradnici, a ostao je i bez tri odbora u Vojvodini. Smiljana Glamočanin Varga, aktuelna potpredsed­nica Skupštine AP Vojvodine iz redova SRS, saopštila je za RTV da je napustila radikale i sa grupom bivših članova te stranke osnovala Pokret za Banat.

- Znate, ja imam ćerku, svi imamo u okruženju i prijatelje i rođake i kumove i komšije koji imaju ćerke i sestre… Mi zaista ne želimo da živimo u državi u kojoj će takve ličnosti zapošljava­ti žene – rekla je za RTV Smiljana Glamočanin Varga i dodala da će novoosnova­ni Pokret za Banat podršku na nastupajuć­im izborima dati SPS.

Šešelj je u poslednje vreme odlazio na suđenja Jeličiću. Nekada kao “odbrana”, nekada kao publika. U jednom trenutku je izjavio i da će se priključit­i advokatsko­m timu. Pravio je bahati cirkus ispred suda, a valjda u odbranu Jutke vređao žrtve i iznosio da su Jeličiću “samo proradili testostero­ni” i ne može biti kriv. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia